0

Robotporszívó árak

2016.07.08.
Robotporszívó árak Egy átlagos robotporszívó 150-200 ezer forintos egyszeri beruházást igényel tőled. Vajon ez az összeg sok vagy kevés? Árkérdés, szigorúan racionális alapon.
A robotporszívó árak megítélése ma még többnyire nem attól függ, hogy a termék mennyire termeli ki a befektetett pénzt, vagy milyen a minősége és a tudása. A porszívó robot ma még közel sem olyan általánosan elfogadott háztartási gép, mint az automata mosógép és a hűtőszekrény.

A robotporszívó árát a racionális szempontok mellett a divat is befolyásolja. Erről a termékről az emberek ma még azt gondolják, hogy csak azok vásárolják, akiknek sok pénzük van. Tehát a robotporszívó is biztosan drága, mert ezek az emberek csak drága dolgokat vesznek.

Az az igazság, hogy az ilyen szempontok nagyon is befolyásolják minden egyes termék árát. Ez mindenre igaz: nem annyit kérnek el érte, amennyibe a gyártása, szállítása stb. került, hanem annyit, amennyit a piac hajlandó megfizetni érte. Ha a termék valami divatos, új cucc, akkor a valós értéke többszörösét is megadják érte – jó példa erre az összes iPhone piaci története.

Egy porszívó robot ma már valódi tömegtermék, szerencsére az egész világon elég sok fogy belőle. Ez azért fontos, mert minél nagyobb egy termék forgalma, annál olcsóbb az előállítása. A mobiltelefonok, meg a napelemek ára is akkor esett a mélybe, amikor igazán tömegessé lett irántuk a vásárlói igény.

A robotporszívó iránti kereslet nálunk még nem tömeges, de már elég nagy ahhoz, hogy a készülék kiessen a „feleslegesen túlárazott luxuscikk” kategóriájából. Nagyobb igény, tömegesebb elterjedés esetén valószínű, hogy még esni fog a porszívó robot ára, de jelentős árcsökkenésre az újabb modellek esetén sem lehet számítani. Fogadjuk el, hogy a robotporszívó ára tükrözi a  termék tudását, minőségét, bonyolultságát.

A legdrágább – nem luxuskategóriájú – hagyományos porszívók ára megközelíti ugyanezt a szintet. Ami 150-180 ezer forintba kerül, az a márkanéven és a felhasznált anyagok, az összeszerelés minőségén túl nagyjából ugyanazt tudja, mint a 20-30 ezer forintba kerülő készülékek. Porzsák nélküli megoldás, HEPA filter, ez ma az általános. Ezt kínálják a 20 ezres és a 180 ezres kategória gépei is. Ezekhez képest egy olcsó robotporszívó is minőségi ugrást jelent.

De nézzük a másik oldalról is a kérdést. A porszívó robot ára nem hasonlítható össze semmilyen más takarítógép árával. Hogy miért? Mert a legdrágább hagyományos porszívó mellett is ott van az ember, akinek a munkát el kell végeznie, a robotporszívó pedig önállóan dolgozik. A képlet tehát úgy néz ki, hogy az ember óradíja és a porszívó ára együtt hogyan áll a robotporszívó ára mellett?

Tegyük fel, hogy hetente 2 órát használod a porszívót a padlók, szőnyegek takarítására, amire a robotot is használni fogod. Ha dolgoznál, milyen értékű munkát végeznél el ez idő alatt? Mennyi az ideális óradíjad?

Ha ügyvéd, vagy magasan képzett tanácsadó vagy, akkor az óradíjad lehet 30-50 ezer forint is. Ne ezzel számoljunk, legyen szó csak egy egészen alacsonynak számító, 3 ezer forintos óradíjról. A heti 2 óra takarítással évente 312 ezer forintnyi időt fordítasz porszívózásra. Tegyél hozzá csak 50 ezer forintot a készülék árára, s a végösszeg 362 ezer forint az első évre. Ennyibe kerül a takarításod.

Ha porszívó robotot használsz, akkor nem 50, hanem 200 ezer forintot költöttél a gépre. Csakhogy nincs mellette személyes munkavégzés. Az előre beprogramozott robot akkor is elindul és végzi a dolgát, amikor te éppen ügyfelekkel tárgyalsz, vagy telefonálsz. Az első év mérlege így tehát 200 ezer forint, a hagyományos porszívózás 362 ezres végösszegéhez képest.

És a második évben? Gépet nem vásárolsz, mindkettő probléma nélkül működik. Csakhogy a hagyományos gép használata mellé be kell fektetned újra 312 ezer forint értékű munkát, a robotporszívó pedig minden további díj és költség nélkül végzi megbízhatóan a feladatát.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.