0

Vörös és fekete - Sencor Cleeno robotporszívó teszt 2016

2016.02.02.
Vörös és fekete - Sencor Cleeno robotporszívó teszt 2016

2016 első robotporszívó tesztje a Vörös és Fekete jegyében született. A Sencor Cleeno SVC9031 markáns megjelenése és a mögötte rejlő tudás tapasztalt tesztelőnket is meglepte. Kellemesen.

Az elmúlt években sok cég beszállt a robotporszívók tervezésébe, gyártásába, és egyre több elektronikai vállalat mutatott újabbnál-újabb technikai megoldásokat ezen a téren. Ennek talán mi, fogyasztók örülhetünk a legjobban, hiszen a számos újítás, versengés eredményeit végül a felhasználók élvezik. Az eladni kívánt termékek skálája igen széles, és ezáltal a gyártók gondoltak olyan felhasználókra is, akik az anyagilag megfizethetőbb készülékeket szeretnék megvásárolni.

A mostani tesztünkben is egy alacsonyabb árfekvésű robotporszívót fogunk bemutatni, mely a Sencor Cleeno SVC 9031 névre hallgat. Bízunk benne, hogy a cikk végére sikerül tesztünkkel kiderítenünk és videokkal alátámasztanuk, hogy a kedvező vételár mellett milyen előnyökkel, hátrányokkal, illetve kompromisszumokkal fogunk majd szembesülni a készülék használata során.

A Sencor egy fogyasztói elektronikai cég, mely Japánban alakult 1969-ben. Bizonyára nem bír akkora reklámértékkel, mint sok más közismert háztartási elektronikai vállalat, ennek ellenére a cég neve sokunknak mégis ismerős lehet.  A robotporszívó tervezés, gyártás fogalma számukra sem újdonság, mert már az elmúlt pár évben ők is erősítették ezt a szegmenst, hiszen a jelenleg tesztelésünk alatt álló 9-es sorozat mellett ennek kistestvérét, a 7-es sorozatot is lehet kapni.

Kereskedelmi forgalomban jelenleg 9031 BK, illetve 9031 RD típusúakkal találkozhatunk. Ne tévesszenek meg bennünket a szám mögött levő betűk, hiszen azok csupán a termékek színeire vonatkoznak. A BK a fekete színt, az RD a vörös színt jelenti, minden másban a doboz tartalma illetve a porszívó megegyezik.

Volt lehetőségünk a két szín közül választani, mi az RD, tehát a vörös színűt kértünk tesztelésre, a könnyebb fotózhatóság végett.

Már a doboz külsejét megnyerőnek találtuk, de nézzük meg alaposabban, hogy az miket is rejt magában:

 • 1 db robotporszívó,
 • 1 db távirányító (2 db AAA elemmel működik),
 • 1 db dokkoló,
 • 1 db adapter a dokkoló töltéséhez,
 • 1 db akkumulátor a porszívóhoz,
 • 1 db használati útmutató 7 nyelven, melyben a magyar is megtalálható,
 • 1 db virtuális fal [2 db D (LR-20) elemmel működik],
 • 1 db padlófényező párna(mop)tartó,
 • 2 db mosható padlófényező párna(mop),
 • 1 db tisztítókefe,
 • 2 db tartalék oldalkefe,
 • 1 db tartalék textilszűrő,
 •  1 db csillagcsavarhúzó
A robotporszívó és a felsorolt kiegészítők szépen be voltak csomagolva, minden benne volt, amit a felhasználói kézikönyv is írt. A távirányítóhoz és a virtuális falhoz nem jár elem, azokat külön kell beszereznünk. A felsoroláshoz segítségként odaírtuk, hogy hány darab, illetve milyen típusú elemek kellenek azok működéséhez.

   
Sencor Cleeno SVC 9031RD robotporszívó doboza    A doboz tartalma
   
Sencor Cleeno kiegészítők egy része     Az első lökhárító gyári kitámasztása

        
A robotporszívót kicsomagolás után először kézbe véve érezhető volt, hogy a gyártása során felhasznált műanyag közepes minőségű, viszont azok illesztései mindenhol tökéletesek.

 A közepes műanyag minőség ellenére a porszívó teteje fényes lakkszerű festékkel van lefújva, ami feldobja a külalakját.

