0

Zöld a víz Rióban! Nem kéne nekik egy medencetisztító robot?

2016.08.10.
Zöld a víz Rióban! Nem kéne nekik egy medencetisztító robot? Gondoltad volna, hogy még a legnagyobbak sem képesek mindig kordában tartani a medencében elszaporodó algákat? Ha olvasod az olimpiai híreket, tudod, mire gondolok.
Még egy hete sem tartott a riói olimpia, amikor az első riasztó hírek megjelentek az uszodák környékéről. Előbb csak a műugrók medencéje lett gyanús színű, pár napra rá a vízilabdások medencéje is szép halványzöldre váltott. Ekkora blama! A találgatások persze megindultak, sokak szerint egyszerűen nem bírnak magukkal a sportolók, és a termálfürdős bácsikákhoz hasonlóan ők is a vízben végzik el a kisdolgukat. A legvalószínűbb magyarázat persze az, hogy a meleg és a szélcsend miatt elszaporodtak a vízben az algák.

Az algásodás bárki életét megkeseríti, aki medencét használ. Kezelheted bármilyen vegyszerrel, takarhatod, fűtheted a kerti medencédet, a napsütés egy idő után el fogja indítani benne az algaképződést. Nem mondom, hogy a medencetisztító robot minden körülmények között tökéletesen meg fogja előzni az algaképződést, de az biztos, hogy nagyon sokat nyerhetsz vele! Sokkal kevesebb munkádba fog kerülni a medence takarítása és sokkal kevesebb szennyeződéssel kell a jövőben a medencében megbirkóznod. De mit csinál a medencetisztító robot, miért jó az algásodás ellen?

Az alga egy szerves anyag, ami elszaporodik a medence vizében. Az algásodás egyik fő oka a túlmelegedés. Nem véletlenül elsősorban a sekélyebb, kerti medencékben fordul elő, melyeket a nyári nap pillanatok alatt felmelegít. Ha a vízhőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, az rendkívül meggyorsítja az algaképződést.

Az algák elszaporodása ellen az egyik lehetséges védekezés a minél gyakoribb és minél alaposabb szűrés. Ebben már nagy segítséget tud nyújtani a medencetakarító robot is. A robot magában a medencetérben végzi el a szűrést. Nem kell hozzá kivezetni, szűrni, majd újra bevezetni a medencébe a vizet. A robot munkája sokkal kevesebb energiát igényel. A robot a medence fenekén közlekedik, s mint egy víz alatti porszívó, feltakarítja a medence alját. Ennek során átszűri magán a vizet. A szűrője nem csak a nagyobb szennyeződéseket választja ki a vízből, hanem a szemmel nem látható méretű szerves anyagokat is. Minél több időt tölt a medence vizében a robot, annál nagyobb vízmennyiséget tud újra és újra átszivattyúzni a szűrőjén. Ezzel alaposan megtisztítja a vizet, csökkenti az algák jelenlétét.

A víz zöldre változása az algásodás első lépcsője. Ekkor még nem rakódik le a medence aljára, oldalfalára, nincs nyálkás zöld bevonat sehol. Ha már az is megjelenik, akkor a medencetisztító robot egyenesen nélkülözhetetlen: a lerakódott, lépcsőket, medence alját bevonó nyálkás algát minden más eszközzel csak sokkal nehezebben és gyengébb eredménnyel lehet kitakarítani. A robot meg erre van kitalálva, hagyd, hogy végezze a dolgát!
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.