0

Robot - Magyar szótár

Szótárunkat folyamatosan bővítjük, de amennyiben javaslataitok vannak, esetleg vannak olyan robot területek, amelyeken nehezebben igazodtok el, írjátok meg az info@robotguru.hu címre, hogy bővíteni tudjuk az adott kifejezéssel, magyarázattal a szótár tartalmát.

Ablakmosó-robot

A takarítórobotok „családjába” tartozik. Két fő kivitelben (vákuumos és mágneses) létezik aszerint, hogy milyen módszerrel „tapad” a függőleges üvegfelülethez. A vákuumos rendszerű készülék egy egységből áll, mely bekapcsoláskor „felszívja” magát az ablaktáblára, míg a mágneses rendszerű készülék két részből áll, melyeket állandó mágnes tart egymással szemben az üvegfelület két oldalán. Mindkét típusú készülék mikroszálas törlőkendővel, illetve minimális mennyiségű tisztítószer segítségével néhány perc alatt tisztára törli a felületet emberi segítség nélkül. A vákuumos rendszerű készülékek előnye, hogy vele csempe- és vízálló falburkolatok is tisztíthatók, míg a mágneses készülékekkel erre nincs mód, mert egy-egy fal vastagságán a készüléket összetartó mágnesek összetartó hatása már nem érvényesül.

Akkumulátor

Elektromos energiatároló egység. A legtöbb robot szíve. Készülékenként eltérő, hogy mekkora teljesítményű és milyen típusú (LiIon, NiCd, NiMh, Pb stb.) akkumulátorra van szüksége. Ezt rendszerint feltüntetik a készüléken, annak dobozán, illetve a használati utasításban. Általában az első használat előtt az akkumlátorokat töltőre kell helyezni hosszabb-rövidebb időre.

Akkumulátor-töltő

Az akkumulátorral működő (vezeték nélkül, „szabadon” dolgozó) készülékek elengedhetetlen tartozéka. Segítségével az elektromos hálózatról újratölthető a készülék akkumulátora.

Ariel®

Harci robot. Az iRobot Corporation rákszerű, csápokkal mozgó vízi- és szárazföldi aknaeltávolító robotja 1996-ból.

Bolygókerék

Ha egy robot rendelkezik két hajtott kerékkel, akkor tud haladni egyenesen, illetve képes kanyarodni (az egyik oldali kerék gyorsabban, a másik lassabban halad), ám ettől még nem áll stabilan a talajon: ehhez legalább három ponton kellene alátámasztani. Ehhez szükséges egy harmadik, nem hajtott, szabadon guruló és elfordulni is képes támasztókerék: ez a bolygókerék. Némely robot működés közben folyamatosan figyeli a bolygókerék forgását, ezzel ellenőrzi, hogy a készülék halad-e vagy – hiába forgatva a hajtott kerekeket – egy helyben áll, azaz „beszorult”.

Braava®

AziRobot Corporation feltörlő robotja. Olyan önállóan, szisztematikusan dolgozó készülék, amely száraz vagy megnedvesített törlőkendőjével feltörli a kemény padlóburkolatot. Nem porszívó, tehát szőnyegeken nem használható. NorthStar® navigációs rendszerrel működik, így biztosítva, hogy a teljes rá bízott területet lefedve feltöröljön.

Brush eject

Angol kifejezés, jelentése: „kefe kiadás”. A takarítórobotok karbantartása igen fontos felhasználói beavatkozás, ennek során találkozhatunk a kifejezéssel. A készülék keféit általában valamilyen zárszerkezet tartja a helyükön, ennek kioldási helyét és / vagy módját jelzi a felirat.

Clean

Angol szó, jelentése: takarít. Takarítórobotokon általában az ezzel a felirattal ellátott gomb vagy parancs indítja a programot.

Clean mode

Angol kifejezés, jelentése: takarító mód. Takarítórobotokon általában ez az üzemmód jelenti a „hasznos” tevékenységet, tehát nem dokkolót keres, elakadt vagy szabadulni próbál elakadt helyzetéből, hanem üzemszerűen végzi feladatát.

