0

Hogyan lesz tökéletes a pázsitod?

A megoldás: robotfűnyíró
A fűnyíró robot az előre beprogramozott utasítások szerint, emberi közreműködés nélkül végzi el a rá bízott feladatokat. Beállítod a fű elvárt magasságát, a fűnyírás gyakoriságát, kijelölöd a nyírandó pázsit szegélyeit, s ettől kezdve a robot automatikusan elvégzi a fűnyírást.  folytatás >>>

Robotfűnyírók listája

  • Db/oldal:
  • Rendezés:
23 db termék a listában

 

 

Gondozott és ápolt kert

A robotfűnyíró fő előnye, hogy az alkalmankénti fűnyírás helyett folyamatos gondozást biztosít a pázsitodnak. A fűnyíró robot naponta, vagy kétnaponta nyírja a füvet. Mindig csak egy keveset, néhány millimért vág. A lenyírt fű egy nap alatt komposztálódik, táplálja a pázsitot. A pázsit magassága így mindig egyenletes, s a gyakori nyírásnak és táplálásnak köszönhetően a fű egészséges és dús marad.

Kényelmes használat

A kényelmetlen heti fűnyírási feladatok helyett a fűnyíró robotot csak be kell állítani, s attól kezdve önállóan elvégzi a feladatát. Működése csendes, így beprogramozható állandó éjszakai használatra is. Nincs több zajos fűnyírás, szénagyűjtés, nincs elhanyagolt kert. A fűnyíró robot automatikusan gondoskodik a kert szépségéről.

Kinek ajánlható?

Robotfűnyíró minden olyan kertbe ajánlható, ahol nagyobb pázsit található. A kisebb teljesítményű fűnyíró robot egy kicsi, vagy közepes családi ház kertjébe ajánlott, a nagyobb teljesítményű robotfűnyírók a nagyobb, akár 5-10 ezer négyzetméteres területek gondozására is alkalmasak. A határoló kábelek megfelelő kialakítása révén akár egészen bonyolult kialakítású kertek sem jelentenek számára akadályt.

Hogyan működik a robotfűnyíró?

A fűnyíró robot a bekapcsolás utáni első alkalommal feltérképezi a pázsitot. Látszólag rendszertelen, ide-oda mozgása során kialakítja magában a munkaterület térképét. A fűnyírás során ide-oda mozog, egy-egy területre többször is visszamegy, míg el nem éri a kívánt fűmagasságot. Egy-egy alkalommal csak néhány milliméter füvet vág le, viszont beállítása alapján naponta, vagy kétnaponta nyír le egy területet. Amikor a napi munkáját befejezi, automatikusan visszamegy a dokkoló állomására és feltölti magát.

ÉS HA MÉG MINDIG NEM TUDOD, HOGY MIÉRT JÓ A KERTEDNEK A ROBOTFŰNYÍRÓ, AKKOR OLVASD EL A KISOKOST.

 

vissza az oldal tetejére >>>

Robotfűnyírók
Szakértőnk válaszol
A termékkel kapcsolatos kérdéseidet itt teheted fel.
felhasználó: szeverenyi tibor2016.05.21. 13:56:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A fűnyíróhoz ingyenes a telepítés? Van magyar nyelvű gépkönyv?

Kedves Tibor!

A telepítés nem ingyenes.
Kerttől függően a fűnyíró robot telepítése 3 órától akár 6-8 óráig is tarthat, pedig hidd el, az elmúlt években száz fölötti telepítést végeztünk el.
Amennyiben ajánlatunkat kéred, kérlek, küldj egy elérhetőséget mailben az info (kukac) robotguru (pont) hu címre.
Magyar nyelvű használati útmutató természetesen van minden általunk forgalmazott robotfűnyíróhoz.

A Robot legyen Veled!

felhasználó: G. Hajnalka2016.06.03. 20:09:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Mennyire sűrűn kell használni, hogy hatékony legyen? Lehet egyszerre két különböző kertben használni? Köszönöm a válaszukat előre is! Hajni

Kedves Hajnalka!

