0

Robotporszívó és a robotizált földművesek

2016.10.14.
Robotporszívó és a robotizált földművesek Az életünket segítő robotok kifejlesztése nem áll meg a robotporszívó létrehozásánál. Hamarosan a mezőgazdaságtól a hobbikészülékekig számtalan területen hódítani fognak a munkájukat önállóan végző automata készülékek.

Ahogy a világ népessége növekszik, úgy nő az igény az egyre több és egyre hatékonyabban előállított élelmiszerre is. Az élelmiszertermelés ma már egyáltalán nem ott tart, ahogy a mezőgazdaságot laikusként elképzeljük. A földön végzett nehéz, fizikai munka, a vetés és aratás fáradtságos feladata részben már a múlté. A mezőgazdaságban is hódít a robotizálás.

A robotok végzik majd a munkát?

Az emberek régen úgy képzelték, hogy a robotok megjelenésére a gépek nagyobb fizikai ereje miatt lesz szükség. Azt hitték, majd a robotok fognak olyan munkákat elvégezni, melyekhez az ember gyenge, vagy az ember számára veszélyesek. Robotok dolgoznak majd a bányákban, meg a földeken, ahol a monoton, de nagy erőt igénylő munkákat veszik át az emberektől. Ez részben így is van, de túl nagy pazarlás lenne ezeket az okos gépeket pusztán ennyire használni!

A robotokra leginkább abban lehet számítani, hogy döntéseikhez minden pillanatban annyi információt tudnak feldolgozni, amire az ember egyszerre nem képes. Nem tudunk ennyit befogadni. Egy robot gyorsabban dönt és több körülményt vesz figyelembe, mint bármelyik ember. Ez még egy robotporszívó esetén is így van.

Te is elég figyelmesen takarítasz? 

Talán mondhatjuk azt, hogy az ember szívvel, érzéssel takarít, a robotporszívó meg ésszel. Az ember elkezdi a szőnyeget az egyik sarkán porszívózni és halad a másik felé. Így is előfordul, hogy kimarad egy-egy csík, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

A robotporszívó nem hagy ki egyetlen területet sem, pedig nem is csíkokban takarít, hanem látszólag véletlenszerű mozgást követ. De képes rögzíteni és feldolgozni az adatokat, ott van az agyában, hogy merre járt és merre nem érintette még a padlót.

Robotporszívótól a traktorig

Egy amerikai gazdaságban ma korszerű mezőgazdasági robotokkal kísérleteznek – bemutatkozó filmjüket nemrég tették közzé az interneten. Egy ilyen vezető nélküli traktor műholdakkal tájékozódik, s centiméterre pontosan fel tudja térképezni a megművelendő területet. Elemzi munka közben az időjárási adatokat és a talajviszonyokat. Egyetlen ember a központban, a monitorokat figyelve egy egész flotta traktor munkáját képes irányítani. Vajon mit jelent ebben az esetben az a szó, hogy földműves? Földműves lesz még az a szakember, aki egy egész flotta mozgását irányítja egyetlen számítógépről?

Messzire jutottunk az otthon duruzsoló robotporszívótól. Izgalmas idők várnak ránk. Mire a gyerekeink felnőnek, a mindennapi élet minden területén találkozhatunk majd az okos, a munkájukat önállóan végző robotokkal. A robotporszívó csak az első lépés ezen az úton. Aki megszereti, biztosan szívesen fogadja majd az újabb és újabb okos eszközöket.

Ha úgy érzed, hogy a robotporszívó figyelmesebb lehet Nálad, nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.