Középen a fehérrel kiírt márkanév körül egy kisebb kör található, melybe alul beleolvad 3 gomb. A poszívón levő gombok funkciói: Charge: dokkolóra való visszaküldés utasítására szolgál, Start/Stop: készülék elindítása, megállítása, UV Lamp: UV lámpa be/ki kapcsolása, erre a tesztben még később visszatérünk.
 
A kis körben felül egy visszajelző led található, ami töltés közben villog; teljesen feltöltött állapotban, illetve ha a porszívó elakadt folyamatosan világít; működés közben pedig elalszik.
 
A készülékről ennyi funkciót tudunk elérni, viszont ettől több tulajdonsággal ruházták fel a Sencort, amelyeket a távirányító segítségével tudunk beállítani.

A robot eleje fekete színű, félkör alakú műanyag ütközővel van ellátva, melyben 5 db infra érzékelő került beépítésre. Feladatuk a porszívó előtt lévő akadályok távolságának bemérése. Az infra érzékelőket nem sötétített, hanem átlátszó műanyaggal burkolták le, és első ránézésre nagyon dizájnossá teszi a készülék elejét. Amennyiben az infra távolságmérők közé esne egy-egy akadály, úgy az ütköző benyomódik, a készülék ennek segítségével kap információt, hogy változtasson irányt.

Rengeteg robotporszívóval ellentétben az akkumulátor töltéskivezetését nem a készülék aljába, hanem az ütköző elejébe építették be. Ez a kivitelezés eltér ugyan a megszokottól, de töltésnél minden esetben működött.

Szintén az ütközőn, pontosabban annak tetején található még 1 infra érzékelő, ami a dokkolásért felelős.

A 8 cellás 2200 mAh kapacitású és 554 gramm súlyú NiMH akkumulátort nekünk kell behelyezni a porszívóba, mivel a csomagban ez külön volt mellékelve.

Szintén a mellékelt csavarhúzóval a porszívó alján lévő akkumulátorfedél eltávolítása után, ami a főkefék és a kiskerék között helyezkedik el, egy mozdulattal könnyedén behelyezhető az akkumulátor.

A Sencor előrehaladását 2 db szénkefés motorokkal hajtott 6,5 cm átmérőjű rugós kerék biztosítja.

A robot elől egy kis kerékre támaszkodik, és egy nagyon érdekes módszerrel méri, hogy mennyi távolságot tett meg.

A gyakorlatban a következőképpen néz ki: a kis kerék 2 db racsnis fogaskereket hajt meg, és ezek belül egy excenteres tengelyt forgatnak meg. Ez a tengely mozgatja fel-le a kis kerék függőleges tengelyét.

A cikk elején említettük, hogy visszatérünk az UV lámpára, amit a porszívó aljába építettek be.

A funkciója az, hogy ha bekapcsoljuk, menet közben elpusztítja a földön azokat a baktériumokat, amelyek UV fényre érzékenyek.

Természetesen ezt teszttel nem tudtuk igazolni, és hogy ez mennyire lehet hatásos, azt mindenkinek a saját képzeletére bízzuk.

Mindössze 1 db oldalkefét terveztek a készülék egészen pontosan a jobb oldalára, mely takarításkor bőven elégnek bizonyult. A 3 ágú oldalkefe kefénkénti hosszúsága 7,3 cm.

Ami a takarítás lelkét szolgálja, az pedig a szintén szénkefés motorral meghajtott fő- és mellette lévő gumikefe, amik munka közben egymással szemben forognak. A kefék szélessége 16,5 cm, tehát ekkora széles sávban képes a robotporszívó a takarításra.

A lépcsőről vagy szintkülönbségről való leesés ellen 4 db infra érzékelő gondoskodik.

         A robotporszívóról csak az alapfunkciók érhetők el       Az ütközőben található infra érzékelők
A Sencor Cleeno SCVC9031 alulnézetben        Az egymással szemben forgó kefék

Az egyik kellemes meglepetést a 370 ml űrtartalmú portartály okozta, melynél több kitűnő megoldást is észleltünk.

A belőle kiáramló levegő tisztaságáért ugyan nem HEPA, hanem textil szűrő gondoskodik, bár ez némi előnyt is jelent, hiszen a textil szűrő vízben mosható, és ezáltal mindig tisztán tartható.

