0

Robotporszívó okostelefonos alkalmazással

2017.02.07.
Robotporszívó okostelefonos alkalmazással
Vonzó lehetőség olyan robotporszívót vásárolni, melyet okostelefonról is lehet irányítani. De vajon megéri-e a lényegesen magasabb árat a készülék csak azért, hogy telefonról is irányítható legyen?

Miért építenek okostelefonos alkalmazást a robotporszívóba?

Funkcióban bármennyit is tesz hozzá a működéséhez, az okostelefonos applikáció egy rendkívül jól csengő tulajdonsága az ezzel rendelkező robotporszívóknak. Ma divatos minden, ami okostelefonos. Ez a divat is egy léggömb, mely előbb-utóbb kipukkad, s már vannak is erre mutató jelek.
 
A vásárlókat sem ejtették a fejükre, így hamar rá fognak jönni, hogy nem érdemes minden butik, minden ruhamárka és hasonló kereskedelmi egység alkalmazását feltölteni a telefonjukra. Ma leginkább a kereskedőnek jó, ha a vásárló a cég hivatalos alkalmazásán keresztül vásárol, mert könnyebb és olcsóbb számára reklámozni és kommunikálni.
 
A vevőknek kevésbé jó, hogy lassan minden kis sarki bolt saját alkalmazást tol eléjük, s a telefonon elérhető tárhely nagy részét felemésztik a kereskedelmi programok. A telefonos alkalmazás ma tehát divatos, trendi, s mint ilyen, szinte kötelező. Az átlagos vásárló számára az informatika, az „okos” eszközök csúcsát az jelenti, ha valamihez van telefonos alkalmazás is.
 
Lehet, hogy semmi értelme, de a gyártók szerint is mi azt várjuk a jövőtől, hogy a telefonunkon nézhessük meg, mi van a hűtőben, és a telefont kelljen használni arra is, ha le akarom kapcsolni a fűtést a szobában. Ezek ma a trendek, így nem is lehet trendkövetőnek és trendalakítónak nevezni egy olyan készüléket, mely nem rendelkezik okostelefonos hozzáféréssel.
 
Ez az elvárás. Nem csoda hát, hogy a robotporszívó-gyártók is a legfejlettebb, hi-tech típusokba építették be a telefonos hozzáférés lehetőségét.

 

Robotporszívók telefonos irányítással

Teljes körű okostelefonos távirányítással így ma nagyon kevés robotporszívó rendelkezik. Eleve beépítve csak az iRobot Roomba 900-as sorozat készülékeiben, a Roomba 960-ban és a Roomba 980-ban, továbbá a Neato Connected D95 robotporszívóban található meg.
 
Továbbá a Roomba 600-as sorozat darabjaihoz kapható külön egy olyan okosító, mely képessé teszi a robotporszívót az okostelefonos kapcsolatra.

 

Mit tud ma a robotporszívó okostelefonos kapcsolata?

A legtöbb teszt, melyben valamelyik robotporszívó telefonos alkalmazása szerepel, elég csalódottan ér véget. Közös tanulság, hogy az alkalmazás segítségével egyelőre csak egy meglehetősen bonyolult távirányítót kapunk a robothoz.
 
Általában ugyanazokat a funkciókat lehet elérni a telefonon keresztül, mint amelyek magán a roboton is megtalálhatók. Nem kell odamenni és lehajolni hozzá – bár ezért kár lenne alkalmazást fejleszteni és telepíteni. A robotporszívós alkalmazások ma többnyire nem nyújtanak mást, mint a kezelőszervek képét a telefonon. El lehet indítani közvetlen módban, lehet időzíteni, egy naptáron kényelmesen kiválasztva a megfelelő időpontot az indításra.
 
Lehet választani a takarítási módok között, vagy akár teljesen kézi üzemmódban, a telefont távirányítóként használva, direktben irányítani a robotot. Ez utóbbinak nem sok értelme van, hiszen a robotporszívónak pont az a lényege, hogy nem kézzel kell takarítani.
 
De legyünk megengedőek, s tegyük fel, hogy lehetnek olyan helyi szennyeződések, hogy most azonnal oda kelljen irányítani a robotot és elindítani kézzel a takarítását.

 

Milyen funkciók hiányoznak?


Ami hiányzik minden típusnál: mindazok az adatok, statisztikák, érdekeségek, melyek valóban okossá tennék az alkalmazás használatát. Ahogy többen is leírták – például ebben a tesztben a Neato Connected megjelenésekor – valóban jó lenne, ha a robotporszívó adatokat mutatna meg a saját munkájáról.
 
Ha a memóriája hozzáférhető lenne a telefonon. Megnézhetnénk a lakás alaprajzát, melyet a robot kialakított és tárolt. Megnézhetnénk rajta, hogy a legutóbbi takarítás alkalmával merre járt, kimaradt-e valamilyen terület.
 
A fejlettebb modellek – hiszen az alkalmazás a fejlettebb modelleken fut, így ennek sem lenne akadálya – megmutathatnák a pillanatnyi helyzetüket is, pontosan jelölve a lakás alaprajzán. Felmerült egy hasonló tesztben, hogy a robot akár online képet is sugározhatna, hiszen nem egy közülük több kamerával is fel van szerelve.

 

Mire számíthatunk a jövőben?

Könnyen elképzelhető, hogy a robotporszívók fejlesztése hamarosan majd ebbe az irányba is fordul. Valószínűleg a gyártók is jól ismerik azt a mondást, hogy nem elég jónak lenni, annak is kell látszani.
 
A vásárlókat nem nagyon lehet meggyőzni azzal, hogy a legújabb modell mennyivel gyorsabban dönt és mennyivel több adatot elemez egy-egy döntés meghozatalához, mert ezt nem látják. Látják viszont a csillogó alkalmazásokat, a kirajzolt statisztikákat, alaprajzokat.
 
Ha valahol a jövőben meg tudják majd fogni az új vásárlókat a csúcskategóriás robotporszívók, akkor az a takarítás látványossága lesz. Többeket fog megnyerni egy új készülék, ha látványosabbá tudja tenni a működését.

 

Összegzés: milyet érdemes megvenni?

Visszatérve a kérdéshez: érdemes-e megvenni az okostelefonos kapcsolattal rendelkező robotporszívókat?
 
A válaszunk: igen, de nem feltétlenül az okostelefonos alkalmazás miatt. Ezt a kiegészítőt a legjobban teljesítő, legjobban felszerelt, legjobb robotporszívók kapták meg eddig. Abszolút érdemesek a vásárlásra önmagukban is.
 
Tudásukat nagyszerűen egészíti ki ez az új lehetőség. Ha javasolhatjuk: csak az alkalmazás miatt ne dönts egy-egy típus mellett, de ha van rá lehetőséged, használd bátran a robotporszívódnak ezt a remek kiegészítőjét.

 


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik robotporszívó illik hozzád...

 
Kapcsolódó bejegyzések

Thinking Cleaner a Roomba okosító

Az elmúlt időszakban egyre több robotporszívót gyártó cég a wifin keresztüli internetre való csatlakozást tűzte ki elsődleges célként a fejlesztések területén.


Lépjünk kapcsolatba! - Neato Botvac D95 Connected

A Botvac széria legújabb tagja - mely a Neato Botvac 95 connected nevet kapta - már nem az első robotporszívó ebben a márkában, amit nagyító alá vehetünk. 

Roomba 980 robotporszívó teszt

Az egyesült államokbeli,bedfordi székhelyű iRobot tud valamit a robotika világáról, hiszen a robotporszívó fogalma tőlük ered, ők alkották meg a világ első robotporszívóját, a Roombat.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.