0

Vajon milyen lesz a jövő robotporszívója?

2017.01.27.
Vajon milyen lesz a jövő robotporszívója?
A robotporszívó formája, külseje nem sokat változott az első Roomba megjelenése óta, pedig azóta az eszközök 6 generáció jelent meg a piacon. Változott a szenzorok érzékenysége, jelentősen nőtt az üzemidő, a takarítási képesség, előtérbe kerültek a fejlett a navigációs képességek – az alapelv és az alap forma viszont változatlan maradt.

Ma még nem tudjuk pontosan, hogy az elkövetkezendő hónapokban milyen robotporszívókat fogunk bemutatni – a gyártók sem sietnek közzé tenni a 2017-es újdonságokat. Nagy változás nem várható. Kicsivel jobbak lesznek az érzékelők, kicsivel okosabbak lesznek a robotporszívók, de várhatóan nagyjából ugyanazokat a tulajdonságokat fogják ide-oda rakosgatni, mint 2016-ban.

A közeljövőben várható új trendekről az LG és a Samsung is mutatott egy kis előzetest. Az LG porszívó robot újdonsága az észlelés és a megértés képességét igyekszik erősíteni. Az új LG robotporszívók jobban meg tudják különböztetni majd egymástól a tárgyakat, s képesek lesznek például felismerni egy földön fekvő ember és egy földön heverő tárgy közötti különbséget. A Samsung pedig a pontosabb, erősebb takarítási képességek mellett abba az irányba indult el, hogy a lassan divatba jövő otthoni központi elektronika rendszerekkel is kommunikálni tudjon a robotporszívója.

A robotporszívók láthatóan azt az utat járják be, mint a mobiltelefonok a kilencvenes évek eleje óta. Ma nagyjából ott tartunk, ahol a mobilok jártak az első okostelefonok megjelenése előtt. Lehet, hogy az új, nagy forradalmat a ma ismert robotporszívó-gyártók valamelyike fogja véghez vinni, de az is lehet, hogy az igazán úttörő fejlesztés elindító vállalat nevét még nem is ismerjük. Az Apple sem gyártott telefonokat az első iPhone előtt, mégis ennek a cégnek a nevéhez kötjük a mobiltelefonok megújítását.

A robotporszívók új nemzedéke


A ma már látható fejlesztések nem hoznak forradalmi változásokat a robotporszívók világában. Az eszközök egyre jobbak, egyre okosabbak lesznek, de a lényeg változatlan marad. Ezt láttuk a telefonoknál is: a készülékek kisebbek, szebbek és nagyobb tudásúak lettek, de jellegében az 1995-ben és 2005-ben gyártott készülékek nagyon is hasonlóak voltak. Aztán 2007-ben jött az iPhone és mindent felborított.  

Vajon milyenek lesznek az új generációs robotporszívók, amikor megjelennek a piacon? Valószínű, hogy a legfontosabb forradalmi fejlesztések az otthoni elektronikai berendezések hálózatos használatával lesznek kapcsolatban.  

Egy robotporszívó működési területének nagyságát ma az egy feltöltéssel elérhető munkaidő hossza határozza meg. Nagyon nem is érdemes növelni a kapacitását. Hiába bír többet egy robotporszívó, az nem megoldás, ha egy nagyobb helyiségben a mostani másfél óra helyett 3-4 óra alatt végez a takarítással.

A nagyobb területeken a megoldás a több robotporszívó összekapcsolódása lehet, ám erre még a mostani készülékek programja nem alkalmas. A hálózatos működés feltételezi, hogy van egy központi egység, mely összehangolja a robotok munkáját. Ha ma két robotporszívót elindítunk egy területen, akkor mindkettő szépen, külön-külön feltakarítja a helyiséget, tudomást sem véve a másikról. Ha ellenben lenne fölöttük egy központi agy, akkor az megoldaná a koordinációt.

Központi agy a lakásokban


Márpedig központi agy kialakítására szolgáló próbálkozások már egyre több cégnél vannak.  A legtöbben afféle házi szórakoztatóipari központként gondolnak egyelőre ezekre az eszközökre. Ilyen az Alexa az Amazonnál, nem véletlenül ilyent fejleszt a Google Home néven, ilyen eszközön dolgozott Mark Zukerberg is ráérő óráiban az elmúlt évben.

Mindegyik fejlesztésnek egy olyan központi rendszer a célja, mely intelligens módon irányítja az otthoni elektronikai eszközöket. Zenét kapcsol és hangutasítás alapján lehúzza a redőnyöket, bekapcsolja a fűtést és feltekeri a légkondicionálót. A következő lépés az lesz, hogy a készülék megtanul kommunikálni a házban található okos háztartási eszközökkel. Válaszol majd arra a kérdésre, hogy hány tojás van még a hűtőben. (Ez ma még banálisnak tűnik, de amikor a bolt közepén állva gondolkodunk azon, hogy van-e még otthon tej vagy azt is kell-e venni, akkor jól jön majd az alkalmazás, mellyel telefonon a boltból meg tudjuk nézni, hogy mi van otthon a hűtőben. Harminc éve az is banálisnak tűnt, hogy az emberek telefont vigyenek magukkal a strandra.)

Az igazi nagy változást az a cég hozza majd el, amelyik rákapcsolja az otthoni eszközöket a központi számítógépre. Amikor eljön az a nap, hogy nem te kapcsolod be a robotporszívót, hanem a központi robotnak adod ki az utasítást, hogy délelőtt takarítson ki a házban. S a robot majd kiválasztja hozzá a megfelelő eszközöket és azt indítja el, amelyik a leghatékonyabban el tudja végezni az előtte álló feladatot. Ez ma a fantasztikus filmek világának tűnik, de nem vagyunk messze ettől a világtól. Az iPhone is csak 10 éves, s 2005 körül még senki sem sejtette, hogy az egész világ hogyan fog telefonról internetezni alig két évvel később.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.