0

Túl kicsi a robotporszívó tartálya

2016.07.16.
Túl kicsi a robotporszívó tartálya Túl nagy a ház és a régi porszívó  porzsákja is majdnem minden takarításkor megtelt? Könnyen lehet, hogy még mindig azon aggodalmaskodsz, hogy a robotporszívó csak egy játékszer, mert ilyen kicsi tartállyal nem is lehet komoly takarítást végezni.
Egy Roomba portartálya nem egészen fél literes (a Roomba 774 tartálya 0,45 liter, a másfélszeresre növelt szívóhatású Roomba 886-os tartálya 0,6 liter), míg egy hagyományos, porzsák nélküli porszívó tartálya 1,3-1,5 liter közötti. Mire elég ez? Hiszen egy hagyományos porszívót is minden takarítás után üríteni kell.

Valóban érdemes minden porszívót minden takarítás után kiüríteni. Ezt nem csak azért kell megtenni, mert a tartály megtelik, s nem fér bele több piszok. Általában a tartályok, porzsákok nem telnek meg teljesen – ha így lenne, akkor a légáramlás teljesen megszűnne, s a porszívó képtelen lenne elvégezni a feladatát. Sőt, még a motorja is leégne, hiszen légáramlás nélkül az sem kap levegőt a hűtéséhez.

Egy porszívó tartálya nem csak porral van tele. A lakásban begyűjthető szennyeződések között valóban ott van a por, meg sok más, elsősorban szerves hulladékanyag. Például ételmaradékok, hajszálak, emberi és állati szőrszálak, körömdarabkák, lehulló bőrdarabkák. A lehulló bőrfoszlányok mennyisége meglepően magas.

Amikor este leteszed az inged, a gallérján látható sötétlő, zsíros tapintású csík nem por, nem is az utca piszkos levegőjéből származik. A nagy része a bőrödről származik. Abban a piszokcsíkban elhalt hámsejtek vannak, melyek az ing dörzsölése következtében kerültek át a bőrről a ruhára. Ugyanilyen bőrdarabkák vannak a lepedőkön, párnákon, mindenen, amihez csak a bőrünk hozzáér a lakásban. Ezzel van tele a porszívó is minden takarítás után.

Ami a lényeg: a porszívó által összegyűjtött szerves hulladék egy idő után bomlani kezd. A bomló szerves anyag szaga adja a ki nem takarított porzsákok kellemetlen szagát. A pornak nincs szaga, a szagok a szerves hulladékok bomlásából származnak.

Bármekkora is legyen tehát egy porszívó tartálya, ha jót akarsz magadnak, a lehető leggyakrabban takarítod. A hagyományos, jó kis szombati takarítások után megszokott program a porzsák ürítése, vagy a portartály suvickolása. De mi a helyzet a porszívó robot esetében? Hiszen ugyanarra a piszokmennyiségre sokkal kisebb méretű tartályt használ, tehát valószínű, hogy sokkal gyorsabban meg is telik, igaz?

A robotporszívó használati módja persze  kicsit más, mint a hagyományos készüléké. Ha már nem első alkalommal dolgozik a lakásban, akkor eleve nincs annyi kosz, mint amivel egy hagyományos készüléknek küzdenie kell. A porszívó robotot nem hetente egyszer használod. Nem szaporodik fel heti koszmennyiség egy-egy takarításra. Ha a lakásban rendszeresen, mondjuk naponta dolgozik a robotporszívó, akkor az egész lakás tisztasági szintje magasabb a korábban megszokottnál. Kevésbé lesz poros. A lerakódott port a robot egyből begyűjti, az nem száll fel újra a magasba, nem kering a levegőben s ülepedik le újra a takarítás után. Ezt a körforgást csökkenteni tudja a robotporszívó.

Egy rendszeresen dolgozó porszívó robot tehát ugyanabban a lakásban is sokkal kisebb állandó terheléssel dolgozik, mint hagyományos társa. A kisebb várható terheléshez pedig elég számára a kisebb tárolókapacitás is. Nem lesz kicsi a fele tartályméret a hagyományoshoz képest, mert meg fog feleződni a piszok mennyisége is.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.