0

Robotporszívó idős embereknek

2016.11.17.
Robotporszívó idős embereknek Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a robotporszívó csak az új technológiák iránt fogékony fiataloknak való. Ne tévesszen meg a kézeres évek csúcstechnikája: a robotporszívó a legnagyobb segítséget éppen az idősebb embereknek nyújtja.

A robotporszívó, a háztartási robotgépek térnyerése, az okos otthon gondolata tagadhatatlanul a mai legfejlettebb technológiákhoz kötődik. Sokan úgy gondolják, hogy ezek az eszközök csak a kütyümániás technikaőrültek játékszerei. Aki robotporszívót vesz, az más téren is bele van bolondulva a technikai eszközökbe, csakis igazi kocka lehet.

E korosztály tagjainak készül a robotporszívók legtöbb hirdetése is. Nézd csak végig a reklámokat, vagy reklámfotókat, kinek a nyelvén beszélnek? Chipek, szenzorok, kamerák, memória, csupa olyan kifejezés, ami hidegen hagyja azokat, akik nem a technológia bűvkörében élik az életüket.

Időseknek sokkal nehezebb a takarítás


Vessünk egy pillantást az idősebb emberekre. A gyerekek többnyire már kirepültek, üres a ház, a múlté már a régi nyüzsgés a szobákban. A háztartásban besegítő dolgos kéz egyszerre kevés lett. Az igények azonban nem változnak. Attól, hogy valaki idősebb lesz, még nem lesz kevesebb igénye a tisztaságra, a rendre. Csakhogy a korábban megszokott rendet fenntartani egyszerre sokkal nehezebb lesz. Fájós derékkal, gyengülő gerinccel nem könnyű naponta porszívózni, felmosni, rendet rakni. Nem éppen ekkor kellene a legnagyobb segítség?

Sok idősebb ismerősömön látom, hogy inkább az egészségüket hagyják megrokkanni, de nem engednek a korábban megszokott színvonalból. Egy kis hátfájás nem elég indok arra, hogy elhanyagolja a lakást. A takarításnak rendben meg kell lennie – nem viseli el azt a szégyent, hogy porcica kandikáljon ki a kanapé alól, mikor átjön a szomszéd egy kis csevegésre.

A robotporszívó időseknek a legnagyobb segítség


A robotporszívó idős embernek jelenti a legnagyobb segítségetA robotporszívó éppen számukra lesz a legjobb megoldás. Egy olyan eszköz, amit csak be kell kapcsolni és dolgozik helyettük. Nem neki kell idős, görnyedt hátával lehajolnia és feltörölni a port a szekrények alatt is. Bemászik oda a Roomba, s vidám ide-oda mozgásával pillanatok alatt elvégzi a munkát idős szüleid helyett.

Itt a Robotgurunál mindig azt mondjuk, hogy a robotporszívó egyik legnagyobb előnye, hogy időt spórol neked. Bevallom, mi is beleesünk számtalanszor ebbe a hibába. Legtöbbször csak a fiatalabbakra gondolunk, nekik akarunk időt nyerni az okos háztartási eszközökkel. Ezerszer is átgondoljuk, mennyi hasznos időt nyerhetsz azzal, hogy nem a padlót törölgeted vagy porszívózod, hanem számodra valami sokkal értékesebb feladatot végzel el helyette. Vagy nem is dolgozol semmit, hanem leülsz a kanapéra és olvasol egy könyvet, míg a robotporszívó feltörli a nappalit.

Az idősekre nagyon kevesen gondolnak. Valahogy ők soha nem kerülnek szóba, amikor egy új technikai eszköz népszerűsítéséről van szó. Legtöbben talán úgy gondolják, meg sem értik az új találmányok lényegét, meg nem is tudják használni őket. Pedig nem így van. Például rengeteg idős ember használja naponta a Facebook-ot. Tudod, mit jelent ez számukra? Kapcsolatot a hozzájuk hasonlóan gondolkodó emberekkel, akikkel személyesen már nem tudnának találkozni, mert fájós lábakkal, nehezen mozduló derékkal nem indulnak el a téli hidegben klubfoglalkozásokra vagy kávéházi beszélgetésekre. De az interneten tarolnak a főzős, virágkötős, fényképnézegetős stb. csoportok is a köreikben.

