0

Takarékosság és robotporszívó

2016.10.31.
Takarékosság és robotporszívó Október harmincegyedike van, ez a nap a takarékoskodás világnapja is. Vajon mi ennek a napnak az üzenete, mi mellett áll ki igazából, aki a takarékosságot helyezi előtérbe? És hogyan jön mindehhez a robotporszívó?

Meggyőződésünk, hogy a takarékosság nem azt jelenti, hogy spóroljunk ész nélkül, mondjunk le szükségleteink egy részéről annak érdekében, hogy minél több pénzünk gyűljön össze a bankban. Ismerős az a kifejezés, hogy fenntartható fejlődés?

A fenntartható fejlődés


Divatos, vagy legalábbis igen gyakran használt kifejezés manapság a fenntartható fejlődés. Amikor szóba kerül, többnyire környezetvédelemről, káros anyagok kibocsátásról beszélünk, mintha az egész csupán valami nagyon távoli matematika lenne, aminek vajmi kevés köze van mindennapi életünkhöz. Pedig valójában egyszerű dologról van szó, az alapelv egy rövid mondatban is összefoglalható: éljünk minél jobban, de ne legyünk olyan mohók, hogy felfaljuk a saját jövőnket is. Úgy kell használnunk a tiszta levegőt, a vizet, az energiát, hogy jusson mindebből az unokáinknak is.

Egyszerű gondolat, nem? Pedig ma éppen az ellenkezője történik az úgynevezett fejlett világban. Ismered például az ökológiai lábnyom fogalmát? Ez egy módszer annak mérésére, hogy mennyire használjuk a körülöttünk lévő világot. Ha összegzünk mindent amit megeszünk, energiát, benzint, mindent amit fogyasztunk, ki lehet számítani, hogy mekkora földterület kellene ahhoz, hogy a természet mindezt pótolni tudja. Egy autóval közlekedő, városi lakásban élő, a hulladékot részben szelektíven gyűjtő felnőtt embernek ez Magyarországon nagyjából 7 hektár. Márpedig nincs körülöttünk 7 hektár szabad föld, ez pedig azt jelenti, hogy felesszük a jövőnket. Azt mindannyian tudjuk, hova vezet, ha 150 ezer forintot költünk egy hónapban, de csak 90 ezer folyik be a pénztárcánkba. A fenntartható fejlődés népszerűsítői azt próbálják bemutatni, hogy ugyanezt tesszük a Föld nevű bolygóval is, de ez a folyamat ma még visszafordítható.

És ebben rejlik a dolog lényege. A fenntartható fejlődés nem zárkózik el a gazdasági fejlődéstől, nem mondja azt, hogy minden gyárat zárjunk be, minden autót állítsunk le. Azt mondja e helyett, hogy gyárainkat úgy üzemeltessük, hogy a gazdasági haszon egyensúlyban álljon az ökológiai, környezetvédelmi és társadalmi hatásokkal, így biztosítva a stabilitást.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A cél az elv olyan gyakorlati megvalósítása, ahol a környezetvédelmi érdekek szempontjai helyet kapnak a nem környezetvédelmi döntések meghozatalában is. Például ha bemész egy áruházba és vöröshagymát veszel, nézd meg, honnan származik. Biztos, hogy egy kecskeméti hipermarketből egyiptomi lila hagymával kell hazatérned csak azért, mert nincs kedved lemenni a helyi piacra? Ez nem csak árkérdés, nem csak a helyi termelő segítése, de a környezet védelme is: vajon mennyi gázolaj égett el, míg a hagymarakomány Egyiptomból Európába hajózott, egy déli kikötőből pedig kamionon Magyarországra?

Fenntarthatóság és robotporszívó


Hogy jön mindehhez a robotporszívó? Csúcstechnika, a legfejlettebb módszerű gyártás, fémek és műanyagok használata – első pillantásra a legmesszebb áll mindattól, amit fenntarthatóságnak neveznénk.

De gondolj csak bele: a fenntarthatóság nem csak acél és műanyag felhasználásáról szól. Egy robotporszívó takarékosan bánik az időddel és erőforrásaiddal. Elosztja a hét minden napjára a takarítással járó munkákat és tehermentesít ezek elvégzése alól. Egyenletes terhelést ad a kampányszerű, „ritkán de akkor erősen” típusú munkavégzéssel szemben.

A fenntarthatóság eszméje egyébként legjobban a robotporszívó áramfelhasználásán érhető tetten. Ha megnézed egy robotporszívó áramfelhasználását, a takarékosság, kiegyensúlyozott működés minden jellemzőjét észreveheted rajta. Amikor a robotporszívó dolgozik, akkor nem használ áramot a hálózatból. Tedd mellé a hagyományos porszívót: munka közben az extrém nagy áramfelvétel jellemzi a munkáját. Hetente egyszer használod, de akkor a kétezer watt minden ereje dübörög benne.

A robotporszívó akkumulátorról megy, tehát munka közben nem fogyaszt áramot a hálózatból. Amikor lemerül, visszamegy a töltőre. A töltést lassan is elvégezheti – nem ahhoz kell méretezni a töltés gyorsaságát, hogy a hálózatból felszívott elektromos áramot azonnal nagy kapacitással fel is használja. Töltés közben nincs fogyasztás. A gép tehát szép lassan, a lehető leggazdaságosabb módon is töltődhet. Ha pedig feltöltődik, akkor az intenzív töltés kikapcsol és egyfajta „csepegtető” töltési üzemmódba kapcsol át – azaz csak egészen minimális mennyiségű áram kerül időről-időre a rendszerbe.

A robotporszívó kiegyensúlyozott használata, alacsony és gazdaságos áramfogyasztása szinte a fenntartható fejlődés mintájává teszi ezt a terméket. A takarékosság világnapján szeretnél tenni valamit erőforrásaink takarékos használatáért? Válassz egy robotporszívót,  tedd vele zöldebbé a családod jövőjét.

Tennél valamit környezetedért?  Nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.