0

A nagyobbik kistestvér - NEATO D5 robotporszívó teszt

2018.02.16.
A nagyobbik kistestvér - NEATO D5 robotporszívó teszt Újabb két porszívóval bővült a Neato kínálata, a nemrég bemutatott D95 Connected-hez hasonlóan WIFI-vel ellátott készülékek kerültek a piacra, így az új modelleket is tudjuk csatlakoztatni az internethez. Ezek a készülékek a D3, illetve D5 elnevezést kapták, mi az utóbbit teszteltük pár héten keresztül.

A D3 a D5-höz képest szerényebb tudással rendelkezik, de ez a vételárban is megmutatkozik. Mivel a D95 Connected jelenleg csúcsmodellnek számít, kíváncsiak voltunk, miben tér el a D5, mivel kapunk többet, kevesebbet, esetleg mást, amennyiben ennek a modellnek a használói leszünk.

Most is próbáljuk átfogóan és részletesen bemutatni a robotot a kicsomagolástól, egészen az applikáció bemutatásáig. Most is készítettünk videókat melyek a cikk alján elérhetőek.

Termék és kiegészítői

A dobozt kibontva láthattuk, hogy a csomagolásra megfelelő hangsúlyt és figyelmet fektettek, minden szépen a helyén volt.

Először magát a robotporszívót csomagoltuk ki és itt jött az első meglepetés. Kezünkben tartva és kicsit megvizsgálva azt láttuk, hogy a készülék anyagminősége kiváló. Pontosan nem is emlékszünk rá, de talán az első,- második generációs Neatok voltak ilyen jó minőségű műanyagból gyártva. Úgy látszik ezt a gyár újragondolta és pozitív irányba lépett e téren.

Miután a többi kiegészítőt is kibontottuk, felsoroljuk, mit is tartalmaz a doboz:

 • 1 db robotporszívó,
 • 1 db hálózati tápegység kábel,
 • 1 db kombinált kefe (sörte és gumilapátos),
 • 1 db tartalék HEPA szűrő,
 • 1 db 2 méter hosszúságú mágneses határoló csík,
 • 1 db adatkábel (micro USB – OTG),
 • 1 db magyar nyelvű felhasználói kézikönyv,
 • 1 db dokkoló állomás,
 • 1 db kefetisztító eszköz.


Ránézésre szerkezeti változást nem nagyon látunk sem a dokkolón, sem a készüléken, sőt tájékozódási és takarítási elve sem változott.

A sajátosnak mondható D alakú forma természetesen megmaradt.

Felül található a 360 fokban forgó lézerszkenner, ami a tájékozódást segíti. A lézerszkenner motorja elméletileg jobb és tartósabb, mint az eddigiek.

Elől található a fogantyú és a portartályt is ugyanazokkal a mozdulatokkal lehet kiüríteni, mint eddigi összes Neatoét.

Lényeges változás, hogy a D3 és D5 modellekből kihagyták a kijelzőt, így szinte minden plusz beállítást applikácón keresztül tudunk elvégezni.

Először hiányoltuk a kijelzőt, hiszen már megszokhattuk, hogy a cég minden porszívójába rakott ilyet, de őszintén szólva hamar megszoktuk, hogy nincs és egy idő után már nem is hiányzott.

A porszívóra mindösszesen 1 gomb és 2 db led világítással ellátott piktogram került.

A gomb egyszeri megnyomásával a készüléket el tudjuk indítani, hogy azonnal takarítson, egymás után kétszeri megnyomásával pedig a Spot módot tudjuk aktiválni. Az előbb említett 2 visszajelző piktogramból az egyik az akkumulátor állapotát mutatja, a másik „i” betű információkat ad nekünk a villogás gyorsaságával és aktuális szín világításával.


a D5 robotporszívó a led megvilágítású piktogramok


A portartály űrtartalma 0,7 liter és az ultra HEPA szűrő előtt itt is megtaláljuk a hálót, ami a szennyeződéseket megfogja és nem a szűrőt tömíti el azonnal. A főkapcsolót, amivel a porszívót áramtalanítani tudjuk a D5-ből már kihagyták, ez a korábbi modellekben a portartályt kivéve volt látható.

Ennél a modellnél a kikapcsolás a felső gomb hosszú lenyomásával lehetséges. A micro USB csatlakozás viszont megmaradt és sajnálatos módon semmi nem védi a portól, szennyeződéstől. Ez számunkra kissé érthetetlen, hogy például egy gumi védőkupakot miért nem kapott.

a portartály kialakításán nem változtattak a micro USB bemenet teljesen szabadon van


A D5 alsó részén semmilyen változást, újítást nem látunk – egy dolgot kivéve, az oldalkefe 4 helyett 5 ágú lett, bár ez véleményünk szerint elhanyagolható változás.