A portartály két helyre gyűjti a szennyeződést. Az apróbb finomabb port alulra, közvetlen a szűrő és az átlátszó műanyag ház közé, a nagyobb porszemcséket, hajszálakat a felső részbe gyűjti.

A portartály eltávolítása  90 fokban kihajtható szűrő a tisztításhoz, cseréhez
A szűrő és a műanyag ház között felporszívózott finom por  A feltakarított durvább, illetve finomabb szennyeződés

Ami viszont igazán elnyerte a tetszésünket, az a helyéről kipattintható szívómotor. A felső piros gomb megnyomásával a motort el tudjuk távolítani a portartályból, és ez a művelet egy-egy nagyobb tisztításkor lényegesen megkönnyíti a munkát.

Külön pozitívum, hogy a körülbelül 4 hetes tesztünk alatt a motort időnként kivéve ellenőriztük, hogy mennyire szennyezett, poros, és azt állapíthattuk meg, hogy semennyire.

A szűrő és a műanyagok illesztése megfelelő, mert a szívómotor és annak fészke ahova behelyezzük mindvégig tiszta maradt, és ez a pontos tervezést és a jó minőségű összeszerelést bizonyítja.

 Lehetőség van a portartály aljára padlófényezőt, illetve annak párnáját felhelyezni, melyek a dobozban találhatók. A későbbiekben ennek hatékonyságáról, takarítási minőségéről is be fogunk számolni.

 A kipattintható szénkefés szívómotor  
A portartály hátulján itt áramlik ki a levegő


A porszívó tölthető dokkolóról, vagy azt kihagyva csak adapterrel a készülék oldalán található bemenethez csatlakoztatva.

Az adapter vezetékét meglehetősen hosszúra hagyták, egészen pontosan 190 cm-re, így a töltéshez egy messzebb eső konnektorból is tudunk hálózati forrást biztosítani.

A dokkoló elején található a robot töltéséhez szükséges pozitív és negatív kivezetés, viszont a teteje tartogat egy-két meglepetést.

Amennyiben a dokkoló áram alá van helyezve, ezt az állapotot egy folyamatosan, halványan világító piros fény jelzi vissza.

Mellette jobbra egy kék led villog, amennyiben a porszívó a töltőn van, és ez akkor sem alszik el, amikor a robot akkumulátora már teljesen feltöltődött.

Ez a villogó kék fény olyan erősségű, hogy akár éjszakai világításnak is használhatnánk.

Mi rend szerint estétől reggelig letakartuk, hogy ne zavarjon minket a pihenésben.

Szintén felül találunk egy mélyedést, annak alján egy lámpát, és közvetlen mellette egy kapcsolót, melynek lényege, ha a mélyedésbe illat esszenciát csepegtetünk, a lámpa által kibocsátott hő párologtatja ezt az illat esszenciát, ezáltal így a környezetünk illatosítása megoldható.

Ezt a bizonyos mélyedést, a használati útmutató dekoratív led világításnak nevezi. Külön meglepetés, hogy a lámpa különböző színekben, illetve ritmusokkal villog. A fényjáték végeredménye meglehetősen giccsesre sikerült, ezt is mutatjuk.

  A dokkoló és annak adaptere   Teljes fényárban pompázva

A virtuális fal (mely bizonyos terület lezárására alkalmas) tetején egy kapcsolóval 3 jelerősség közül tudunk választani. A leggyengébb 4 m, a közepes 6 m, míg a legerősebb kibocsátás 8 m távolságig hat.

Tesztelésünk során különböző lakásokban, helységekben mindenhol elégnek bizonyult a leggyengébb jel kibocsátása is, tehát egy átlagos lakásban a virtuális fal jelerőssége bőven túl van méretezve.

A kapcsoló felett találunk egy zöld színű ledet, mely 2 másodpercenként egyet villan, ha a fal be van kapcsolva.

A virtuális fal legtetején egy infra jeladó található, ami körkörösen bocsát ki jelet, körülbelül 50-60 cm-es körben, tehát egy úgynevezett hálót hoz létre saját maga körül. Ezáltal a porszívó semmilyen szögből nem tudja felborítani a falat.