- Ideális, ha minden nap működik, de minden 2. napi nyírás is gyönyörű füvet eredményez.

- Lehet két kertben használni, de mindkét helyen telepíteni kell a határolókábelt a robotfűnyírónak, valamint biztosítani kell a folymaatos töltési lehetőséget, azaz a dokkolót vagy a közvetlen hálózati töltést.

Üdv: Robotguru

felhasználó: Jakabos István2016.07.13. 23:28:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Tisztelt Cím! Részletfizetésre is van lehetőség a vásárlásnál? Ha igen mi szükséges hozzá? Köszönettel: Jakabos István

Kedves István! Áruházunkban jelenleg nincs lehetőség a részletfizetésre. Üdv: Robotguru
felhasználó: Laci072015.07.30. 12:01:11
Esőben tud nyírni?

Kedves Laci07! Természetesen tud a Robomow RC 306 robotfűnyíró, illetve az összes robotfűnyíró! Azért ha nagy vihar van, érdemes a készüléket biztonságosabb helyre rakni erre az időre. A Robot legyen Veled!
felhasználó: Bozáné Kövesdi Mária2015.12.12. 09:24:37
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A kertünk két részből áll, melyet négy lapos lépcső választ el egymástól.A robotfűnyiró beprogramozható arra hogy ezen a lépcsőn is átmenjen h ott is levágja a füvet?

Kedves Mária!

Ahhoz, hogy biztonsággal megmondjuk, hogy oldható meg a robotfűnyíró átvezetése egyik területről a másikra, ahhoz látnunk kellene a területet, vagy legalább fotót róla.

Kérlek, jelezz vissza az info (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre, s pontosítunk.

Köszönöm!

A Robot legyen Veled!

felhasználó: ferencszasz2016.04.10. 21:06:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Kedves Robotguru, szeretnék vásárolni egy robotfűnyírót a kertembe. A kert kb. 150 nm, mindvégig ágyásszegély határolja, nem a kerítés (60 cm van leválasztva a kerítéstől ágyásszegéllyel U alakban). A terasznál átvált a gyep térkőre. Az ágyásszegély 10 cm magas max. Ezen kívül van még 2 db. 5 m átmérőjú kör alakú virágágyás kétoldalt melyeket 8 cm vastag cölöpök határolják amelyek 20 cm-re állnak ki a talajból. Kérdésem, hogy melyik fűnyírót ajánlanák ebbe a kertbe (Gardena, Robomower, Bosch)? Szükséges-e a cölöpokkel határolt virágágyásokat is határoló vezetékkel körbetűzni? Hát a csak 10 cm magas ágyásszegélynél? Amúgy ezek mellett mennyire tudja levágni a fűvet a robot? Fontos lenne a legegyszerűbb telepíthetőség, és amelyik a legnagyobb mértékben lenyírja a fűvet és nekem már csak minimális amit utána kell vágnom. Fotót is csatolok ha szükséges a kertről felülnézetből. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szász Ferenc

Kedves Ferenc!

Telepíthetőség szempontjából viszonylag hasonlóak a robotfűnyírók.
Mindenképpen mindenhova kell vezeték, tehár nem lehet kihagyni azért, mert egy-egy helyen úgysem tud "kitérni" a területről.

Az elmondásod alapján lesznek részek, ahol nem tud - fizikai akadályozottság miatt - a robotfűnyíró szegélyig nyírni ;-( de ezeket a heyleket távolról és képek nélkül nem tudjuk megmondani.

Fontos lenne, hogy kapjunk képeket a kertől, így könnyebben tudunk segíteni. Akár az is szóba jöhet, hogy megnézzük a területet.
A leírás alapján a Bosch Indego robotfűnyíró valószínűleg nem lesz ebbe a kertbe jó választás, de akár még az is kiderülhet, hogy igen ;-)
A szisztematikus fűnyírásnak vannak előnyei, de sajnos hátrányai is.