DirtDetect

AziRobot Corporation bejegyzett védjegye. Angol kifejezés, jelentése szabad fordításban: koszérzékelés. Az iRobot Roomba készülékeket szerelték fel először DirtDetect érzékelőkkel, melyek az üzemszerű takarítási program lefutását befolyásolják oly módon, hogy a nagyobb szennyezettségű felületeken alaposabban (a DirtDetect 1. generációjánál koncentrikus spirálisokat leírva, a DirtDetect 2. generációjánál előre-hátra mozogva) takarítsanak.

Dokkoló

másképpen töltőállomásnak vagy angolul Home Base-nek hívjuk. Amennyiben a robot felügyelet nélkül dolgozik – pl. egy takarítórobot, melyre lakásunk felporszívózását bíztuk távollétünk alatt –, programjának lefutása végén megkeresi a dokkolót, csatlakozik rá és feltölti az akkumulátorát. A dokkoló megkeresése, betájolása történhet rádiófrekvenciákkal (rf), infravörös ledekből kibocsájtott fényjelekkel, ipari robotok esetén – pl. raktárakban – vezetősínekkel vagy talajon lévő, adott fényvisszaverési mutatókkal rendelkező festett sávokkal, de például programszőnyeggel – ilyen a vezető nélkül működő metrószerelvények vezérlése – is.

Drón vagy Drone

Angol szó, szó szerinti jelentése: méh (here). Pilóta nélküli repülőgép. Elsősorban hadászati célra kifejlesztett, pilóta nélkül repülő szerkezet. Irányítása történhet távirányítással és teljesen automatikusan, de ezek kombinációjaként is. Jó példa erre az olyan, modellboltokban is beszerezhető hobbicélú kvadroplán, melyet egy egyszerű okostelefonos alkalmazással szinte gyermekjáték „vezetni”, hisz kezelőfelületén a le, fel, jobbra, balra, előre és hátra vezérlőgombok kapnak csak helyet, a kiegyensúlyozott repüléshez szükséges térbeli korrekciókat (például oldalszél esetén) a drón vezérlőegysége oldja meg. Katonai felhasználása esetén a harci robotok egyik típusa, civil felhasználási területei: hobbifotózás (a drónra szerelt fényképezőgéppel szokatlan, érdekes szögből készülhetnek felvételek), ingatlanok állapotfelmérése (nehezen megközelíthető épületrészek állapotfelmérése), filmipar (koncertfelvétel készítése néhány méterre a „küzdőtéren” tomboló rajongók feje felett), modellezés.

Elakadásjelzés

Minden, „magára valamit adó” robot jelez valamilyen formában (fénnyel, hanggal, rádión stb.), ha működés közben olyan környezetbe került, ahonnan önerejéből szabadulni nem képes. Jellemzően az elakadásjelzéssel egyidőben a robot programja megszakad, a készülék leáll, hogy ne okozhasson kárt.

Red Dot Design díj

A Red Dot Design Award, azaz “piros pont” díjat 1955 óta három fő területen „szép tárgyaknak” adományozzák: termék design, kommunikációs design és design koncepció. Minden évben a világ legnagyobb brandjei versengenek a díj elnyeréséért, ami a későbbiekben feljogosítja a gyártókat a világszerte jól ismert logó használatát.
Az elismerés egyértelműen kifejezi, hogy a díjazott termék nemcsak technológiailag felel meg a legkorszerűbb elváráspknak, hanem a formatervezés területén is a világ élvonalába tartozik.

Robotguru által forgalmazott termékek közül Red Dot Design díjat kapott:
● az iRobot Roomba 780 porszívó robot  2012-ben Red Dot Design Díj Dicséretet kapott,
● az iRobot Scooba 230 felmosó robot ugyanebben az évben Red Dot Design Díj Győztes lett,
● a Moneual cég kézi textilporszívója 2012-ben kapott Red Dot Design Díj Dicséretet kapott.

