0

Nem mindig a legdrágább a legjobb robotporszívó

2016.12.27.
Nem mindig a legdrágább a legjobb robotporszívó
Ha végignézed a robotporszívók listáját, talán neked is először a jóval 200 ezer forint feletti csúcsmodelleken akad meg a szemed. Pedig nem minden esetben ez a legjobb választás. Ha nem az otthonod tulajdonságaiból, a család szokásaiból indulsz ki, akkor a divatra hallgatva könnyen választhatsz magadnak olyan robotporszívót, melynek soha nem fogod igazán kihasználni a tudását. A drágább, nagyobb tudású készülék megvásárlása ilyenkor bizony csak pénzpocsékolás.

Miben különbözik egymástól a drága és az olcsó robotporszívó?


Körülbelül 100 ezer forintnál húzódik az a határ, mely fölött már bátran megvásárolható bármelyik robotporszívó. E készülékek mindegyike képes már arra, hogy egy átlagos lakást kitakarítson. Felsöpri a padlót, kiporszívózza a szőnyegeket, s rendszeres használat mellett a padlón nincs szükség mellettük más, kézi takarításra.

A magasabb áron elérhető készülékek elsősorban a kényelmi szolgáltatásokban különböznek az olcsóbb társaiktól. Egy 250 ezer forintos és egy 100 ezer forintos robotporszívó között nem az jelenti a különbséget, hogy az előbbi jól takarít, az utóbbi pedig nem. Mindkettő jól takarít, s bizonyos esetekben az olcsóbb készülék jelenti a racionálisabb választást.

Szobáról-szobára takarítás


Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy a magasabb árú készülékek képesek arra, hogy ne csak egy szobát takarítsanak ki, hanem szobáról-szobára járva az egész lakást felporszívózzák. Ehhez az is kell, hogy a robot egy újratöltés után képes legyen onnan folytatni a takarítást, ahol a töltés előtt félbehagyta a munkát. Az egyszerűbb típusok erre nem képesek, azokat át kell vinni a másik szobába, ha ott is szeretnénk kitakarítani.

Ehhez kapcsolódó tulajdonság, hogy egy fejlettebb típusba tartozó robotporszívó tudja, hogy merre járt. Feltérképezi a lakás alaprajzát, megtervezi a takarítási útvonalakat. Több szoba távolságból is visszatalál a dokkolójára, mert tudja, hogy merre jár.

A szobáról-szobára végezhető takarítás a legfőbb előny, amivel egy fejlettebb robotporszívó rendelkezik. A többi kényelmi szolgáltatás a mindennapokban a legtöbb tulajdonos számára kisebb jelentőségű. A fejlettebb gépek finomabban, érzékenyebben dolgoznak. Például van olyan robotporszívó, mely felismeri, hogy milyen padlón működik éppen és annak megfelelően állítja be a takarítás erősségét. Már az LG Hom-Bot is érzékeli, hogy szőnyegen dolgozik, s ekkor turbófokozatra kapcsol, nagyobb erővel takarít.  

Roomba 980 robotporszívó

A Roomba 980 ma a legfejlettebb robotporszívó. Nem minden lakásban lehet kihasználni a teljes tudását 

Amikor nem lehet kihasználni a robotporszívó nagyobb tudását


A fejlettebb robotporszívók legnagyobb előnye tehát az, hogy képesek szobáról-szobára járva az egész lakást, illetve egy szintet folyamatosan kitakarítani. Ennek viszont az a feltétele, hogy a takarítandó területen ne legyenek küszöbök és ne legyenek bezárva az ajtók.

Egy fejlett robotporszívó kiváló munkát fog végezni egy, a ma divatos alaprajzokhoz hasonló elosztású lakásban. Egy ilyen otthonban alig vannak belső határoló elemek. A nappali, konyha, étkező egy légtérben terül el, a burkolat folyamatos, megszakítás nélküli, esetleg kisebb burkolatváltók tagolják. A modern küszöbök alacsonyak, s ezt az egy centiméter körüli magasságot még le tudja győzni a robotporszívó. Egy ilyen lakásban nincs más feladat, mint nyitva hagyni a takarítandó szinten a beltéri ajtókat, s magára hagyni a robotot.

Ha viszont a lakás elrendezése nem ilyen, akkor nem tudod kihasználni a fejlettebb robotporszívó előnyeit. Hiába tudna a robot szobáról-szobára járva dolgozni, ha nagyon tagolt a tér és valamiért zárva vannak az ajtók. Például kisállat van a lakásban, akit napközben nem szeretnél minden szobába beengedni. A kutya vagy macska a nappaliban tartózkodik, s nem lenne jó, ha a gyerekszobába vagy a hálóba is korlátozás nélkül bejárhatna. A bezárt szobaajtón viszont a legjobb robotporszívó sem tud átlépni.

A másik akadályt a túl magas küszöbök jelentik. Régebbi belső kialakítású lakásokban szinte mindenhol legalább 2 centiméter magas faküszöbök találhatók. Ez már leküzdhetetlen akadály a robotporszívó számára. Bármennyire intelligens is a készülék, a küszöbön át kell emelni, hogy a másik helyiségben is folytatni tudja a munkát. Ezzel viszont már lőttek a szisztematikus takarításnak, így teljesen felesleges az erre alkalmas, fejlettebb modellt megvásárolni.

A lakáshoz és a szokásaidhoz válassz robotporszívót


Gyakran mondjuk, hogy robotporszívót annak a lakásnak a jellegzetességeihez kell választani, ahol a készülék majd működni fog. Nem érdemes a reklámok, vagy a divat alapján kinézni a legdrágább készüléket, mert könnyen lehet, hogy annak csalódás lesz a vége. Hiába az ígéret, hogy a robot majd automatikusan takarítja ki a lakást, ha a küszöbök, vagy a bezárt ajtók miatt erre nem lesz képes. A vásárlás vége ilyenkor csak a csalódás, hogy hiába a nagyobb anyagi áldozat, mégis kézzel kell bizonyos dolgokat elvégezni.

Ilyen esetben érdemesebb egy egyszerű készüléket választani. A takarítási képességekben talán nem is lesz különbség, az adott lakásban feleslegesnek bizonyuló funkciók elhagyásával viszont százezreket spórolhatunk. Ezért érdemes első lépésben kitölteni a robotválasztó tesztet, mely megmutatja, hogy a lakás jellegzetességei, a leendő tulajdonos igényei alapján melyek azok a típusok, melyek legjobban megfelelnek.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.