0

Robotporszívó külföldről

2016.12.06.
Robotporszívó külföldről Első ránézésre sokak számára csábító lehet, hogy a külföldi-jellemzően távol-keleti webáruházakból robotporszívót is kifejezetten olcsón lehet vásárolni, akár a magyar piacon ismeretlen márkájú készülékeket is. Érdemes óvatosnak lenni az ilyen vásárlással: minden költség után ez már nem is olyan olcsó, nem is egyszerű és nem is biztonságos.

Egy robotporszívó vásárlása nagy beruházás, így mindenképpen előnyös, ha egy okos választással pár százalékot meg lehet takarítani. A technikai újdonságok iránt érdeklődők egyre magabiztosabban vásárolnak külföldről, webáruházakból bármilyen terméket, így egészen biztos, hogy érkeznek az országba a hangzatos keleti webshopokból származó robotporszívók is. Érdemes vajon ezzel próbálkozni, vagy több a kockázata, mint amennyi az elérhető haszon lehet?

Pakwang, Arnagar, Eworld, Liectroux – néhány robotporszívó-márka egy távol-keleti webáruház kínálatából. Olyan készülékek, melyek valószínű, hogy soha nem jutnak el az európai piacokra. Pedig az árak kedvezőek: az Arnagar például mai árán 145 dollártól indul, ami átszámítva alig 42 ezer forint – igazán nem nagy pénz egy robotporszívóért, igaz? Ezért a pénzért ráadásul egy főkefét és felerősíthető mikroszálas törlőkendőket is ígérnek, a készülék így elvileg elég sok célra használható. A kínálat persze nem itt ér véget, ugyanebben az áruházban 993 dolláros áron kapható a legdrágább robotporszívó (s ehhez még mindig nem szériatartozék a virtuális fal).

Bármennyire is csábítóak ezek az ajánlatok, semmiképpen nem javasoljuk, hogy nagy értékű műszaki cikket ilyen forrásból vásárolj.

Mennyibe kerül a kínai import robotporszívó?


A távol-keleti áruházak termékoldalain szereplő árakat úgy kezeld, hogy arra mindenképpen jön még a magyar áfa és vám is.

A külföldről beszerzett termékek után 22 eurós értékhatár fölött ki kell fizetni a magyar áfát. Már nem működik az a régi játék, hogy a kínai eladó ráírja a csomagra, hogy „ajándék”. A magyar vámhatóság ellenőrzési a terméket, felbontják a csomagot és ha nincs valódi számla, akkor felbecsülik a termék értékét. Ők is használnak internetet, nem nehéz rábukkanni az eladó webáruházra és azonosítani a termék valódi árát.

Ha a termék ára eléri a 150 eurót, akkor a magyar áfa mellett a kereskedelmi vámtarifát is ki kell fizetni a termékre. Ennek a mértéke függ a termék besorolásától és a származási országtól is, általában 0-2,5 százalék közötti. Díjat kell fizetni a vámkezelésre is, ez pár ezer forint. A termék csábító eredeti árára tehát jó 30 százalékot még rá kell tenni, ha reálisan szeretnéd látni az összes költsége, amibe kerülni fog.

Finanszírozás


Interneten vásárolni jó dolog, de a finanszírozás ilyenkor teljes egészében téged terhel. Ha itthon ma megtetszik egy robotporszívó, megrendeled a Robotguru webshopból és pár nap múlva megérkezik hozzád a készülék. Fizethetsz kártyával, készpénzzel, utánvéttel, utalással, amelyiket csak kényelmesnek és biztonságosnak találod. Fizethetsz akkor, amikor kézhez kapod a készüléket és ellenőrzöd, hogy tényleg az van-e a csomagban.

Ha Kínából rendelsz, akkor mindent előre kell kifizetned. Kártyával vásárolsz, most fizetsz, aztán 4-6 hét múlva kapod majd meg a terméket. Még a magyar áfát és a vámot is kik kell majd fizetned, s csak utána veheted kézbe a megrendelt robotporszívódat. Itthon, a Robotguru webáruházban pedig már részletre is vásárolhatsz robotporszívót.

Ismeretlen márkájú robotporszívó

Az ismeretlen Arnagar robotporszívó egy kínai webáruházban

Az ismeretlen robotporszívó minősége


A távoli webáruházakban elérhető legtöbb műszaki cikk a magyar piacon ismeretlen. Nem tudjuk, milyen minőségű anyagokból és milyen tartósan állították össze. Ez főleg akkor lényeges, amikor a paraméterek alapján hasonlítasz össze két terméket: egy neves márka itthon is elérhető robotporszívóját egy kínai ismeretlennel. Könnyen lehet, hogy a leírt patraméterek alapján a kínai nagyon is versenyképes lesz. De soha nem tudhatod, mit kapsz valóban a pénzedért.

Lehet, hogy a két készülék látszatra ugyanúgy néz ki, csak a távoli olcsó változat szinte egy üres doboz. Lehet, hogy minden funkció ugyanúgy benne van, mint az itthon elérhetően, csak éppen silány minőségben összerakva.

Fontos tudni, hogy Magyarországon csak azt a terméket lehet hivatalosan forgalomba hozni, ami rendelkezik a CE jelöléssel. Ez mutatja, hogy a  termék bekerült az európai piacra és megfelel az itteni kereskedelmi előírásoknak. Egy olyan termékről, amit a távol-keleti piacok számára gyártottak, soha nem fogod tudni, hogy megfelel-e a magyar szabványoknak. Egy műszaki cikk esetén például nagyon könnyű olyan példányt vásárolni, ami érintésvédelmi szempontból egyszerűen életveszélyes. A hivatalos magyar forgalmazásba soha nem kerülhet be ilyen termék, de a magánimportban behozott cikkeket senki sem ellenőrzi.

Szóval, lehet, hogy jól néz ki a fotón a termék, meg a leírás alapján meggyőzőek a paraméterei. De soha nem lehetsz biztos abban, hogy működni is fog és nem robban fel az első töltéskor.

Garancia


Ha baj van, a Kínából vásárolt készülékkel nem sok mindent tehetsz. Telefonok esetén már többször olvastam arról, hogy a webáruház gond nélkül visszautalta a vevő pénzét. De a hosszadalmas ügyintézés akkor is téged terhel: neked kell a problémás készüléket postára adni és Kínába visszaküldeni, majd várnod a pénzed kiutalására hetekig.

Ha magyar kereskedőtől vásárolsz, akkor teljes körű garanciát kapsz a készülékedre. A Robotgurunál most 2 éves garanciával vásárolhatsz robotporszívót. Hidd el, ez nagyon lényeges. Nincs olyan műszaki cikk, ami nem tud elromlani. Főleg az olyan bonyolult elektronikai eszközök, mint egy robotporszívó, melyekben egyaránt megjelennek a mechanikai és az elektronikai hibalehetőségek is. Nem mernék ilyen készüléket garancia nélkül vásárolni, és ezt nem is ajánlom senkinek sem.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.