NorthStar Navigációs kocka (iRobot Braava 380)

Az iRobot Braava 380 feltörlő robot navigációs rendszerének az eleme. A navigáció irányítja és ellenőrzi az iRobot Braava 380 mozgását a ház minden szegletében. A kocka segítségével a Braava képes behatárolni és meghatározni helyét a helyiségekben valamint kijelölni a helyiségben vagy helyiségekben a takarításra váró területeket.

NorthStar Navigáció (iRobot Braava 380)

Egy beltéri használatra való GPS segítségével határozza meg a robot számára a takarítás helyét. A NorthStar navigációs rendszer olyan jeleket bocsát ki, amelynek segítségével az iRobot Braava képes meghatározni pontos helyét a helyiségekben, és egyúttal felmérni, hogy mely területeken elvégeznie a feltörlést, mely lehet száraz vagy vizes egyaránt. Amint végzett az adott terület feltörlésével, az iRobot Braava 380 visszatér arra a kiindulási pontra, ahol a takarítást elkezdte. Az iRobot Braava 380 azonban nem dokkol

Mikro szálas törlőkendő (iRobot Braava 380)

Az iRobot Braava Micro szálas törlőkendője kitűnően használható a száraz törléshez és a vizes feltörléshez egyaránt. A fehér rongy, amelyhez a porszemcsék, koszdarabok, állatszőr hozzátapadnak, száraz feltörléshez ajánlott (söprés jel a kijelzőn). A kék törlőkendő kifejezetten a nedves feltörléshez lett kifejlesztve.  Csatlakoztasd könnyedén a törlőkendőket a robothoz a mágneses zár és a gumi segítségéve. Ha befejezte a robotod a takarítást, akkor egy gyors öblítés vagy a mosógépbe történő mosás után újra használhatod a törlőkendőket.

Virtuális fal (iRobot Roomba)

Az iRobot Roomba robotporszívó által takarítandó terület ki lehet jelölni a virtuális fal segítségével. A virtuális fal szabad szemmel láthatatlan láthatatlan határvonalat (infra fény) jelöl ki, amelyet a Roomba nem lép át. A virtuális falat abban az esetben érdemes használni, ha egy bizonyos teületet szeretnénk takarítani, illetve akkor, ha bizonyos területet el szeretnénk zárni a robot elől. Ilyen lehet a számítógépek vagy más elektronikai termékek vezetékeinek rendszere, kisállatok fekhelye, törékeny tárgyak, vagy éppen virágállványok.

Virtuális fal világítótoronnyal (iRobot Roomba)

A vituális fal világítótoronnyal két funkciós. Használható virtuális fal üzemmódban (lásd még  Virtuális fal iRobot Roomba termékek), illetve világító torony funkcióban állítva is. A virtuális világítótorony segítségével egyes iRobot Roomba modellek képesek a szobáról szobára üzemmód segítségével több helyiség kitakarítására is. A maximálisan javasolt világítótornyok száma 3. Ezek használatával – bizonyos korlátok (terület nagysága, helyiségek elhelyezkedése, üzemidő) mellett – képesek  több helyiség kitakarításáa is.

PRO-CLEAN tartály (iRobot Braava 380)

A PRO-CLEAN tartály használata esetén képes az iRobot Braava 380-as modell vizes feltörlést végezni. A víztartály biztosítja a feltörlő kendő állandó nedvességét. Söprési mód

Száraz feltörlési mód (iRobot Braava 380)

Az iRobot Braava 380 két takarítási módot ismer. Száraz és vizes feltörlés. A száraz feltörlési mód eltávolít mindenféle port, hajat, apró szemcsét a hideg- és meleg burkolatról egyaránt. A micro szálas feltörlő kendő a takarítás után könnyen tisztítható. Száraz feltörléskor az iRobot Braava 380 egyenesek (párhuzamos vonalak) mentén, fel- alá pásztázza végig a helyiséget, egymás után több ízben.