Áramellátást egy 14,4 V-os 4200 mAh Li-ion akkumulátor biztosít, mely a 2 főkerék első vonalában besüllyesztve található a géptestben.

a D5 alja a 4200 mAh Li-ion akkumulátor


A hajtott kerekek egyenként 7,5 cm átmérőjűek, a főkefe hosszúsága 27,5 cm. Az utóbbinak sem a hossza, sem a felfüggesztése nem változott. Hozzá kell tennünk, hogy ez már a D95-ben is jól vizsgázott nálunk, hiszen a csapágyazott részre egyáltalán nem tekeredett fel hajszál.

Az első lökhárító mikrokapcsolókkal ellátott, tehát ha a robot akadályba ütközne takarítás során, a mikrokapcsolók adnak információt a robotnak az esetleges irányváltásról. A géptest jobb oldali részén megmaradt az oldalába beépített infra távolságmérő, ami a falak követéséhez szükséges, egészen pontosan a célja az, hogy a robot minél közelebb takarítson a falak, élek mentén.

A porszívó hátsó részén távozik a levegő és a nyílás alatt, illetve felett található az akkumulátor pozitív és negatív kivezetése. Amit még nem említettünk, az a porszívó paraméterei: 33,5 cm széles, 32,1 cm hosszú, 10,1 cm magas, súlya 3520 gramm.

A fekete szín és a letisztult forma elegánssá teszi a porszívót, a teljesen matt fényezés előnye, hogy por és ujjlenyomatok kevésbé látszódnak meg a felületen.

A dokkolóba természetesen belekerült a tápegység és mögé ugyancsak feltekerhető a felesleges hálózati kábel, mely a jobb, illetve bal oldalán is kivezethető. Az első részen találjuk a robot töltéséhez szükséges pozitív és negatív kivezetést. A már megszokottan lekerekített dokkoló külsején a gyár kicsit változtatott, a D5 dokkolója picit szögletesebb lett, de esztétikán kívül ennek más jelentősége nincs.

a korábbi modellekben is bevált felfüggesztés a töltést biztosító dokkoló


Tesztünket először egy 22 m2-es helyiségben kezdtük.

A robotot lehetőségünk van a porszívón lévő gombbal, vagy applikáción keresztül is elindítani, az előbb említett területet kettéosztotta, egy 2/3-os és egy 1/3-os részre. Először a 2/3-os rész kerületét körbejárta, majd ezen belül szisztematikusan sávonként feltakarított, ugyanúgy, mint elődei 4 cm-es átfedéseket hagyott sávonként. Ezek után az 1/3-os rész következett ugyanezzel a szisztémával, először a kerületét, majd az azon belüli területet járta be.

Amikor a robot a takarítandó rész kerületét porszívózza, akkor lényegesen lassabban halad és amikor az azon belül eső résszel folytatja, akkor szemmel láthatóan gyorsabb a sebessége.

A nem régen nálunk járt D95-höz képest a mozgásán semmiféle változást nem tapasztaltunk munka közben, kivéve a területfelosztást. Míg a D95 3 részre, úgy a D5 2 részre osztotta fel a 22 m2-es szobát.

A porszívó természetesen tudja a következőket:

 • Amennyiben egy olyan helyiségben indítottuk el a robotot, ahol nem a dokkolója van, abban az esetben visszaáll a kiindulási pontra, ahol elindítottuk a takarítást.
 • Ha nem a dokkolóról indítottuk el, de takarítás közben találkozik vele, akkor pozícióját megjegyezve porszívózás végén visszaáll a töltőjére.
 • Takarítás közben ha az akkumulátora lemerülni, akkor visszaáll a töltőjére és teljes feltöltés után onnan folytatja a munkáját, ahol abbahagyta.
 • A szobáról szobára takarítás ennél a modellnél is működik. Addig nem megy át következő szobába, még nyitott ajtónál sem, amíg be nem fejezi az aktuális helyiségben a takarítást.
 • A porszívó támogatja az Alexa integrációt amivel hang alapú utasításokkal is tudunk parancsokat adni a robotnak.


A D95-ös modellben 2 takarítási fokozat közül lehet választani, melyek a Turbó illetve Eco nevet kapták. A D5-ből ezt kihagyták, amit mi hiányoltunk is, tehát csak egy szívóerővel rendelkező takarítási mód van, viszont a szívómotor fordulata optimálisra van beállítva. Teljesítménye elégségesnek bizonyult kemény padlón, illetve szőnyegen is.


A fenti képeken látható, hogy a porszívó oldalán lévő infra távolságmérő a lehető legközelebb engedte a robotot a falakhoz, illetve a dokkolót egyszer sem tolta arrébb takarítás közben.
 

Applikáció

Mint ahogy írtuk is, a robot internetre csatlakoztatható, ez a plusz funkció még szélesebbé teszi a robot használatát.
Ezeket most bemutatjuk a regisztrálásról egészen a legapróbb részletekig.