A virtuális fal teteje         Itt kell behelyezni a 2 db D elemet

Mindenképp ki kell emelnünk a távirányítót, ami a rendszernek egy igen jól sikerült és átgondolt része. A tervezők a 3,9 cm x 3,7 cm méretű kijelzőt nem magára a porszívóra, hanem a távirányítóra tervezték.

Mint korábban említettük, az alapfunkciókat csak a robotporszívóról, viszont az alapfunkciókkal együtt minden más plusz beállítási lehetőséget a távirányítóról tudjuk kezelni, mint például az időzítést, takarítás mód kiválasztását, manuális irányítást.

Amennyiben a robot használata közben különböző hibák lépnének fel, erről a távirányítón keresztül kapunk tájékoztatást.

E01 - E05 között rendszerezték a hibakódokat, és hogy melyik sorszám milyen hibára utal, azt a magyar nyelvű használati útmutatóban tüntették fel.

A robotporszívó és a távirányító között rádiójel kapcsolat van, így nem muszáj egy helységben lenniük, hogy összeköttetésben legyenek egymással.

Összességében a távirányító felépítése, működése kitűnő megoldás, tőlünk mindenképpen dicséretet érdemel.

A rendszer egyik legkiemelkedőbb része a távirányító   Így jeleníti meg a hibaüzenetet

Nézzük hogyan teljesített a tesztekben a 3130 gramm súlyú, 32 cm átmérőjű, és 8,7 cm magas Sencor Cleeno Svc 9031.

TESZT:

Már a dokkolóról való indításnál tapasztaltunk egy kissé érdekes dolgot. A porszívót a rajta lévő Start gombbal szerettük volna elindítani, viszont ha a készülék a saját töltőjén van, abban az esetben csak távirányítóval indítható el.

Két fajta takarítási sebesség közül választhatunk, egy úgynevezett slow (lassú), és fast (gyors) lehetőségből. Mind a két esetben a kefék forgási sebessége megegyezik, a különbség csupán a porszívó haladási sebessége.

Mi általában a gyors funkciót választottuk, mert szabad szemmel nézve ezt ítéltük meg egy átlagos normál ütemnek.

A lassú sebességet inkább az erősebb szennyezett területekre ajánljuk, így természetesen a takarítási idő is megnő.

Visszatérve az indításra: a távirányítón a Start gombot megnyomva a porszívó letolat a dokkolóról, megfordul, és elkezdi a takarítást. Körülbelül 1,5 métert halad előre, ott megáll, és újabb irányt választ magának.

A készülék nem szisztematikusan, hanem véletlenszerűen mozog.

Nagyobb, nyílt területeken nem is megy addig, hogy akadályba ütközzön, maximum 2,5 méter megtett út után irányt vált.

Egy-egy takarítási ciklusban sokszor átvált spot (spirális) módra, amit addig csinál, míg valami nem lesz az útjába. Amennyiben érzékel tárgyat, ezt a mozgást abbahagyja, majd saját algoritmusát követve valamerre elindul.

Leegyszerűsítve az útvonala a következő: dokkolóról elindul, majd irányt vált, megy maximum 2,5 métert. Ha addig az útjába kerül például bútor, vagy fal, annak élét valameddig, vagy esetleg végig követi, majd ismét irányt vált, és megy tovább. Időközönként átvált spot módra. A sarkok, élek tisztán tartását tökéletesen végzi, ebből is látszik, hogy az első lökhárítóban lévő jobb oldali infravörös érzékelő teljes mértékben ellátja szerepét, és a lehető leghatékonyabbra van beállítva.

A cikk elején már említettük, hogy hiába csak egy oldalkeféje van a robotnak, takarítási hatékonyság szempontjából elégnek találtuk. A sarkokat, éleket a porszívó mindig csak a jobb oldalával követi, ahol az oldalkefe is van, ami szépen sepri a porszívó főkeféi középpontja felé a port.

Munka közben a bútorokkal való ütközés gyakorlatilag elenyésző volt, az infra érzékelők úgy vannak beállítva, hogy a tárgyak előtt megálljon, ne ütközzön velük, és a sötét színű bútorok esetén sem volt ezzel probléma, a porszívó még az ütközés előtt megállt,és irányt váltott.

 A Sencor irányváltása nagyon érdekes. Spot módban, illetve szék, vagy asztalláb megkerülésén kívül képtelen előrehaladni, és kanyarodni egyszerre. Egészen pontosan ez  a következőképpen nézett ki: előrehalad, megáll, irányt vált, majd tovább halad.

