0

Valódi megoldást jelent az elektromos fűtőpanel?

2016.12.01.
Valódi megoldást jelent az elektromos fűtőpanel? Mi legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha kiegészítő fűtésre van szükség a lakásban? Vajon valódi alternatívát jelent az elektromos fűtőpanel használata a gázfűtés és a központi fűtés mellett?

A régóta halogatott fűtésfelújítás mindig a karácsony előtti hetekben válik igazán sürgetővé. Ilyenkor válik fájdalmassá, hogy valójában mennyire hideg a lakás egy-egy helyisége. Hogy az őszi próbafűtés még sikerült, de a régi gázkonvektor mégsem elég jó ahhoz, hogy a szobában tartós meleget biztosítson. Vagy éppen – megtörtént eset! – szeles időben visszajön az égéstermék szaga a szobába, így inkább csak szélcsendben szabad magasabb fokozatra kapcsolni a fűtést. Igaz, télen többnyire szeles, hideg az idő, de nem baj, majd jobban felöltözünk a szobában is, igaz?

Nem is kell ahhoz hibás fűtés, hogy a téli hőmérséklet hirtelen kevés legyen a szobában. Magas belmagasságú, nagy alapterületű szobákat nehéz befűteni, az esetek többségében nehezen birkózik meg a feladattal az ablak alá telepített radiátor, vagy a belső falon elhelyezett gázkonvektor. Jó lenne valami kiegészítő hőforrás.

Hagyományos átalakítások

A fűtés átalakításának az a nagy csapdája, hogy szinte lehetetlen olcsón megoldani. Ha hozzá kell nyúlni a fűtéshálózathoz egy lakásban, az szinte biztos, hogy milliós tétel lesz. Nem lehet egyenként, darabonként felújítani a rendszert. Gázfűtésnél például ki lehet cserélni a szobákban az egyes konvektorokat, de eredetileg, akár évtizedekkel ezelőtt mindez nem lett jól megtervezve, akkor az új konvektor sem fogja a régi helyről jobban felmelegíteni a szobát.

Kiegészítő fűtésre gázfűtés esetén gondolni sem lehet. A gázhálózat csak hosszas tervezéssel, engedélyeztetéssel alakítható. Akkor is, már a megfelelő engedélyek birtokában is jelentős költség, idő és felfordulás kell ahhoz, hogy a nagyméretű szoba másik felére is kerüljön még egy apró kis gázkonvektor.

A rosszul megtervezett központi fűtés esetén ugyanez a helyzet. Jó lenne még egy kis meleg – de mivel is jár ez? Társasházban legalább a teljes lépcsőház fűtését ki kell kapcsolni, a rendszert le kell engedni, vízteleníteni kell ahhoz, hogy egy túl kicsire méretezett radiátort nagyobbra lehessen cserélni. Ahhoz pedig szó szerint szét kell verni a fél lakást, hogy a túl hideg szoba egy másik sarkába is elhelyezhess egy fűtőtestet. Pedig néha szükség lenne rá.

De akkor mi lehet a megoldás? Marad a fagyoskodás? Pedig néha nem kellene más, mint egy kis kiegészítő fűtés. Nem kell az egész nappali hőmérsékletét megemelni, csak ott a sarokban, ahol a fotelben üldögélni szoktál, ott lenne jó valami kis plusz meleg. Vagy az íróasztalod körül, hiszen otthonról dolgozol, az asztalnál töltöd a fél napodat, de pont a hidegebb fal mellé sikerült a dolgozósarkod elhelyezni a lakásban. Gondoltál már hagyományos hősugárzó használatára is, de nem vált be: egyrészt nagyon drága, másrészt szeretnél valami állandóbb megoldást az ide-oda rakosgatott hősugárzó ventillátornál. Az elektromos fűtés azonban ma messze több, mint a hősugárzó ventillátor.

Korszerű elektromos fűtés

A hagyományos hősugárzóval szemben a fő ellenérv az, hogy nagyon sokat fogyaszt, drága a működése. Egy ilyen kis készülék pontosan úgy működik, mint egy hajszárító. Van benne egy elektromos fűtőszál, az felmelegszik, a ventillátor pedig kifújja a forró levegőt. A hősugárzó közvetlen közelében nagy a forróság, éget, távolabbra viszont csak akkor jut el a meleg, ha a ventillátort is magasabb fokozatra kapcsolod. A villanyóra közben meg úgy pörög, mintha szét akarna esni – a kétezer wattos fogyasztás elég izzasztó önmagában is.