Vizes feltörlési mód (iRobot Braava 380)

Az iRobot Braava 380 két takarítási módot ismer. Söpör és felmos. A felmosó mód kifejezetten a kemény padló részek tisztán tartására lett kifejlesztve. Az iRobot Braava halszálka mintájú mozgásának köszönhetően hatékonyan dolgozik hideg- és melegburkolatú felületeken egyaránt. Technikájának köszönhetően hatékonyan távolítja el a port, a zsíros foltokat és más makacs szennyeződéseket is a felületről.

HEPA szűrő (iRobot Roomba)

Az iRobot Roomba 700-as és 800-as sorozatú modelljei hatékony HEPA szűrőkkel vannak ellátva. Ezek a finomabb porszemcséket és a pollent is összegyűjtik. Így megóvják az allergiás családtagokat is a szálló porszemektől.

AeroForce nagy kapacitású portartály (iRobot Roomba)

A Roomba 800-as sorozatának nagy kapacitású AeroForce portartálya, nagyobb mint a korábbi modelleké. A benne levő HEPA szűrő segítségével hatékonyan használható a por ellen. A 800-as robotok kijelzik, ha a portartályuk megtelt.

Xlife akkumulátor (iRobot Roomba)

A Roomba 800-as sorozat tagjai Ni-MH (Nikkel Metal Hibrid) összetételű, ún. Xlife akkumulátorral működnek, amelynek élettartama kétszer olyan hosszú, mint a korábbiaké. Előnyük, hogy képesek tovább szolgálni a robot nagyobb teljesítményű elektromos motorját. Egyúttal hosszan tartó és  folyamatos valamint ingadozás mentes feszültséget biztosítanak. Ha az akkumulátor teljesen fel van töltve, a robot hosszú ideig képes takarítani (2-3 óra). Az újratöltést egy mikroprocesszor szabályozza, amely érzékeli a szükséges elektronikai paramétereket, mint pl. az akkumulátor hőmérsékletét. Ennek következtében maximalizálja az akkumulátor élettartamát.
Az alábbi modellek már ezzel az akkumulátorral szerlóve jönnek ki a gyárból: iRobot Roomba 621, iRobot Roomba 631, iRobot Roomba 651, iRobot Roomba 774, iRobot Roomba 775, iRobot Roomba 785, iRobot Roomba  786, iRobot Roomba 870, iRobot Roomba 880

AeroForce tisztító fej (iRobot Roomba)

A Roomba 800-as sorozat AeroForce tisztító fejjel rendelkezik, amely dinamikusan alkalmazkodik a tisztítani kívánt felülethez, függetlenül annak az anyagától (padló, parketta, linóleum, hidegburkolat vagy szőnyeg.

42 szenzor (iRobot Roomba)

Az iRobot Roombák iAdapt navigációs rendszere az optikai és akusztikus szenzorokkal rendelkezik. A Roomba 800-as széria modelljeiben 42 különböző szenzor kíséri figyelemmel az adott helyiség specifikumait és ad visszajelzést a robot számára.

SPOT üzemmód (iRobot Roomba)

A SPOT üzemmód az egy adott területen történő takarításhoz szolgál. Az iRobot Roomba modelljei a SPOT gomb megnyomása esetén 1 m sugarú körben 2 percig takarítanak. Ez az üzemmód használható például a kiömlött a ropi, a gyerekek vagy felnőttek egy adott területen szemeteltek, s nem szükséges a teljes helyiség vagy lakás takarítása.

Szintérzékelő szenzor

A szintérzékelő szenzorok biztosítják, hogy a robotok ne essenek le a lépcsőkről, galériákról, egyéb – nem szintben levő - magasabb helyről.

Mikroszálas szűrő Roomba 600-as sorozat (iRobot Roomba)

A mikroszálas szűrő felfogja a kisebb porszemcséket. Az iRobot Roomba 620, irobot Roomba 621, iRobot Roomba 630, iRobot Roomba 631, iRobot Roomba 650, iRobot Roomba 651 modelleknél van használatban.

HEPA szűrő (iRobot Roomba)

A kettős HEPA szűrő felfogja az apróbb porszemeket és virágport, ezáltal igyekszik védeni a lakás minden lakáját, függetlenül attól, hogy allergiásak vagy sem. A Roomba 700-as sorozatú porszívó robotoktól felfelé, tehát a Roomba 800-as sorozatnál is használják.