Ez a mozgásforma akkor érdekes, hogyha például 90 fokban kell valamit követnie, például amikor egy kanapé, vagy bútor éle mellett halad. Ugyanis ekkor az előrehaladást, és a kanyart olyan gyorsan, és kis mértékben váltogatta, hogy a mozgása valóban robotszerű volt.

Mivel takarítás során sokszor vált át spot módba, így egy-egy területet biztosan lefed többször, bár ettől függetlenül is, hiszen a véletlenszerű mozgás miatt ez tényszerű.

  Az élek mentén nagyon szép munkát végez     A földig érő függöny mögé már nem megy be

Mint ahogyan az előző képen is látszik, a robot egy földig érő függöny mögé már nem megy be mivel az infra érzékelők ezt akadálynak veszik, tehát a mögötte levő területet nem fogja kitakarítani.

Mikor először elkezdtünk ismerkedni a készülékkel egy 22, 11 és egy 6 m2-es helységben kezdtük el járatni, melyek között szabad átjárhatóság volt. Egy idő után mind a három szobát többször is bejárta, és a tapasztalatunk az volt, hogy más alapterületű lakásokban is átment egyik szobából a másikba.

Már az első takarításkor arra lettünk figyelmesek, hogy a szőnyegről látványosan szedi fel az apró fekete szöszöket, szennyeződéseket. Ekkor jutott eszünkbe, hogy csinálunk egy gyors tesztet laminált padlón is, és lisztet szórtunk szét egy sávban.

Amikor ezen keresztülment a porszívó, nem nagyon akartunk hinni a szemünknek, hiszen szemmel láthatóan hibátlanul dolgozott.

Miután a nimh akkumulátort megformáztuk, kíváncsiak voltunk, hogy a gyár által írt 120 perc üzemidőt a porszívó tudja-e teljesíteni.

Az általunk mért üzemidő 140 perc volt, és a takarítási területen vegyesen volt szőnyeg, és laminált padló is.

A gyártó szerint egy feltöltéssel maximum 60 m2-es helységet takarít fel a robotporszívó, de méréseink szerint ez a terület akár 80 m2 is lehet.

Az akkumulátor teljes feltöltése körülbelül 4 órahosszát vett igénybe.

A készülék nem tudja felmérni, hogy mekkora területet takarított fel, és csak akkor hagyja abba a munkát, ha az akkumulátora lemerülőben van, ezért érdemes a porszívót bizonyos időre betenni olyan helységekbe, ahová nem tud bemenni, például magas küszöb miatt.

Az akkumulátor lemerülését 10 hangos csipogással jelzi, és elkezdi keresni a dokkolóját. Megkeresi, és elkezdi követni falat. Egy idő után úgy is rátalál, hiszen a dokkolót annak mentén kell elhelyezni. Nálunk sosem volt rá példa, hogy nem tudott volna visszamenni a töltőjére, viszont arra néha volt példa,hogy munka közben eltolta azt. Így célszerű a dokkolót lerögzíteni a padlóra pélául egy darab kétoldalas ragasztóval.
 
Tesztjeink során azt tapasztaltuk, hogy küszöbökön, akadályokon 2 cm az a magasság, ahol a robot még képes áthaladni, és ezeket a minimális szintkülönbségeket a főkerekekben elhelyezett rugó segíti. Van azonban egy 3 cm magasságú küszöbünk, ahová a porszívó félig ugyan felment, ám fennakadt rajta.

Ez a készülék egyik gyengéje, hogy szorult helyzetben nem igazán küzd, hanem hangos csipogásokkal jelzi, hogy megállt, és a segítségünket kéri.

Kisebb szőnyegekben is (pld. fürdőszobában) könnyen elakadt, a két egymással szemben forgó kefe egész egyszerűen a kis, és könnyű szőnyegek szélét maga alá gyűrte.

Sajnos a főkefe rendszer nincs erre felkészítve, hogy ilyen estben abbahagyná a forgást, esetleges módon visszafelé is forogjon.

Ellenben az oldalkefével, ami munka közben egy kis időre abbahagyja a forgást, ha annak motorja leterhelődik.