Ez a múlt. A korszerű elektromos fűtés nem a hősugárzót jelenti. Az újabb típusú fűtőpanelekben nem egy izzószál van, hanem egy különleges fémötvözetből álló fűtőbetét. Az izzószál magas hőmérsékletre melegszik fel nagyon gyorsan, s közben rengeteg energiát fogyaszt. Ez a fémötvözetes fűtőpanel alacsonyabb hőmérsékleten működik, miközben sokkal kevesebb energiát fogyaszt.

Okos eszköz az elektromos fűtőpanel

A ma használatos legkorszerűbb elektromos fűtést a norvég fűtőpanelekre alapozva valósíthatjuk meg. Ezek valódi okos eszközök, takarékoskodnak az energiával. A fűtőpanel nem egy hősugárzó, melyet bekapcsolunk a magas fokozatra és onnantól ontja a hőt. Ezen egy termosztáttal be lehet állítani a megfelelő szobahőmérsékletet, melyet a készüléknek tartania kell. A fűtőpanel nem dolgozik folyamatosan, hanem a belső hőmérséklettől függően ki-be kapcsol. Nem úgy, hogy 5 percig dolgozik, aztán megáll, hanem folyamatosan monitorozva a hőmérsékletet. Dolgozik 15-20 másodpercig, tart ugyanennyi szünetet, majd újra bekapcsol. Egy 1200 wattos fűtőpanel így valójában 400-600 wh fogyasztású lesz, mert a működési idő felében-kétharmadában gyakorlatilag nem vesz fel áramot.

A szobában tartózkodók ebből semmit nem vesznek észre, mert a készülék teljesen hangtalanul dolgozik. Nincs erős ventillátorhang, nem lobban fel a láng vagy hasonlók.

Az okos fűtőpanel előre időzíthető. Beállíthatsz két különböző fűtési profilt: egy komfortos és egy takarékos fűtési megoldást. Mindkettőhöz külön hozzá lehet rendelni egy hőmérsékletet, s az is beállítható, hogy mikor, melyik fűtési módra kapcsoljon át. Így napközben, amikor senki nem tartózkodik otthon, a fűtőpanel leengedi a 22 fokos reggeli hőmérsékletet 18 fokra, majd délután 3 körül újra felmelegíti 22 fokosra a lakószobát.

Az elektromos fűtőpanelt nem kell telepíteni

Az elektromos fűtőpanelek legnagyobb előnye, hogy nincs szükség a lakás szétverésére, kőművesmunkára, bonyolult csővezeték-hálózat kiépítésére. A maximális fejlesztés, amit igényelhet, az a helyi elektromos hálózat kapacitásának bővítése, ha a régebben épült lakásban még nem elegendő a kapacitás ehhez az igénybe vételhez. (Nem kell hozzá ipari áram, csak 5-6 A áramerősséget igényel.)

Az elektromos fűtési rendszer egy lakásban kiépíthető egy nap alatt akkor is, ha valaki a teljes fűtését ezzel a megoldással szeretné biztosítani. Kiegészítő fűtésként volna rá szükség? Vedd meg a fűtőpanelt, négy tiplivel és csavarral erősítsd fel a falra és dugd be a konnektorba. Nem kell hozzá villanyszerelő, nem bonyolultabb felszerelni, mint egy új csillárt a nappali mennyezetére.

Egy elektromos fűtőpanel beszerzése adja meg ma a legnagyobb szabadságot a kiegészítő fűtés kiépítése terén. Ez a leggyorsabb megoldás. Nincs tervezés, engedélyeztetés, majd napokig tartó szerelés, közben a kosz és a munkások kerülgetése a nagyszobában. Megveszed, felszereled, bekapcsolod és meleget ad. Ilyen egyszerű. Nem kell hozzá átépíteni a korábban meglévő fűtési rendszert, azzal párhuzamosan, kiegészítőként is lehet használni. Ki is váltja annak egy részét, tehát kevesebb gáz fog fogyni, ha kiegészítőként felteszel a szoba falára egy elektromos fűtőpanelt.

 A Robotgurunál norvég ADAX elektromos fűtőpaneleket vásárolhatsz meg. Ma ezek a piacon lévő legkorszerűbb, leggazdaságosabb okos fűtőpanelek, melyeket pillanatok alatt bárhol, bármilyen helyiségben könnyen használatba lehet venni. Találsz közöttük inkább kiegészítő fűtésre alkalmas kisebb paneleket, vagy a teljes szobát kifűteni képes, nagy kapacitású, színes elektromos fűtőpaneleket is. Amellett, hogy gazdaságosak, bármely helyiség dizájnjához is bátran illeszthetők. Létezik vízálló elektromos fűtőpanel is, melyet fürdőszobák fűtésére használhatsz fel.

Szükség lenne egy kis kiegészítő melegre a lakás valamelyik helyiségében? Nézz körül az Adax elektromos fűtőpanelek között, megéri.  

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.