0

Robotfűnyíró – hálás lesz érte a kerted

2016.04.08.
Robotfűnyíró – hálás lesz érte a kerted Szeretnél egységes, szépen zöldellő gyepet, de nincs időd a kert napi karbantartására? A fűnyírás egy kötelező, szombati program, amitől jó lenne inkább megszabadulni? A robotfűnyíró úgy ment fel a munkavégzés alól, hogy a kerted közben szebb lesz mint valaha.

Ismered a régi angol viccet, igaz? Egy turista megkérdezi a lord öreg kertészét: mondja, mitől olyan gyönyörű maguknál ez a gyep? Mi a titka? – Mire a kertész: nincs, uram, semmi titok. Naponta nyírjuk, locsoljuk, nyírjuk, locsoljuk. 600 éve, uram.

A dús, zöldellő gyep egyetlen titka valóban nem más, mint a folyamatos gondoskodás. Milyen gyakran tudsz a kerteddel foglalkozni egy héten? Hetente egyszer? Az kevés lesz. Lesz-e időd füvet nyírni kétnaponta, vagy naponta? Mert akkor tudsz igazán szép eredményt elérni.

Biztos vagyok benne, hogy nem lesz minden második nap arra időd, hogy a gyepet gondozd a kertedben. Családfőként dolgoznod kell, vagy családanyaként háztartást vezetsz, vigyázol a gyerekekre, elkészíted az ebédet. Jó, ha hét végén be lehet kapcsolni a fűnyírót – akkor aztán élvezhetik a szomszédok is motor bőgését jó egy órán keresztül a déluráni csendben.

Van azonban olyan megoldás is, ami nem jár zajjal, nem jár kellemetlenséggel, nem jár fárasztó munkával. Miért ne dolgozhatna egy kis robotfűnyíró a kertedben?

Ha a fűnyíráshoz robotot használsz, garantált a kertépítés sikere. Tudod, miért? Mert a robotfűnyírónak nincs más dolga, mint rendben tartani a pázsitodat. Nem hetente, vagy kéthetente dolgozik, hanem naponta, esetleg kétnaponta. Nem akkor kezdi a nyírást, amikor kivirágzott a parlagfű, vagy tele van már sárgálló pitypanggal a féltve óvott pázsit.

Hogyan dolgozik a robotfűnyíró?

A robotfűnyíró munkájának a lényege, hogy nem várja meg, míg nagyra nő a fű. Ha egyszer bekapcsolod, szabadon engeded, akkor ez a kis robot folyamatosan végzi a munkáját. Mit jelent ez a gyakorlatban? Régebben a füvet akkor vágtad le, amikor érezhetően megnőtt, amikor már bántotta a szemedet. Ez nem tett jót sem a pázsit látványának, de a növényeknek sem. Semmi nem tartotta kordában a fű növekedését, el tudtak benne szaporodni a gyomnövények is. Ha ki is virágzott egy-két gyom, akkor az már folyamatos problémát jelentett, egyre nehezebben tudtad kiirtani.

A robotfűnyíró munkájának a lényege a folyamatosság. A robot naponta, vagy kétnaponta dolgozik. Ennyi idő alatt a fű csak néhány millimétert nő. A robot rendszeresen vágja, mindig azonos hosszúságúra hagyja csak megnőni. A pázsitod így nem kelt elhanyagolt látványt, a fű hossza mindig érezhetően ugyanakkora marad. Sőt, a rendszeres nyírástól érezhetően tömörebbő, dúsabbá is válik.

A folyamatos nyírásnak köszönhetően a nyomnövények nem tudnak virágzásnak indulni. A robot még a virágzás előtt levágja őket. Így a gyom nem tud elszaporodni a telepített pázsitodon. Sokkal szebb lesz a kinézete, gondozottabb látványt nyújt a kert egésze.

Mennyire biztonságos a robotfűnyíró?

A megfelelő eszközökkel a robotot utasítani is tudod a kert szabályainak betartására. Kihúzhatsz vékony, alig észrevehető kábeleket, ezekkel jelölöd meg azokat a helyeket, ahol nem vághatja le a füvet. Így megvédheted a virágaidat.

A robotfűnyíró csendesen, állandó felügyelet nélkül, önállóan dolgozik. Ha embert érzékel a közelben, megáll, kikapcsol, nehogy balesetet okozzon. El tudod képzelni, hány balesetet okoznak elszabadult fűnyírók? És sajnos, a levágott lábujjak, megcsonkított kezek többségét nem a gépek, hanem gondatlan kezelőik okozzák. A robotfűnyírót nem fogod elővigyázatlanul a saját lábadra vezetni. Biztonsági berendezései meg sem engedik, hogy átmenjen egy akadályon, s a füvön kívül bármi mást is rövidebbre nyírjon.

A biztonsághoz tartozik az is, hogy ezek a gépek kisebb teljesítményűek, nem annyira veszélyesek, mint kézi vezérlésű társaik. Mivel a robotfűnyíró folyamatosan dolgozik, minden nap csak néhány milliméter füvet kell felaprítania. Nem arra méretezték az erejét, hogy egy elhanyagolt bozótossal is elbírjon, nem az a dolga.

Mennyi munkát ad neked a robotfűnyíró?

Gondolhatod, hogy csak ne dolgozzon itt minden nap a robotfűnyíró, mert neked nincs időd naponta gereblyézni, füvet gyűjteni utána, igaz? Igazad van! Nem is kell ezzel foglalkoznod. Ha robotfűnyírót használsz, nyugodtan elfelejtheted a fűnyírás utáni begyűjtés unalmas munkáját. Tudod, miért?

Ha a robotfűnyíró naponta dolgozik, akkor minden alkalommal csak 3-4 milliméternyi füvet vág le. Ezeket a rövidke fűszálakat pedig olyan apróra felaprítja, amit nem kell összegyűjtened. Ott marad a kertben, s gyakorlatilag másnapra teljes egészében komposztálódik. Tudod, mit teszel ezzel? Minden nap táplálod a kerted. Ha a levágott füvet összegereblyézed és kidobod, azzal kivonod a földedről a tápanyagot. Ezért kell állandóan pótolni, s még akkor is csak szegényesen tud növekedni a pázsitod. Mit gondolsz, mennyivel lesz gazdagabb a kerted, ha a robotfűnyíró minden nap teljes értékű komposzttal dúsítja a termőföldet?

A kerted örül legjobban a robotfűnyírónak

Nézd csak meg a legújabb robotfűnyíróinkat. Látszólag magadnak vásárolsz egy új elektronikai kütyüt, egy érdekes kis gépet, amivel öröm lesz foglalkozni. Valójában a kerted kapja a legnagyobb ajándékot, amit csak megadhatsz neki: a nem is gyakori, hanem egyenesen folyamatos törődést, amit, hidd el, hamarosan legszebb zöldjével fog meghálálni a kertbe telepített pázsitod.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.