Már már szokássá vált, hogy shaggy szőnyegen is kipróbáljuk a porszívó képességeit, ami jelen esetben is 5 cm magas szálakból állt.

Ez a készülék sem tudott megbirkózni ezzel a fajta szőnyeggel, miután elindítottuk rajta, kis idő múlva meg is állt, arra hivatkozva, hogy a főkefék közé idegen szennyeződés került.

  A 3 cm magas küszöbre a porszívó hasa felakad   A cikkben említett kis szőnyegek könnyen a kefék közé szorulnak
 A shaggy szőnyegen a Sencor is elakadt 

A porszívót kipróbáltuk egy mesterséges emelkedőn, illetve teszteltük, hogy a vezetékek, kábelek mennyire jelentenek akadályt takarítás közben.

Az emelkedőn minden probléma, erőlködés nélkül teljesítette feladatát. Míg az utóbbi problémát, a vezetékeket sajnos nem kezelte megfelelően. Ismételten az E02 hibakódot kaptuk üzenetként, a főkefék közé szorult a kábel, és ezáltal a készülék hibát észlelve abbahagyta a takarítást. Célszerű némi kompromisszumot kötni a lakásban a termék használata során.A kábeleket, vezetékeket, amik a takarítás útjába kerülnek, javasoljuk úgy elrendezni, hogy ne zavarják a porszívó munkáját.

 

Az emelkedőn könnyedén felmegy       A vezetékeken sajnos hamar elakad

Két dologra vissza kell kanyarodnunk, amit a cikkünkben már megemlítettünk, az egyik a padlófényező párna, amit most egy kicsit bővebben is kifejtünk.

A dobozban található mosható kendők anyaga frottír, első körben ezzel teszteltük járólapon a porszívó ezen kiegészítő tulajdonságát. Mivel a frottír területe nem túl nagy, ezért csodát nem is vártunk, és a készülék fő erőssége sem ez. Pár kör után megnéztük a végeredményt, és valóban szedett össze szennyeződést, melyet le is fotóztunk. Úgy gondoltuk, hogy többre is képes ez a funkció, és a frottírt kicseréltük mikroszálas törlőkendőre, ezáltal az eredmény már sokkal elfogadhatóbb volt, mint a saját párnájával.
 
A másik, amit picit részletesebben ki kell, hogy fejtsünk, a távirányító funkciói:

 Lehetőségünk van a hét minden napjára, vagy egy tetszőlegesen adott napra, vagy napokra beprogramozni a készüléket. Ha több napra állítjuk be az időzítést, akkor azokhoz csak egy kezdési időpontot tudunk hozzárendeli, tehát ha például hétfő, kedd, csütörtöki napokat állítunk be takarítási napra, akkor mind a három kijelölt napban csak ugyanarra az időpontra állíthatjuk be a takarítás kezdetét.

A full&go funkciót szintén csak a távirányítóról tudjuk bekapcsolni. Lényege, hogy takarítás után, majd a dokkolóra való visszatérésekor teljes feltöltés után ismét elkezd egy takarítási ciklust.

Manuálisan is tudjuk irányítani a robotot, a négy nyíl segítségével. A gombokkal akkor is felül tudjuk bírálni a porszívó útját, ha az magától takarít.

Amennyiben nem adunk neki utasítást, folytatja a saját munkáját.

Mivel nem csak jobbra, balra, illetve egyenesen, hanem tolatni is tudunk a porszívóval, vigyáznunk kell, mert a készülék hátsó részére nem helyeztek leesésérzékelőt, így például ahol nagy szintkülönbség van (pld. lépcső), körültekintően használjuk a tolatás funkciót.

A nyilak alatt található gombokkal a következő lehetőségeket tudjuk még kiválasztani: Start/Stop funkció; lassú, illetve gyors takarítási sebesség kiválasztása; dokkolóra való visszaküldés; UV Lámpa be, illetve kikapcsolása.

 

Felül egy új, alul egy használt törlőkendő látható                      Mikroszálas törlőkendővel kipróbált feltörlés eredménye

Amiről a cikkünk során még nem ejtettünk szót, bár a képek alapján már kiderült, hogy a porszívónak sajnos nincs fogantyúja, amit nagyon sajnáltunk.

Mechanikai zajok tekintetében viszont az egyik leghalkabb termékről beszélhetünk a robotporszívók piacán, mindössze 55 decibel zajszintet mértünk.

