0

Vajon a robotporszívó szívóerejét befolyásolja-e az akkumulátor kapacitása?

2016.11.29.
Vajon a robotporszívó szívóerejét befolyásolja-e az akkumulátor kapacitása? Egy internetes fórumban merült fel a kérdés: érdemes-e nagyobb akkumulátor-kapacitású robotporszívót vásárolni azért, hogy ezzel jussunk nagyobb szívóerőhöz, jobb takarításhoz? Van-e köze az akkumulátor kapacitásának a szívóerőhöz?

Valójában a szívóerőhöz közvetlen köze nincs az akkumulátor kapacitásának, de azért ez is egy fontos jelzés a robotporszívó erejével kapcsolatban.

Tény, hogy minél nagyobb szívóerejű a motor, annál több energiát igényel a működéshez. Ha a robotporszívónak nagyobb kapacitású akkumulátort adnak a gyárban, ez arra is utalhat, hogy a készüléknek több energiára van szüksége. Így feltételezhetjük, hogy a nagyobb kapacitás erősebb motort hajt meg, azért van szükség a nagyobb tartalékra.

A robotporszívó motorja és energiafogyasztása

Sajnos, a robotporszívóban dolgozó motor erejével kapcsolatban sok támpontunk nincs. A leírásokban szereplő adat a motorok energiafogyasztása. Ez valamennyire irányadó lehet, de csak akkor, ha egymáshoz nagyon hasonló szerkezetek hasonlítunk össze. Egy hagyományos porszívó 2000 wattos, egy robotporszívó mondjuk 20-40 wattos. Egy LG Hom-Bot 18 wattos és 2200 mAh akkumulátorral rendelkezik, az iRobot Roomba 616 szintén 2200 mAh-s és 30 wattos, a Samsung PowerBot pedig 3200 mAh-s és 40 wattos motort hajt meg.  A Roomba robotporszívókhoz utólag vásárolható egy XLife akkumulátor is, ami 3000 mAh kapacitású.   

Szívóerőben, és főleg a gép takarítási hatékonyságában ez sokszoros különbség nem érzékelhető.

Elképzelhető, hogy egy robotporszívót sokáig 40 watt feletti motorral szerelnek, majd egyszer csak megjelenik egy utód 30 wattos erőforrással. Vajon arra gondolunk, hogy az utód kisebb erejű lett, mert kisebb motort raktak bele? Ez olyan lenne, mintha egy mai, korszerű autót gyengébbnek gondolnánk a régieknél, mert a mai nem eszik meg 15 liter benzint száz kilométeren, csak hatot.

Könnyen lehet, hogy a kisebb teljesítményű motor azért elegendő az újabb robotporszívóban, mert gazdaságosabb lett a készülék működése. Jobb lett a mechanika kialakítása, így a kerekek mozgatása kevesebb energiát igényel. A kisebb teljesítményű motorhoz elég lehet a kisebb kapacitású akkumulátor is, így esetleg azt rakják bele a nagyobb helyett. A kisebb áramforrás azért lehet fontos, mert kisebb a súlya, s a könnyebb készülékház mozgatása még kevesebb energiát igényel. Minden lépés az energiatakarékosság, az egyre hatékonyabb megoldások felé mutat.

Ha összehasonlítjuk az akkumulátorok kapacitását, akkor általában nem a szívóerővel kapcsolatban vonunk le következtetést, hanem a robotporszívó üzemidejével kapcsolatban. Minél nagyobb kapacitású az akkumulátor, annál hosszabb ideig tud működni egy feltöltéssel a robotporszívó. A hosszabb üzemelési idő pedig nagyobb működési területet, vagy alaposabb takarítást jelent.

Ha egy robotporszívó csak rövid ideig tud folyamatosan dolgozni, az azzal jár, hogy csak egészen kicsi helyiségekben használható. Vagy olyan fejlett aggyal kell rendelkeznie, hogy fel tudja magát tölteni és töltés után visszatérni oda, ahol a munkát félbehagyta. Erre az újabb, fejlettebb típusok képesek, az egyszerűbb robotporszívók nem.

Ha töltés után nem tudja folytatni a megkezdett munkát, akkor a teljes takarítási ciklust végre kell hajtania addig, míg le nem merül az akkumulátor. Ha az áramforrás kicsi kapacitású, akkor ez egy elég kicsi szobára lesz csak elegendő. Minél nagyobb az akksi, annál nagyobb lehet a szobaméret az azonos alaposságú takarításhoz.

Ki kell azonban ábrándítanunk, ha most úgy gondolod, hogy megtaláltuk a nagy igazságot, a tökéletes mérőszámot, ami alapján érdemes robotporszívót választani. Újra itt a fogyasztás kérdése: hiába a nagy kapacitású akkumulátor, ha közben a robotporszívó rengeteget fogyaszt.

A fogyasztás pedig szintén nem egyenesen arányos a motor áramfelvételével. A robotporszívóban a mechanikát mozgató motor csak az egyik nagy áramfogyasztó, hiszen az egyéb elektronikai alkatrészek is jó étvággyal fogyasztják az energiát. Úgy merül, mint egy falánk okostelefon.

Robotporszívó vásárlásakor tehát érdemes alaposan megnézni a műszaki paramétereket, de túlzottan ne alapozd arra a döntésed, hogy mekkora a motor áramfelvétele, vagy milyen kapacitású a készülék akkumulátora. Ha bizonytalan vagy, ha nem tudod értelmezni a leírásokon látható adatokat, kérdezz inkább: Robotguru készüléket tesztelő, használó szakértői sokkal több hasznos információt tudnak adni a várható üzemidőről, mint a gyári leírások száraz számai.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.