0

Vigyázz! A robotporszívó a szőnyegről is leesik!

2016.10.02.
Vigyázz! A robotporszívó a szőnyegről is leesik! Büszke vagy a szobában most lerakott szép fekete padlószőnyegre? Akkor ne vegyél robotporszívót! A robot megáll a szőnyeg szélén és nem mozdul egy centit sem. Nem romlott el, de azt hiszi, hogy le fog esni a mélybe.
A robotporszívók egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem fognak leesni a lépcsőfokokról sem. Nyugodtan használhatod a robotot az emeleti helyiségek takarításához is, mert a lefelé vezető lépcső szélén megáll és visszafordul. Érzékelni fogja a mélységet, s nem esik le a lépcső tetejéről.

A robot a mélységet infravörös szenzorokkal érzékeli. Amikor előre-hátra halad, az infraszenzorok folyamatosan pásztázzák az alatta elterülő terepet. Ez úgy működik, hogy az infra kibocsát egy szemmel nem látható jelet, ami az alatta elterülő felületről visszaverődik. A visszaverődés gyorsaságából és erősségéből a robot következtetni tud arra, hogy milyen messze van a talaj – hiszen a távolabbai talajról lassabban érkezik a visszaverődő jel, mint a közeliről.

Ha tehát a robotporszívó a lépcső széléhez ér, akkor az orrában elhelyezkedő szenzor infravörös jele hirtelen sokkal mélyebbről érkezik vissza, mint előtte. Ez az egészen apró különbség megadja a szükséges információt a robotnak: a talaj mélysége hirtelen megváltozott, s ez a programjában megfelel a „lépcső” nevű jelenségnek. Ilyenkor meg kell állni és vissza kell fordulni a biztonságos talajra.

Az infravörös szenzor által kibocsátott jeleket a robot akkor tudja értelmezni, ha azok visszaverődnek a talajról. A legtöbb kemény burkolat visszaveri ezeket a jeleket. Minél világosabb, fényesebb a burkolat, annál erősebben jönnek vissza az infrajelek.

A problémát az okozza, hogy a sötét felületekről nem jön vissza az infravörös jel. Az ideális fekete test egyáltalán nem veri vissza az infravörös jeleket.

A fekete, vagy nagyon sötét felületre érkező robot éppen ezrét azt érzékeli, hogy valami hatalmas mélység van alatta. Ha egy fekete szőnyeg szélére téved, akkor visszafordul, ugyanúgy, mintha a lépcső széléhez érkezett volna. Ha letesszük egy fekete padló közepére és ott kapcsoljuk be, akkor könnyen lehet, hogy el sem fog indulni, mert megzavarodik. Minden irányban a „mélység” veszi körül, egyik irányba sem tud biztonságosan elindulni.

Ha a robot mozgásában ilyen koordinációs zavarokat látunk, annak ez lehet az egyik oka. Vannak anyagok, melyeknek sokkal gyengébb az infravörös visszaverődése. Ilyen például a beton is. Egy nyers betonra helyezett robotporszívó könnyen lehet, hogy ugyanúgy reagál, mintha fekete padlóra tettük volna: bizonytalanul megáll és nem megy semerre sem.

Hasonló okok miatt nem használható a robot például üvegfelületen sem. Bár az üveg bizonyos mértékig visszaveri az infravörös sugarakat, de a robot valamennyire mégis átlát a felületen. Érzékeli az üveg alatt lévő mélységet, s nem megy rá az üvegfelületre.

A lakásokban alkalmazott burkolatok többségükben megfelelnek a robot által helyesen érzékelhető anyagoknak. Gondot a nagyon sötét szőnyeg, fekete, vagy ahhoz közeli barna padló okozhat. A fekete-fehér kockakő valószínűleg nem fog ilyen gondot okozni, mert bár a színe fekete, de a fényes, csillogó felület képes lesz visszaverni a kibocsátott infrajelzés sugarait.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.