Fal követő rendszer - Wall Follow System (iRobot Roomba)

Az oldalkefe működésének és a Falkövető rendszernek köszönhetően a Roomba képes hatékonyan tisztítani a falak mentén, a bútorok körül, a helyiség sarkaiban és más nehezen hozzáférhető helyeken is.

Ni-MH akkumulátor (iRobot Roomba)

Az iRobot Ni-MH (nikkel-metal hibrid) akkumulátort használ. A Ni-MH előnye az akkumulátor magas kapacitása és viszonylag erős áram adásának képessége, amely szükséges a robot elektromotorjainak üzemeléséhez. Ez az akkumulátor típusra a hosszú élettartam és az állandó áramerősséget jellemző.

ANTITANGLE rendszer – nem gabalyodik bele a vezetékekbe és a rojtokba (iRobot Roomba)

Az iRobot ANTITANGLE rendszere megakadályozza, hogy a robot vezetékekben vagy a szőnyegrojtokban elakadjon. Amint a kefék ellenállást éreznek, megfordítják a forgásirányukat. Ezzel a rendszerrel és módon képes a robot elkerülni az elakadást és a beszorulást.

Kifinomult ütköző (iRobot Roomba)

Az iRobot Roomba érzékeli az akadályokat a polimer gumival bevonat ütközők segítségével, amelyek lassított ütközést biztosítanak. Az ütközőből érkező infra sugarak először az akadályt érzékelik, és ezáltal lelassítják az akadály előtt a robotot, hogy finoman ütközve érintse az akadályt. Az ütköző kíméletes a bútorokhoz.

Adaptív tisztítófej (iRobot Roomba)

Az iRobot adaptív tisztítófejeinek 2. generációja dinamikusan alkalmazkodik a tisztítandó felülethez, függetlenül attól, hogy hideg- vagy melegburkolatról, szőnyegről vagy parkettáról van-e szó.

AeroVac portartály (iRobot Roomba)

Az AeroVac portartály ideális azokban a háztartásokban is, ahol kisállatok vannak. Felfogja a legfinomabb szemcséket is.

iAdapt technológia (iRobot Roomba)

Az iAdapt rendszer, illetve technológia segítségével az iRobot különböző érzékelő szenzorok segítségével a helyiséget másodpercenként 67-szer monitorozza. Össze van kötve a 40 előre meghatározott mozgási móddal, így lehetővé teszi az iRobot robotjai számára, hogy valóban intelligensen és megfontoltan reagáljanak a szennyeződések nagyságára és a helyiségek vagy szobák sajátosságaira.

Háromfokozatú iRobot tisztítórendszer (iRobot Roomba)

A háromfokozatú iRobot tisztítórendszer biztosítja a padlófelület tökéletesen takarítását. A három folyamat egyidejűleg működik.

1. A forgó oldalkefék biztosítják a takarítást a falak mentén és a sarkokban.
2. A két egymással szembe forgó kefe felszedi és lazítja a port, szennyeződést, morzsát és haj- és szőrszálakat a padlóról.
3. A vákummotor mindeközben felszívja a korábban említett szennyeződéseket a portartályba.

Porszívó robot vagy robotporszívó

A porszívó robot olyan – egyre inkább nélkülözhetetlenné váló segítője a háztartásoknak - amely önállóan fel tud porszívózni bármely padlófelületet, legyen hideg- vagy melegburkolat, szalag vagy laminált parkettát, hajópadló vagy parafa padló, linóleumot, hagyományos vagy kézi szövésű szőnyeg vagy padlószőnyeg. A szoftverének köszönhetően képes emberi beavatkozás nélkül is. A porszívó robot érzékelő szenzorai segítségével kitűnően tájékozódik a lakás helyiségeiben. Probléma nélkül átmegy a bizonyos nagyságú küszöbökön és a lépcsők sem okoznak gondot neki (nem takarítja őket, de nem is esek le, ha lépcsőt talál).

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.