0

Robotporszívó szőnyegpadlós lakásba

2016.11.10.
Robotporszívó szőnyegpadlós lakásba Nem kell felülni az előítéleteknek: egy szőnyegpadlós hálószoba ma már nem feltétlenül az allergia fellegvára. Robotporszívóval a szőnyegpadló is folyamatosan tisztán tartható.

Te is egyből elmenekülnél, ha szőnyegpadló fogadna kiszemelt lakás hálószobájában? Sok lakásvásárló így tett az elmúlt években. A nyolcvanas évekig nagyon is népszerű padlószőnyeg később komoly értékcsökkentő erővé vált. Aki tehette, felszedette a padlószőnyeget és keménypadlót rakatott a helyére. A lakások képét ma a műanyag alapanyagból készülő laminált padlók határozzák meg, s szinte csak elvétve találkozunk padlószőnyeggel. Vajon miért?

A padlószőnyeg rossz hírét a panelházak alapozták meg. Szó szerint – leginkább ugyanis valóban az alapozással volt baj. A padlószőnyeg alatt a szoba padlóját lebetonozták. Csakhogy ez a beton szinte mindig nagyon rossz minőségű volt. Pár év alatt töredezni kezdett, szétmállott. A nyolcvanas évekre már szinte minden padlószőnyeges lakásban érezni lehetett a szőnyeg alatti betontörmeléket. Ennek a porát minden lépés felverte, s a finom betonpor ott szálldosott a szoba levegőjében. Lakótelepen dolgozó gyermekorvosok állították: a kisgyermekkori allergia kialakulásában döntő szerepe volt a lakásokban lebegő betonpornak.

Aki tudta, az első lakásfelújítás alkalmával száműzte a szőnyegpadlót. Nem is volt igazán kényelmes a használata: nehezen lehetett takarítani. A szőnyegpadló minden négyzetcentimétere gyűjti a port, s az ágyak alatt, a szekrények alatt, az eldugott sarkokban szinte lehetetlen volt kitakarítani őket.

Egy szőnyegpadlós lakás takarítása vég nélküli, állandó feladat. A sötétebb szőnyegen a legkisebb porszem is azonnal meglátszik. Ami egy parkettás lakásban egy félperces felsöprés, az itt hosszú, alapos porszívózás. Naponta? Ha ennél ritkábban takarítod, akkor már fehér porcsíkok húzódnak az ágyad előtt és szemetes marad a padló. Felsöpörni, feltörölni nem lehet.

A padlószőnyeg takarításában a robotporszívó hozhat igazi korszakváltást. A robotporszívó használatával nem gond, ha a szőnyeget naponta kell takarítani. Nem viszi el az idődet. A porszívó robot minden délelőtt nekiláthat a munkájának. Az sem baj, ha nem lehet időzíteni. Amikor a család utolsó tagja is munkába indul reggel, az ajtón kilépés előtt bekapcsolja a robotporszívót a szőnyegpadlós szobában. Az elindul és teszi csendben a dolgát, senkit nem zavar vele.

Milyen robotporszívót vásárolj szőnyegpadlós lakásba?


A robotporszívók egy részét kettős használatra tervezték: egyaránt jól teljesítenek szőnyegen és kemény padlós lakásban is. Ezeket most félre teheted, inkább olyant keress, amit főleg szőnyeges használatra terveztek. Kerüld el a kombinált, vizes és száraz takarításra is alkalmas készülékeket.

Az egyszerűbb robotporszívók csak a forgó bajuszkeféket használják. Ezek söprik fel a padlót. Felkapják a piszkot és a porszemcséket, majd mindezt a gép alján lévő beszívónyílás felé lökik. A gép szívóereje ahhoz már bőven elég, hogy a szívónyílás elé kerülő, akkor már a levegőben lebegő porszemcséket elkapja és a portartályba beszívja.

Ez a módszer tökéletesen elég ahhoz, hogy a konyhában, nappaliban felsöpörje a padlót, de kevésnek bizonyul, ha a szőnyegre küldöd a robotporszívót. Kisebb szőnyegekkel mág elboldogulhat, de nagyobb felületű szőnyeg, s főleg padlószőnyeg takarításhoz már nem próbálkozz ezzel a felszereltséggel.