Karbantartás:

A Sencor Cleeno Svc 9031-et bevetettük egy viszonylag szennyezettebb környezetben, és ezt nem csak a takarítási minőség eredménye céljából tettük, hanem kíváncsiak voltunk, hogy a porszívót milyen könnyen lehet takarítani.

Ahogyan az a lenti képen is látszik, a főkefe a hajszálakat teljesen maga köré csavarta, bár ez nem feltétlen hátrány, hiszen a földről összeszedte azokat. A hozzá kapott tisztítókefe segítségével gyorsan el lehet távolítani a keféről a szennyeződést.

A fő- és a vele szemben forgó gumikefe eltávolítása a porszívóból egy nagyon egyszerű mozdulat. A robotot a hátára fektetve, a kefék jobb oldalán elhelyezkedő pici piros kart kell feltolni, és a keféket tartó szürke műanyag ház felhajlik, így emelhetőek ki a kefék. Megfigyelhető volt, hogy a kefék végeire feltekeredtek a hajszálak, viszont ennek eltávolítása szinte egy rövid mozdulat volt.

A hosszú hajszálak feltekeredése a sörte kefére  Egy mozdulattal kivehetők a kefék


Ami még külön pozitívum, hogy a sörtés gumikefe végei nem csapágyakban forognak, hanem egy gumiházban, amiben egy réz henger van félig kifúrva, és ebbe a furatba csatlakozik be a kefék végén kiálló fém rúd.

A korábban bemutatott portartály ürítése sem okozott nehézséget. A durvább szennyeződéseket gyűjtő tartály nyílása kellően nagy ahhoz, hogy csak kirázzuk a kukába az összeszedett koszt.

A szűrőnél lévő finom szennyeződést is egyszerű eltávolítani, hiszen ahogy írtuk is, az 90 fokban kihajtható.
 
Az oldalkefét és az első kereket is célszerű időközönként ellenőrizni, hogy nem-e tekeredett fel rá cérna vagy hajszál, bár tesztelésünk időtartamában ezek mindvégig tisztán maradtak.

 Összegezve a porszívó karbantartását: a portartály minden takarítás kezdeténél üres kell, hogy legyen, a hatékony szívóerő végett, és a főkeféket, illetve végeiket minden második, harmadik indítás előtt nézzük meg, illetve szükség esetén tisztítsuk meg azokat.

Ebben a gumiágyban forognak a kefék      Durvább szennyeződés a portartályban

  
ÖSSZEGZÉS:

A körülbelül egy hónapos teszt során kétségtelenül megállta a helyét a Sencor robotporszívó. A kedvező ár ellenére egy remekül használható, és feladatát teljességgel ellátó készülékkel ismerkedhettünk meg.

Minden típusú kemény padlón, és rövid szőrű szőnyegen kitűnően takarított, és nagyon szépen gyűjtögette magába a szennyeződéseket. Ezért a vételárért plusz kiegészítőket is kapunk, és ami még pozitívum, hogy egy időzítőt is sikerült belepréselni az árba.
 
Végezetül, aki nem szeretne túl sok pénzt áldozni arra, hogy a mindennapi tisztaságot fenntartsa környezetében, annak ez a porszívó tökéletes választás, még némi kompromisszumok árán is, mi nyugodt szívvel ajánljuk.

Előnyök:

- halk működés,

- modulonként cserélhető alkatrészek,

- hatékony porszívózás,

- kevés ütközés tárgyakkal,

- falak, élek pontos követése,

- egy feltöltéssel hosszú üzemidő,

- plusz kiegészítők,

- időzítés.

Hátrányok:

- kis szőnyegeken, kábeleken, vezetékeken hamar elakad,

- néha eltolja a saját dokkolóját.

Készítettünk pár videót a porszívó mozgásáról,és ezt a robotot is bevettük, hogy  50 gramm zsemlemorzsából mennyit sikerül feltakarítania. Az eredmény a videóból kiderül.

Továbbá mutatunk még néhány képet amit a teszt közben fotóztunk.

A robotporszívó mozgásáról készült videó:

 

Az 50 gramm zsemlemorzsa feltakarításáról készült felgyorsított videó:További képek:A Senor SVC 9031 robotporszívót tesztelte és a cikket írta:

Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.