0

Robotporszívó HEPA szűrővel

2016.09.06.
Robotporszívó HEPA szűrővel A jobb minőségű porszívók esetén a gyártók már soha nem felejtik el feltüntetni, hogy HEPA szűrőt alkalmaznak. De mi az a HEPA szűrő és miért jobb a robotporszívó számára, mint más, hagyományos szűrőberendezések?
A HEPA egyébként tipikusan az a technológia, ami a katonai fejlesztésekben jelent meg, aztán szép lassan átszivárgott a civil technikai berendezésekbe is. A HEPA szűrőket az atomenergetikai kísérletekhez fejlesztették ki. Olyan szűrőrendszert akartak létrehozni, mely megállítja a radioaktív szennyeződéseket is. A fejlesztés jól sikerült, s ma már ez a szűrőrendszer dolgozik a kórházak műtőiben, a repülőgépeken, s egyre inkább ez az elvárás a hétköznapi háztartási gépekben, porszívókban is.

A HEPA szűrő egyébként egyszerű légszűrő, csak sokkal jobb minőségű a korábban megismerteknél. Ezt jelenti a neve is: a HEPA a High Efficiency Particulate Air – nagy hatékonyságú levegőszűrő – rövidítése.

A sima légszűrők olyanok, mint a szita. Egy rácsos szerkezetű anyag, melyet igyekeznek egyre sűrűbbre és sűrűbbre alakítani. A porszemcsék, vagy más jellegű szennyeződések darabkái pedig egyszerűen fennakadnak ezeken a rácsokon. Így működik a porszívó is – a por a porzsák sűrű szövésű anyagán akad fenn.

A hagyományos szűrőknek az a hibája, hogy nem lehet a végtelenségig javítani a szűrőképességüket. A szűrőn fennakadnak a porszemcsék – idáig rendben. Csakhogy a fennakadt szemcsék ott is maradnak, s egyre jobban eltömik az utat. Minél jobb a szűrő, annál több részecske akad fenn a rácsokon, s annál jobban eltömíti a levegő elől az utat. A szűrő eldugul – ilyenkor ég le a porszívó motorja is, melyben az eldugult porzsák miatt megszűnt a légáramlás.

A HEPA szűrők ezzel szemben több körös szűrést biztosítanak. A legnagyobb szemcséket előbb egy egyszerű mechanikus szűrő veszi ki. Ezt követően a levegő egy sűrű szövésű, legyezőszerűen összehajtott rétegbe jut, melyen nagy sebességgel áramlik keresztül. A legyezőként összehajtott szűrő felületén megakadnak a kisebb szemcsék, kiválnak az áramló levegőből. Végül még egy, a legkisebb szemcséket is kiszűrő réteg kapott helyet a rendszerben.

Az egyes szintekre már egyre tisztább  levegő jut csak, így a nagyobb méretű részecskék nem tömik el a legfinomabb porra méretezett szűrőket. A HEPA filterekben így olyan rendszert tudnak kialakítani, mely nem csak a látható porszemeket szűri ki, hanem a baktériumok szintjéig, vagy a gázok molekulaméretéig képes megtisztítani a levegőt a helyiségben. A HEPA szűrők általában a 0,3 mikrométer nagyságig szűrik ki a részecskéket, miközben egy parlagfű-pollen például 20-40 mikrométer nagyságú.

A HEPA szűrők között is találhatunk még erősebben és gyengébben szűrő változatokat. Ezt a szűrők leírásában is meg lehet találni – a jellemző adat, hogy milyen osztályba tartozik az adott szűrő. A 11-es vagy 12-es HEPA-osztály azt jelenti, hogy a 0,3 mikronnál nagyobb szennyeződéseket mekkora százalékban szűri ki a levegőből. A HEPA 11-es osztály még 95 százalékot jelent, a 12-es már 99,5 százalékot. A többi már emberi érzékelés számára szinte felfoghatatlan pontosságot jelent: a mai értelemben vett legtisztább szűrés a HEPA 17-es, ami 99,999995 százalékos pontosságot követel meg a berendezéstől. A jó minőségű porszívók 12-es, 13-as HEPA szűrőket használnak. A HEPA szűrő cserélhető is, utólag is megvásárolható a robotporszívókhoz.

A tucatnyi egyéb innovációt is magán hordó robotporszívó természetesen HEPA szűrővel van felszerelve. Ez a rendszer garantálja, hogy bármikor dolgozhat a robotporszívó a helyiségben, nem kell attól tartani, hogy a begyűjtött por egy részét visszafújja a levegőbe. Ez teszi valóban újszerűvé a takarítást: a HEPA rendszernek köszönhető, hogy takarítás közben nem kell az ablakot nyitva tartani a porszag miatt, s hogy akkor is nyugodtan lehet a robotporszívót a helyiségben használni, amikor kisgyermekek is a gép közelében tartózkodnak.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.