A robotporszívó akkor felel meg legjobban a szőnyegtakarításhoz, ha a bajuszkefék mellett az alján találsz még egy külön forgó kefét is.

Neato Botvac D74


Az egyik legjobb példa erre a típusú működésre a Neato Botvac D75 robotporszívó. Ennek az alján egy olyan forgó henger található, melyre a kefét nem egyenesen, hanem csigavonalban szerelték fel. A gyors, forgó mozgásnak köszönhetően ez a spirális elrendezés teszi leginkább lehetővé, hogy a szőnyegről felsöpört piszkot a forgó kefe azonnal a szívónyílás felé továbbítsa. A műveletet egy gumilapát teszi még hatékonyabbá, amit a kefe sörtéi mögé erősítettek fel. Ez a lapát garantálja, hogy a kefével a szőnyeg szálai közül kiszedett piszkot nem hagyja a gép maga mögött, hanem teljes hatékonysággal össze is tudja gyűjteni.

A Neato robotporszívókat erre a célra azért is tudjuk különösen ajánlani, mert a jellegzetes D alakú forma miatt a készülék alján hosszabb kefét lehetett elhelyezni, mint a kerek robotporszívókon. A hosszabb kefe alaposabb takarítást tesz lehetővé a szőnyeggel fedett területeken.

Mire jó a forgókefe?


Képzeld csak el, hogy piszkos lesz a kabátod. Mi az egyszerűbb? Lefújni róla a port, vagy fogni egy ruhakefét és azzal alaposan kitisztítani? Ugyanez a helyzet a szőnyeg takarításával kapcsolatban is.

A porszemek és a szemét másfajta apró szemcséi megbújnak a szőnyeg anyagának szálai között, rátapadnak a szövetszálakra. Ha minden más eszköz nélkül, csak a porszívó szívására hagyatkozva akarnánk őket onnan eltávolítani, ahhoz hatalmas szívóerőre lenne szükség. A sokkal nagyobb szívóerő nagyobb motort, magasabb áramfogyasztást és nagyobb méretet igényelne – és máris ott állnánk egy kétezer wattos, hagyományos porszívó előtt.

A robotporszívó ugyanezt a feladatot kisebb szívóerővel is el tudja végezni. A forgókefe arra való, hogy megmozdítsa a porszemeket, s kiszedje őket a szőnyeg rostjai közül.

Robotporszívók dupla kefével


Még fejlettebbek azok a megoldások, amikor a robotporszívóban két, egymással szemben forgó kefe található. A két kefe teljes hatékonysággal takarítja fel a területet.

Az iRobot Roomba 782 robotporszívó alján például egy sörtekefét és egy gumikefét találunk. A hagyományos sörtekefe felel azért, hogy a szennyeződést leszedje a szőnyeg rostjairól, a forgó gumikefe pedig azért, hogy a felsöpört szemét minden egyes szemcséje a portartályban kössön ki.

Az iRobot Roomba 866 két gumilapáttal van felszerelve. A gumilapát ebben az esetben azért jobb, mert kevésbé tapadnak rá a hajszálak és más szennyeződések, mint a hagyományos sörtekefékre. Könnyebb a tisztítása és kevesebb bosszúságot okoz, ha a feltekert hajszálak miatt csökken a robotporszívó hatékonysága. A két, egymással szemben forgó gumikefés lapát bármilyen típusú szennyeződést képes összegyűjteni.

A Roomba 782 arra is képes, hogy a küszöböket is legyőzve szobáról-szobára haladva az egész lakást kitakarítsa. A készülékhez tartozék az ehhez szükséges világítótorony kiegészítő is: ez segít a robotnak a navigálásban. A világítótoronynak köszönhetően jár a robotporszívó szobáról-szobára, s csak akkor lép át a következőre, amikor az első kitakarította. Ezzel a funkcióval akár az egész, maximum 100 négyzetméteres lakás is kitakarítható egy indítással. Csak be kell kapcsolni reggel a robotporszívót és automatikusan elvégzi a feladatát.

A korszerű, szőnyegre specializált robotporszívók használatával már nem kell tartani a padlószőnyeg beépítésétől. A robotporszívó egy korszerű, okos eszköz ahhoz, hogy a padlószőnyeget is minimális munkavégzéssel, napi takarítással is ragyogó tisztán lehessen tartani.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.