0

Rendetlen tulaj büntetése a csúnya gyep

2015.06.26.
Rendetlen tulaj büntetése a csúnya gyep Minden szép kert mögött rengeteg munka van. A sövényeket és a füvet nyírni kell, a tujákat kártevők ellen permetezni, és akkor még a rendszeres műtrágyázásról, gyomirtásról és a levelek összegyűjtéséről nem is beszéltünk.

Persze ezeknek a feladatoknak egy részét csak évente néhányszor kell elvégezni, ellentétben a fűnyírással, ami heti rendszerességű elfoglaltság.

Szerencsére azonban erre a feladatra már léteznek célrobotok, amik közel 100%-osan át tudják venni ezt a feladatot a lusta, vagy csak „elfoglalt” kerttulajdonostól.


Én is nagyon hamar rájöttem, hogy bár vágyok a nyugalmat és kényelmet sugalló kertes házba, de a zsúfolt mindennapjainkba nehezen illeszthető be a rendszeres kerti munka. Éppen ezért már 9. éve robotfűnyíró végzi a gyep karbantartását.

Ez nem csak az én életemet teszi kényelmesebbé, de a fű is sokkal jobban szereti, ha gyakran keveset vág le belőle a robot, mintha hetente vagy netán kéthetente félbevágnám a hagyományos fűnyíróval.

Ráadásul a robotizált fűnyírás során apró nyesedék formájában a nedvességet és tápanyagot is a gyepen hagyom, így elméletben akár a trágyázás mennyisége is csökkenthető.

 

A robotnak hála mindössze annyi a dolgom, hogy tavasszal kitegyem a készüléket, majd ősszel feltöltött akkumulátorral elcsomagoljam (fagytól védett helyre). A robotfűnyíró olyan szinten kényelmessé teszi az embert, hogy még a szükséges rendszeres karbantartásról is könnyű megfeledkezni.

A robot nem panaszkodik, teszi a dolgát rendületlenül, a lusta és gondatlan gazda pedig nem veszi észre, hogy a szerencsétlen eszköz már csak kínlódik.

 

Az akkumulátorral jó esetben hosszú évekig nem lesz gond (nem szabad hagyni télen megfagyni és lemerülni), de a kések ugyanúgy kopnak és sérülnek, mint a hagyományos fűnyírók esetén.

Az elhasználódás üteme ráadásul akár még nagyobb is lehet, hiszen fűnyírótól függően lehet, hogy csak apró pengék végzik a nyírási munkát.

A robotok általában gyakrabban és hosszabb ideig mennek, mint amennyit a hagyományos fűnyírót használnánk, így sokkal több fűszállal és fűben megbújó akadállyal kerülnek konfliktusba adott idő alatt, mint a hagyományos fűnyírók kései ugyanabban a kertben.

 

Be kell vallanom, az utóbbi években olyan szinten elkényelmesedtem, hogy a fűnyíró késének cseréjéről teljesen meg is feledkeztem. Pedig az idei lett volna már a kések 4. szezonja, ami brutális túlhasználatot jelent.

Már tavaly sem volt igazán szép a gyep, de akkor még a műtrágyázás hiányára fogtam a dolgot. Idén tavasszal viszont tisztán láthatóvá vált, hogy a gond egy jelentős részét az életlen, sérült kés okozza.

Egészséges végű fűszálak helyett a gyep tele volt bojtosra tépett fűszálakkal, amik vége a vágást követő néhány órában teljesen kiszáradt, csúnya barnává téve a gyep felületét. Ekkor jöttem rá, hogy mekkora hiba elhanyagolni a kés cseréjét.
 

A háromágú kés átszerelése sokkal könnyebb volt, mint amire számítottam. Előre rettegtem, hogy 3 év alatt rendesen rágyógyult a tárcsa a tengelyre, illetve hogy nem fogom megtalálni a tárcsa lehúzásához szükséges eszközt (emlékeztem, hogy eredetileg járt a robothoz). A lehúzó eszközt azonban nem kellett keresnem, mert az új pengéhez is adtak egyet, és a kés is egy mozdulattal lejött. Az egész csak azért tartott kb. 5 percig, mert még fotózgattam is közben.

Persze a fű nem lett varázsütésre hibátlan. Kellett 2-3 hét, mire mindenütt teljesen magához tért és a sérült fűszálak mindenütt eltűntek. Most azonban szebb a gyep, mint az elmúlt 2 évben bármikor.

 

Milyen gyakran érdemes cserélni a kést?

A gyártók általában évente javasolják, de ha nincs a kertben sok lehulló toboz vagy gally, akkor gyanítom, hogy jó esetben két évet is kibírhat. (A Husqvarna, és az AL-KO 2-3 havonta cserére csere ajánlott.) De az biztos, hogy jövő tavasszal jobban megnézem, és ha szükséges cserélem. Az élezés ugyanis nem javasolt, mivel könnyen megbillenhet az egyensúly. Ez pedig előbb utóbb tönkreteszi a tengelyt és a csapágyakat, aminek a javítása biztosan drágább lesz, mint a kés vagy a pengék cseréje.

Cikket írta: Antalóczy Tibor

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.