Akár a Robomow 304 robotfűnyíró, akár az AL-KO 100-as vagy 1000-es fűnyíró robot, akár a Gardena R40Li robotfűnyíró, akár a Husqvarna Robomower 105 fűnyírórobotok szóba jöhetnek.
Kérlek, küldj elérhetőséget és fotókat a kertről - ha lehet, ne csak felülnézetből - az info (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre, s akár holnap keresünk, hogy pontosítsuk a lehetőségeket.

Vállalunk telepítést is, de akár magad is megcsinálhatod a telepítést.

A Robot legyen Veled!

 

 

felhasználó: Gulyás eszter2016.04.20. 11:29:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Tisztelt cím! Az lenne a kérdésem, hogy valami gátolja e a lopást, mert olyan területen lenne használva ahol nincs minden esetben el kerítve? Válaszukat előre is koszonom

Kedves Gulyás Eszter! PIN kódos védelem és hangriasztás minden Robomow fűnyírórobotban adott. Távoli kommunikációt tesz lehetővé a kiegészítőként vásárolható GSM modul, ami távoli kapcsolatot és helyzetjelentést ad a robotfűnyíróhoz. Üdvözlettel: Robotguru
felhasználó: Nánási Norbert2016.04.04. 20:29:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A termék ütemezését el tudják e végezni a helyszínen (Miskolc) és milyen áron?

Kedves Norbert!

Igen, tudunk telepíteni az országban bárhol.
Szükséges hozzá tudnunk, milyen a kert, pontosan hol található, s ennek függvényében tudunk árajánlatot adni.

Kérlek, küldj egy elérhetőséget az info (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre, s visszahívunk, hogy pontosítani tudjuk a kéréseidet.

A Robot legyen Veled!

felhasználó: nanasi2016.04.27. 09:38:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A robitfűnyíró helyszíni üzembehelyezésével kapcsolatban érdeklődöm. Megoldható-e és mennyibe kerül? 20/9570566

Kedves nanasi! Igen, vállaljuk a robotfűnyíró telepítését is. Pontos vállalási árat csak a helyszín és a kert ismeretében tudunk mondani. A készülék árának kb. 10%-a szokott lenni a telepítési költség (kiszállási díj nélkül). Kollégám ma hívni fogja telefonon, hogy segítsen Üdvözlettel: Robotguru 

felhasználó: Zoli2016.09.13. 06:35:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
kb 150 nm a kertem amit nyírni kellene. van ennél egyszerűbb kisebb olcsóbb modell erre? ez a 349 000 ft bruttó ez áll még telepítve Budapesten?

Kedves Zoli!

Jelenleg nincs.
Kérlek, küldj egy telefonszámot az info (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre s visszahívunk, igyekszünk minden felmerülő kérdésedre választ adni.

A Robot legyen Veled!

