0

Okosporszívó vagy robotporszívó?

2016.04.26.
Okosporszívó vagy robotporszívó? Okostelefon van a kezünkben, okostévét nézünk, okosórával mérjük az időt. Miért pont az otthonunk maradna ki ebből a világméretű okosőrületből?
Vajon a mi a helyzet etekintetben a porszívóval?
Okos készülékek alatt ma sokféle technikai megoldást értünk. Ami igazán közös bennük, az valamilyen számítógépes irányítás. Az okos eszközök sokféle dolgot tudnak elvégezni, s ezt a sokféle tevékenységet valamilyen számítógépes irányítás alatt végzik. Az okostelefon valójában egy tenyérben hordott számítógép, s az okostévé is alkalmas a számítógépek számos funkciójára. A háztartási eszközök terén viszont a robotporszívó megjelenése előtt nem sok minden történt, ami az „okos” technika beszivárgását mutatta volna.

Okos eszközök alatt legtöbbször valami olyan gépet értünk, aminek a funkcióit széles körűen vezérelni tudjuk. Ha például okos otthonról beszélünk, az például egy olyan lakást jelent, melynek a gépészeti elemeit egy távirányítóval vezérelni tudjuk. Egy tablet méretű eszközön kapcsoljuk a fűtést, hűtést, beállítjuk helyiségenként a hőmérsékletet és a szellőzés mértékét. Vagy éppen szabályozzuk a világítás időzítőjét és azt, hogy reggel hány órakor húzza fel az automata a redőnyöket.

Ilyen értelemben a robotporszívó nem okosporszívó. Sokkal több annál.

A robotporszívó egy számítógép vezérelte, önjáró porszívó. Programja egyetlen dologra utasítja: takarítsa fel a számára kijelölt területet. Takarítás közben viszont nem szorul állandó irányításra, s nem is ad folyamatosan feldolgozandó adatokat.

Egy robotporszívótól azt várjuk el, hogy ha bekapcsoljuk, akkor az előre beállított programnak megfelelően önállóan dolgozzon. Nem gondolnám, hogy közben kijelzőn kellene követnünk a begyűjtött porszemek pontos mennyiségét. A robotporszívótól azt várjuk, hogy tegye könnyebbé a munkánkat, nem pedig azt, hogy felesleges adatokkal bombázzon közben. Nincs erre szükség.

A robotporszívónak az egyik fő előnye éppen az, hogy nem kell vele foglalkozni. Nincs arra szüksége, hogy valaki folyamatosan felügyelje a működését és az adatok alapján döntéseket hozzon. Ez nem egy csillagháborút vezénylő számítógép, hanem egy háztartási robot. Olyan embernek is irányítania kell tudni, aki talán nem is tud, de biztosan nem akar a géptől érkező adatok feldolgozásával foglalkozni.

A robotporszívó tehát nem fog azzal fárasztani, hogy mennyi port gyűjtött be, hány százalékos a szobában a levegő portartalma, hány métert tett meg munkája során és hogy a számára kijelölt terület hány százalékával végzett működési ideje alatt. Ilyen adatokkal biztosan nem fog fárasztani, mert nincs rá szükséged. Ellenben biztos lehetsz abban, hogy addig fog dolgozni, amíg el nem végzi a rá bízott munkát.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.