0

Robotporszívó – tudj meg mindent a hatékony takarításról!

2016.10.26.
Robotporszívó – tudj meg mindent a hatékony takarításról! Világos válaszok arról, hogy miben változtatja meg a takarítás menetét és a lakás tisztaságát, ha robotporszívót vásárolsz?

Mi a robotporszívó?


A robotporszívó egy olyan készülék, mely önállóan, emberi közreműködés nélkül elvégzi a takarítás időrabló feladatát. Beépített programjának és hatékony érzékelőinek köszönhetően megfelelően tájékozódik, navigál a lakásban, így a bejárható terület 97 százalékát megfelelően kitakarítja. Robotporszívókat 2002 óta készítenek, Magyarországon 4-5 éve terjed egyre nagyobb léptékkel ez a technológia.

Ez valódi takarítás, vagy csak játékszer egy robotporszívó?


A sokszor játékszernek tűnő kicsi készülékek valódi takarítást végeznek. Egy robotporszívó hatékonyabban takarít, mint egy ember. A porszívó robot ugyanis nem érzelmek, vagy megérzések alapján hoz döntéseket, hanem a szenzorai által gyűjtött és feldolgozott adatok alapján működik. Erősebben takarít, ahol piszkosabbnak érzi a padlót és gondosan végigjár minden egyes négyzetcentimétert. Befér a bútorok alá és kitakarítja azokat a sarkokat is, melyekről a takarítást végző emberek gyakran elfeledkeznek.

Miért hatékonyabb a robotporszívós takarítás a hagyományosnál?

Az ezer wattos erős géppel, hagyományos porszívóval végzett takarítás során a takarító embert valóságos láthatatlan porfelhő kíséri. Maga a takarítás művelete veri fel a port a lakásban. A felvert por csak jóval a takarítás után, órákkal később fog leülepedni. A kitakarítandó por egy jelentős része el sem jut a porszívóig, mert még korábban a légtérbe kerül. 

A robotporszívó csekély súlya és finom mozgása ezzel szemben nem veri fel a port, hanem hatékonyan összegyűjti. A robotporszívós takarítás sokkal csekélyebb ilyen másodlagos szennyeződéssel jár.

Milyen gyakran érdemes takarítani robotporszívóval?

A robotporszívós takarítás megváltoztatja a tisztasághoz való viszonyodat a lakásban. A takarítás korábban egy sűrűbben, vagy ritkábban elvégzendő időszakos feladat volt, amire mindig elegendő időt kellett szakítani. A robotporszívó az időszakos takarítást felváltja a folyamatos tisztán tartás módszerével. A korábban hetente, vagy hetente néhányszor végzett gyakoriság helyett érdemes a robotporszívót minden nap előre programozva működtetni. Így soha nem az egész heti, összetömörödött, mélyen a szőnyegbe betömődött piszokkal kell megbirkóznia, hanem mindig csak az aznapi csekélyebb mennyiséggel. A takarítás így kevesebb energiát emészt fel, egyszerűbb lesz, a lakás tisztasága pedig folyamatos.

A bútorokat is ki lehet takarítani a robotporszívóval?

A robotporszívó a padló és a szőnyegek takarítására alkalmas, a bútorokéra nem. A robot ugyanis leesik az ágy szélén. Szenzorai képesek érzékelni a magasságot és megállítani a robotot például a lépcső szélén, vagy akár egy asztalon is. Az ágy, a kanapé széle azonban nem olyan határozott és biztonságos, mint egy lépcső legfelső foka. A robot, mire érzékelné azt, hogy a matrac széléhez érkezett, már meg is billen és leesik. Ráadásul a kárpitos bútorok felszíne sem egyenes, a robot nem tudna közlekedni és a háttámlákat sem tudná kitisztítani. A robotporszívó sík, kemény felületek takarítására használható.

Egy robotporszívós takarítás azonnal látható eredményt hoz, vagy többször kell vele dolgozni?

Bár a robotporszívót használni folyamatosan, napi rendszerességgel érdemes, első alkalommal érdemes akár azt is kipróbálni, hogy a robotporszívó előtt alaposan kitakarítasz a régi porszívóval. A robot be fogja bizonyítani, hogy a tökéletesnek látszó hagyományos takarítás után is talál még összegyűjthető szennyeződéseket. Minden egyes takarítása teljes értékű. A napi használat nem azért ajánlott, mert egy takarításra nem éri el a megfelelő eredményt, hanem azért, hogy a lakás tisztasága ne hullámzó, a heti takarításokhoz igazodó legyen, hanem állandó tisztaság fogadja az itt élőket minden nap.

Kell-e készülni a robotporszívóra történő átállásra, vagy azonnal használható?

Egy új robotporszívó beszerzésekor érdemes a lakásban alaposan elpakolni, más előkészületre nincs szükség. Annál hatékonyabban tudja elvégezni a munkáját, minél kevesebb a földön fekvő tárgy, vagy a közlekedését akadályozó bútor. Papucsokat ,táskákat, ruhákat érdemes a szekrényekbe tenni a padló helyett. Hosszabb távon arra is érdemes gondolni, hogy a földön álló kisbútorokat és kiegészítőket – lámpa, kis polc stb. – falra rögzített megoldásokra cseréljük. Érdemes lábon álló szekrényeket választani, melyek alatt marad legalább 10 cm szabad terület, hogy a robot azok alá is beférjen. Minél nagyobb az akadályok nélkül hozzáférhető szabad terület a padlón, a robotporszívó annál hatékonyabban tudja elvégezni a takarítás rendszeres feladatát.

Ha szeretnéd kipróbálni a takarítás új élményét, nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.