0

Robotpenetráció? Az meg micsoda?

2013.02.26.
Robotpenetráció? Az meg micsoda?

Vannak tárgyak, amelyek alapjaiban változtatják meg (meg)szokásainkat. Ma már nehezen tudjuk elképzelni háztartásunkat automata mosógép, mikrohullámú sütő vagy mosogatógép nélkül. Talán még átütőbb az a változás, ami a háztartási robotok megjelenésével és széleskörű elterjedésével egyidejűleg zajlik az otthonokban.

 

Nem kétséges, hogy a robotok mára már kiléptek a Csillagok háborúja fantáziavilágából, és olyan termékekké váltak, amelyek elérhetőek akár a háztartások számára is.

Meg kell szoknunk a gondolatot, hogy a robotok megérkeztek, és bebocsátást kérnek otthonainkba. Ha kell, kiporszívóznak, felmosnak, ablakot tisztítanak, medencét takarítanak, vagy éppen füvet nyírnak a kertben. Szívesen elvégzik helyettünk azokat a feladatokat, amire nincs időnk, amit nem tudunk megcsinálni, vagy amihez egyszerűen nincs kedvünk. A rájuk bízott feladatokat alaposan és teljesen önállóan látják el, s emellett rengeteg időt takarítanak meg gazdájuk számára.

Napjainkban nemcsak a robottechnológia fejlődése zajlik viharos gyorsasággal a világban, hanem ugyanilyen tempóban növekszik a robotok elterjedtsége is a háztartásokban.

Az első porszívó robotot az amerikai iRobot fejlesztette ki 2002-ben iRobot Roomba néven, s a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a Roomba hatodik generációja áll a kis- és nagycsaládosok, idősek és fiatalok, szinglik, kutyások és macskások, vagyis mindannyiunk szolgálatában.

Az iRobot 2012 ősszel nyilvánosságra hozott adatai alapján világszerte már több mint 8 millió iRobot Roomba talált gazdára.

A porszívórobot-penetráció - ez az a mérőszám, amivel kimutatható, hogy a lakosság lélekszámához képest milyen arányú a porszívó robotok elterjedtsége – Európában is folyamatosan növekszik. Nem meglepő, hogy ez az arány a magas életszínvonallal rendelkező Svájcban a legnagyobb (14%), második helyen pedig déli szomszédunk, Szlovénia áll. És már nálunk is mérhető. De erről majd legközelebb.

 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.