felhasználó: Petyus2016.07.10. 14:36:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Ha már a teszt fülön vagyok, gondoltam megosztok a Bosch-sal kapcsolatban néhány tapasztalatot: 4. hónapja használom, és alapvetően szerethető a vas, mindenkinek ajánlom 1000 m2-ig. Nagy előnye, hogy tudomásom szerint jelenleg az egyetlen készülék, amelyik random nem összevissza, hanem szekvenciálisan, szép helyes, párhuzamos csíkokban nyír. Kábé 150-200 m2-t tud lenyírni egy töltéssel, ezért nálam az egész 700 m2-es kert lenyírása úgy 10-12 óráig tart töltéssel együtt. Negatívumként, sokszor rámegy újra arra a területre, amit már lenyírt, enélkül sztem úgy 8 óra alatt végezne. Ezt azért nem értem, mert elvileg ismeri a kert körvonalait. Van benne egy SD kártya foglalat, egyszer bedugok egy kártyát, és kíváncsi vagyok, milyen adatokat ad ki magából. Ami szintén negatív, az a 8db nyomógomb, amivel kezelni lehet. Na az horror. Nem csak az a baj, hogy egy egyszerű fólia tasztatúra, hanem az, hogy 2-3x meg kell nyomni, hogy valami történjen is. Ezt a Bosch helyében, akár egy szoftver frissítéssel mindenképpen javítanám. És itt jönn a frissítés. Sajna én nem találtam ilyet a neten, pedig nem lenne rossz, és az adatbeviteli eszköz is adott. Esőben, locsolás közben simán nyír, bár az aljára ilyenkor több kiló fű tapad, amit elég nehéz letakarítani a zegzugos vájatokból. Szintén tetszik a két fokozatú vágási sebesség, bár mire rájön, hogy belerongyolt egy magasabbra nőtt területbe, már elhagy 2-3 métert. Nekem hiányzik a Connect verzió, amit itthon sajnos nem lehet kapni. Gondolom a Bosch nem tudott megegyezni a helyi mobil szolgáltatókkal. A hardver ugyanaz, csak van benne egy beépített GSM modul SIM kártyával, és GPS-szel ha jól tudom, illetve Android iphone appok. Ez pedig nagyon okos találmány lenne, hogy lehet követni, hol jár a nyírással, illetve ha netalán valaki elviszi a kertből. Vissza a valóságba, a nálunk kapható modellt PIN kóddal lehet zárolni, és 3x lehet próbálkozni. A riasztó hangja viszont semmit sem ér, akár el is hagyhatták volna. Összegezve, a hibái ellenére egy jó kis gép, én ajánlom.

Kedves Petyus! Köszönjük, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat a Bosch Indego robotfűnyíró használatáról. Üdv: Robotguru
felhasználó: gulyasim2016.06.23. 12:57:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Két program beállítása normálisan sikerült, de utána nem enged új programidőpontot beállítani, vagy a korábbit módosítani csak max 2x20 percre, ami níílván kevés az adott napon Hiába törlöm ki, vagy próbálok új programot bevinni, csak ilyen rövid etapokat engedélyez. Mi a teendő? Van valami gyári reset-je?

Kedves gulyasim! Kérem, forduljon a Bosch ügyfélszolgálatához vagy a kereskedőhöz, ahol a robotot  vásárolta. Üdv: Robotguru
felhasználó: Zoli2016.09.13. 06:39:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Ennek mennyi lenne a telepítése? És ezt vagy a Bosh Indegót ajánlanák egy kb 120-150 nm-es fűre? Melyik a megbízhatóbb?

Kedves Zoli!

Kérlek, adj egy telfonos elérhetőséget a mail (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre, s visszahívunk, s igyekszünk választ adni a kérdéseidre.

A Robot legyen Veled!

felhasználó: lmolnar2016.10.17. 13:04:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Üdvözlöm! Van egy kb.350m2-es füvesített kertem,melyet középen elválaszt egy járda,aminek a szegélye kimagaslik a síkból.Itt az átjárást kis munkával tudnám biztosítani,DE:van egy tó, egy kerti sütöde, egy pergola,egy föld feletti medence és néhány fa amit ki kellene kerülnie a robotfűnyírónak. Ez azt jelenti,hogy sok lesz így a szegély, amit továbbra is kézi erővel kellene nyírni.Tudnánk-e ez ügyben értekezni? Telefonszámom:Molnár László 20/943 7847

Kedves Imolnár Az egyeztetéshez jó lenne, ha az info_kukac_robotguru_hu - ra küldenél egy vázlatos rajzot és esetleg fotókat a kertről. A telefonszámodat is küldd át, légy szíves, hogy fel tudjuk hívni egyeztetés céljából. Köszönöm! Üdv: Robotguru 
felhasználó: Borocz2016.11.13. 15:01:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Solo fűnyíróm tokéletes munkát végzett a nyáron.Téli időszakban kell-e tölteni az akkumulátort? Ha igen,hogyan?

Kedves Borocz!

Örülünk, ha elégedett vagy Vele.
Úgy kell eltenni, hogy teljesen feltöltöd az akkumulátort és javasolt egyszer-egyszer ránézni a töltöttségre.

