0

Talán még kémkedni is tud a robotporszívó

2016.06.30.
Talán még kémkedni is tud a robotporszívó A lakások kamerás megfigyelése már nem nagy újdonság. Megfelelő alkalmazások beállításával egészen egyszerű, otthoni eszközökkel is elérhetjük, hogy pontosan lássunk mindent, ami munkaidőben a lakásban történik. Nem is kell erre ipari kamerákat rendszeresíteni: egy kiszuperált okostelefon, egy felnyitva hagyott laptop kevésbé feltűnő, s mindkettő megbízhatóan közvetíti a jeleket az interneten keresztül. Akár a munkahelyükről, egy telefon képernyőjéről is figyelemmel kísérhetjük, ami a lakásban történik.
Ennek a megfigyelésnek ma egy nem is elhanyagolható gátja van még: csak azt láthatjuk, ami a kamera látószögébe esik. A kamerát hordozó eszközt letesszük valahová, aztán azt látjuk, ami a gép elé kerül. Mást nem. Hiába látom, hogy a szomszéd gyanús mozdulatokkal beosont a nappaliba, azt már nem mutatja meg a fránya kamera, hogy belenyúlt-e a lepedők alatt őrizgetett tartalék kasszába vagy nem.

Az új technika azonban már nem áll meg ezen a szinten. Hiszen itt egy eszköz, ami éppen akkor mozog a lakásban, amikor te nem vagy otthon. Nem áll egy helyben, látszólag random módon jár körbe-körbe a kijelölt területen, s forog minden irányba. Van ennél jobb lehetőség egy kamera elhelyezésére?

A robotporszívó ideális alany ahhoz, hogy egy kamerát és egy mikrofont is hordozni tudjon. Még csak nem is kell ezzel a méretét megnövelni. Elég nagy öngól lenne egy profi akciókamerát felszerelni a robot tetejére, hogy aztán az első bútor alá bújás leszedje a gép tetejéről a drága eszközt. Vannak egészen pici kamerák és alig látható méretű mikrofonok is, úgyhogy a technika igazán rendelkezésre áll.

Mielőtt a boltba szaladnál: a magyar piacon egyelőre nem tudunk olyan robotporszívó megjelenéséről, amit fel lehetne szerelni efféle lehallgatásra alkalmas eszközökkel. Állítólag Kínában már forgalomba hoztak egy ilyen játékszert, bár a hír elég régi, s frissebb megjelenés nincs ebben a témában.

A porszívó robot tehát a trójai faló, ami viszi a kamerát és a mikrofont a megfigyelni kívánt területre. Ahhoz, hogy ezt igazán használni is lehessen, két dologra van szükség. Egyszer el kell érni, hogy az interneten keresztül vezérelhető legyen a robotporszívó. A kémkedésnek akkor van értelme, ha a jeleket a robotporszívó wifin keresztül azonnal kiküldi az internetre, amit aztán majd a vonal másik végén számítógépen, vagy telefonon keresztül bárhonnan meg tudok nézni. Ez akár még egy Ip telefonos technológiával is kiegészíthető. Ez már nagyon sci-fi: képzeld csak el, ahogy a nappaliban köröző robot egyszer csak megszólal, s az éppen a munkahelyén lévő családtag ezen keresztül bekapcsolódik a helyiségben zajló beszélgetésbe.

A másik feltétel, hogy a robotot vezérelni is lehessen az interneten keresztül. Ebben talán nem is az internet a komolyabb feltétel. A mai trendek nem arra mutatnak, hogy szükség lenne a porszívó robot ennyire kézi vezérlésére. Márpedig akkor nézi azt, amit látni akarok, ha pontosan irányítani tudom. Ha a kezemben tartott telefonnal, vagy a számítógéppel oda küldhetem, ahová akarom, ha utasíthatom arra, hogy mikor forduljon jobbra vagy balra.

Ilyen technológiát ma egyetlen porszívó robot sem használ. A Roomba 500 és 600-as sorozathoz létezik egy Thinking Cleaner Robotokosító kiegészítő készülék, ami wifi-kapcsolatot tud létesíteni a robotporszívóval. Ennek segítségével például interneten keresztül be lehet kapcsolni a robotot, vagy információkat kaphatsz a működéséről. Például jelzi, ha megtelt a portartálya.

A Roomba 9-es sorozat készülékei már külön okosító nélkül tartalmazzák a netes kapcsolat lehetőségét. A Roomba 980-hoz illesztett okostelefonos alkalmazással indítható, leállítható, programozható a takarítás, kiválasztható a turbó szőnyegtakarítás is. A robotot közvetlenül irányítani azonban nem lehet vele, s ez nem célja a további fejlesztéseknek sem. Hiszen éppen az a dolog lényege, hogy nem te takarítasz, hanem a robot saját szenzorai és elemzése alapján választja ki a takarítandó helyet és a hozzá vezető útvonalakat. Legjobban akkor tud működni, ha nem próbálod meg gúzsba kötni, s engedelmes rabszolgaként ide-oda ugráltatni.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.