Az idős emberek is megszeretik a robotporszívó korszerű technikáját, ha érthetően elmagyarázzuk nekik, hogy az mire jó és hogyan kell használni. A hibát legtöbbször ott követjük el, hogy nem az ő nyelvükön beszélünk hozzájuk.

Pedig ők jönnek és vásárolnak is új technikai eszközöket, például robotporszívót. Csak nem maguknak. Ajándékba lesz karácsonyra a gyerekeknek, pedig az életerős huszonéveseknek negyedennyira sincs szükségük a robotporszívó nyújtotta kényelemre, mint idős szüleiknek.

Milyen robotporszívót válassz idős embernek?


Ha idős szüleidnek választasz robotporszívót, próbálj meg fordítva gondolkodni, mint ahogy magadnak választanál. Nem a technikai újdonságok lesznek az érdekesek, hanem az egyszerű és megbízható működés. Tudom, ha magadnak veszel, akkor könnyen kiadsz tízezrekkel többet is egy új navigációs megoldásért, vagy az okostelefonos vezérelhetőségért. Átnézed a kínálatot, s azonnal félreteszed azokat a modelleket, melyeket nem lehet előre programozva indítani. Most mindez nem számít.

Idős embernek olyan robotporszívó kell, amin kevés a beállítási lehetőség. Az új technika nyújtotta kényelmet szívesen fogadják, de magával a technikával nehezen barátkoznak. Ne kelljen a gépet bonyolultan programozni. Nem kellenek extra funkciók.

Egyáltalán nem baj, ha a kiválasztott robotporszívó nem időzíthető. Ha nyugdíjasok használják, többnyire úgyis otthon tartózkodnak. Gondolj csak bele: egyik esetben indulás előtt megnyomja a robotporszívó gombját és elmegy otthonról. A másik esetben meg beprogramozza, gép akkor induljon el, amikor ő már nincs otthon. Valóban lényeges ez a néhány perces különbség? A másik oldalról viszont az időzítő használatának bonyolultsága egy olyan akadály lehet, ami miatt inkább lemond a robotporszívó nyújtotta kényelemről.

Az egyszerű kezelhetőség a lényeg


Az egyszerű kezelhetőséget kell tehát szem előtt tartani a robotporszívó kiválasztásánál. Nem arról van szó, hogy kis tudású készüléket kellene kiválasztani. Ne a készülék legyen egyszerű, hanem a kezelése. Ne kelljen vele többet foglalkoznia, mint hogy odamegy a dokkolóhoz és megnyomja az indítást jelző gombot, a takarítás végén pedig leveszi és kitisztítja a portartályt.

Arra sincs szükség, hogy bonyolult navigációval elérhetővé tegyük a helyiségről-helyiségre történő takarítást. Az nem fog gondot okozni, hogy az idős tulajdonos felvegye a robotot és átvigye a másik szobába, amikor az elsőben befejezte a munkáját. A világítótorony és a tűzfalak csak újabb és újabb beállítási lehetőségeket hoznak magukkal, melyek között nagyon könnyű végleg elveszni.

A beállítások bonyolultsága a technikához nem értő, idős emberek számára rendkívül riasztó. Ha nem csak egy gombot kell megnyomni, hanem sok lehetőség közül kell választani, számára az bénítóan hat. Nem kellenek sok információt hordozó digitális kijelzők, vagy sokféle program közötti választási lehetőség. Nézd csak meg az automata mosógépek használatát: a legtöbb ember két-három jól megismert programnál soha nem használ többet. A robotporszívók többsége is a teljesen automata takarítási módban dolgozik a legtöbbet.

Lényeges viszont a jó takarítási képesség. A robotporszívó ne akadjon el a zsinórokban, porszívózza ki a szőnyeget és söpörje fel a padlót is.

A fenti igényeknek teljesen megfelel például már az iRobot Roomba 616 robotporszívó is. Megbízható, ezerszer kipróbált termék, s teljesen egyszerű, átlátható, egyértelmű a kezelése. Nincsenek sok beállítást igénylő funkciói. Meg kell nyomni a robotporszívó közepén lévő, nagy „Clean” feliratú gombot és már indul is a munka.

Nem kell tehát félni attól, hogy idős szüleidet meglepd egy robotporszívóval. Megismerik és nagyon gyorsan meg is szeretik az új eszközt. Egyszerűbbé és könnyebbé teszed vele az életüket.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.