Ha nincs használatban, arra kell figyelni, hogy ne essen a töltöttségi szint 40% alá.

Ez a gyakorlatban ezt jelenti, hogy ha most feltöltös, akkor január közepén rápillantasz, ha kell, rátöltesz.

A Robotfűnyíró legyen Veled!

felhasználó: Acél19452016.07.12. 08:48:00
Lehetséges e helyszíni tanácsadást kérni a megfelelő tipus kiválasztásához,illetve,hogy alkalmas e a terület a használathoz? üdv Acél György Budapest III. ker

KEdves GYörgy! Kollégáim éppen a III. kerületben vannak egy másik telepítés miatt, ma délelőtt alkalmas lenne Önnek a helyszíni tanácsadás? Ha igen, kérem, szóljon vissza a +36 70 618 6693-as telefonszámo. Köszönöm! Üdvözlettel: Robotguru
felhasználó: schaumar2016.08.20. 16:47:00
Kertünk dombos és tagolt is: egy köves gyalogút és egy keskeny, nem mély árok osztja három részre a füves területet. Melyik fűnyíró robot birkózna meg vele? Köszönettel István

Kedves Schaumar!

Valószínűleg át kell vinned a robotfűnyírót egyik területről a másikra, de képek illetve a kert megnézése nélkül nehezen tudunk véleményt alkotni.

Fontos lenne tudni, hogy a köves gyalogút mennyire köves, milyen köből van, etc.

Egyszóval arra kérlek,vedd fel velünk a kapcsolatot az info (kukac) robotguru (pont) hu mailcímen, s adj telefonos elérhetőséget is, ha lehet küldj képeket, s ugyekszünk a lehető legjobb megoldást megtalálni a kertedbe, melynek a nagysága is fontos infó lenne.

Várjuk a leveled!

A Robot legyen Veled!

felhasználó: Zoli2016.09.04. 17:09:00
Kedves Robotguru! Egy 1100m2-es alig tagolt területre melyik a jobb választás: Husqvarna Automower 320 vagy Robomow RS 612? Köszönettel Zoli

Kedves Zoli! Igazából mindkét robotfűnyíró kiválóan alaklmas a fűterület nyírására, viszont jó lenne ismerni a terepviszonokat a végleges választáshoz. Ha küld egy-két fotót a kertről auz info _ kukac_robotguru.hu-ra, szívesen segítünk. Üdv: Robotguru
felhasználó: Gyuresz562015.09.09. 00:17:26
Kb 30 % emelkedőre alkamas robotfűnyírót keresek

Kedves Gyuresz56 Természetesen a Robotguru Kereskedőház által forgalmazott robotfűnyírók közül mindegyik tudja kezelni a 30% emelkedőt, de a megfelelő gép kiválasztásához ismerni kell a kertet. Szolgáltatásaink egyike az ingyenes felmérés, és szaktanácsadás, ha küldesz egy képet a kertről az info@robotguru.hu mail címre kollégáink felveszik a kapcsolatot veled és segítenek kiválasztani a megfelelő robotfűnyírót. A robot legyen veled!
felhasználó: Baranyi Ildikó2016.05.06. 08:14:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni, hogy nekem a Gardena R40Li robotfűnyíró tetszik, de az én kertem kb. 450 m2 viszont ez a készülék csak 400 m2 fű nyírására alkalmas. Ez mit jelent ebben az esetben? Nem fog ez a robot jó munkát végezni vagy ez m2 még belefér? Ja és ,ha esetleg a 150 méter határoló vezeték kevésnek bizonyul akkor tudok még rendelni külön? Válaszát előre is köszönöm. Szép napot!

Kedves Ildikó! A 400m2 valójában +/-20%-nyi eltérést megenged a felhasználás során, így a 450 m2 simán belefér. A tapasztalat szerint a határoló vezeték elég szokott lenni ekkora terület határolására, de természetesen tudunk külön is szállítani. Ha további segítségre van szükséges, küldj egy telefonszámot az info@robotguru.hu-ra és szívesen felhívunk. Üdv: Robotguru
felhasználó: marcsi2016.08.01. 19:25:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A kérdésem az lenne, hogy a robot fűnyíró gyűjti-e a levágott füvet, vagy ott marad a fű között ?

Kedves Marcsi!  A robotfűnyírók nem gyűjtik a füvet, hanem mulcsozzák, ami azt jelenti, hogy az 1-2 mm -es fűdarabok kerülnek vissza és hasznosulnak újra. Üdv: Robotguru
felhasználó: Széles Lívi2016.06.04. 22:23:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
A kérdésem a következő: mekkora területet hagy el a fűnyíró pl.ház mellett? Vagy körbe kell térkövezni a házat,(ami nem kicsit növeli meg a telepítés költségét)hogy egyik kerekèvel azon menjen és így nem hagy el sehol utólagos nyírásra füvet? Köszönöm a választ😊

Kedves Lívi! A robotfűnyíró akkor hagy el a a legkevesebb területet, ha a szegélyek a fűterület szintjével azonos magasságban vannak, mert akkor a robot szépen ki tud futni és a szegélynírást is tökéletesen megoldja. Ha kerttervezés előtt állnak és robotfűnyírót szeretnének használni, érdemes a kivitelezés előtt egyeztetni szakértőnkkel a fűterület optimális kialakításáról. Szívesen segítünk akár telefonon, akár személyesen is. +36 70 340 7733 vagy info_kukac_robotguru.hu Üdv: Robotguru
felhasználó: László2016.08.30. 11:08:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Kedves Szakértő! A fákról lehullott levelek(főleg ősszel) akadályozzák-e a robotfűnyíró munkáját? Vagy a szép eredmény miatt érdemes összeszedni a leveleket?

Kedves László! A lehullott falevelek nem akadályozzák működését, de  a robotfűnyíró nem fogja mulcsozni a lehullott falevelet. Ilyen értelemben igen, érdemes összeszedni a faleveleket. Üdv: Robotguru
felhasználó: Csóka Gábor2016.08.22. 18:44:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Szeretnék robotfűnyírót telepíttetni a kertembe. A kert nagyon tagolt, 4 füvesített részből áll, kb. 500-600 m2. Vállalják-e a helyszíni felmérést, majd árajánlat után a telepítést? Alsónémedi a település. Köszönöm válaszukat: Csóka Gábor

Kedves Gábor!

Kérlek, adj telefonos elérhetőséget a mail (kukac) robotguru (pont) hu mailcímre és a kollégáink egyeztetnek Veled időpontot.

A Robot legyen Veled!

felhasználó: Borocz2016.07.31. 16:27:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Van - e software frissítési lehetőség? Az Al Co 4000-nél sokkal butább? viszonylag sok a fám,bokrom.Megtanulja?

Kedves Borocz! Igen, van software frissítési lehetőség. Egyáltalán nem butább, viszont a random működésből fakadóan ő sem tanulja meg a területet, Üdvözlettel: Robotguru
felhasználó: m5m2016.12.13. 11:14:00
A kérdés és a válasz az következő termékekre értelmezhető:
Üdvözletem! A kérdésem, hogy a SOLO evoCUT 4.0 (ha jól értelmezem) gyártása megszűnt és átvette az ALKO. Ha így van, akkor mire lehet számítani a garancia utáni esetleges javításokkal és alkatrészekkel? Valamint a kertemben van egy 10 méter hosszú és csak 2 méter széles rész. Ezzel a keskenyebb területtel is megbirkózna?

Kedves m5m!

Az AL-KO gyártotta a Solonak, mejd megvette az egész Solo céget.

Abszolút AL-KO kompatibilis minden darabja, hiszen ők gyártották.
Igen az általad jelzett szűk területtel is megbirkózik.

A Robot legyen Veled!

Ablak bezárása
A termék a kosárba került!
Készítette: NeoSoft Kft.
©2010-2016 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.