Az applikációt le tudjuk tölteni IOS vagy Android operációs rendszeren keresztül, mi az utóbbit választottuk.

Letöltés után megnyitjuk az App-ot, regisztrálunk, amennyiben ezt már korábban megtettünk és van regisztrált fiókunk, akkor a megfelelő e-mail címmel és jelszóval bejelentkezünk.


A regisztrálás nagyon egyszerű és gyors, e-mailben egy visszaigazoló levelet kapunk, melyben meg kell erősítenünk a regisztrációt és már készen is vagyunk. Bejelentkezés után neki is láthatunk és csatlakoztathatjuk a robotunkat. Ki kell választanunk a listából, hogy melyik WIFI-vel ellátott Neatot szeretnénk csatlakoztatni.

regisztráció után: 
lássunk neki, tovább irányít bennünket az App
itt tudjuk kiválasztani a megfelelő típusú robotunkat

Jelenleg ez a 3 WIFI-vel ellátott robotporszívója van a Neatonak, mind a 3 típushoz külön kezelőfelületet készítettek, így a robotok tudása különböző. A valóságban is úgy néz ki, hogy amennyiben a drágább típust vásároljuk meg, úgy több beállítási, kényelmi funkciót kapunk. Folytassuk és nézzük, miket is tud a D5 applikációja.
A következő oldal szerint feladatunk, hogy a robotporszívón kapcsoljuk be a WIFI-t. Ezt úgy tudjuk aktiválni, hogy szemből nézve a lökhárító jobb oldalát és a Start gombot egyszerre 10 másodpercig nyomva tartjuk. Ehhez segítségül egy kis videót is le lehet játszani, ami mutatja ezt a feladatot. Mind ezek után a Start gombot megnyomjuk és az „i” betűvel ellátott visszajelző led gyorsan villogni kezd. Miután megtörtént a párosítás, a saját WIFI hálózatunk jelszavát meg kell adnunk.
aktiváljuk a WIFI-t adjuk meg a saját WIFI hálózatunk jelszavát


Végezetül már csak egy lépés maradt. Nevet kell adnunk a robotunknak. Az App akár több robotot is képes kezelni, így a nevek alapján meg tudjuk őket különböztetni, ha például több porszívót is vásárolnánk. Az elnevezés után véglegesíti a beállításokat, ekkor az „i” piktogram kék színnel gyorsan villog, majd egy rövid hangjelzés után használatba is vehető az applikáció nyújtotta teljes szolgáltatás. Visszatekintve egyáltalán nem volt nehézkes a D5 WIFI-re csatlakoztatása, nekünk rögtön első alkalommal sikerült.

adjunk nevet a robotnak beállítások automatikus véglegesítése


A főoldalon a regisztrált robotunk saját magunk által megadott névvel látható és ha mindent rendben csináltunk, akkor a „Ready to Clean” felirat olvasható. Amennyiben több robotunk van, itt sorakoznak fel egymás alatt és ki tudjuk választani, melyiket szeretnénk vezérelni. A fehér alapú téglalapra rákattintva a legfontosabb funkciókat kapjuk, mint a Start (azonnali takarítás megkezdése), Stop, Dock, illetve az akkumulátor jelre rákattintva annak jelenlegi töltöttségi állapotát.

itt választhatjuk ki a használni kívánt porszívónkat a legfontosabb funkciók


A D5 kapott egy „Extra Care” nevű funkciót, amit az előbb említett utolsó kép alsó részében látható alsó nyíl felhúzása után lehet bekapcsolni. Lényege, hogy a robotporszívó takarítás közben szinte semminek nem ütközik neki, minden tárgyat úgy közelít meg, hogy nem ér hozzájuk. Tesztelésünk során egy 40 m2-es helyiség takarításakor egyszer ütközött a porszívó egy szék lábával.

Ennek az új funkciónak használatakor hátrányként annyit vettünk észre, hogy a sarkok takarítása nem a legalaposabb, mert annak megközelítésekor hamarabb kezd fordulni a porszívó, viszont takarítási időben nem éreztünk változást ennek a módnak a használatakor.

Az „Extra Care” módot videó formájában felgyorsítás nélkül is be fogjuk mutatni. A házikó piktogram mellett van lehetőségünk a Spot módot elindítani. A porszívót akár a rajta lévő gomb egymás utáni kétszeri megnyomásával, vagy az App segítségével is elindíthatjuk. Minden esetben 2x2 méteres négyzet alakban takarít ki. Be tudjuk állítani, hogy Spot módban egyszer, vagy kétszer végezze el a helyi takarítást, sőt itt is meg van a lehetőségünk az „Extra Care” aktiválására.

Applikáción keresztül elérhető egy úgynevezett Find me funkció is. Ennek a gombnak a megnyomásával a porszívó hangot ad és villog. Lényege, hogy ha a lakásban valahol elakad a robotunk, így könnyebb rátalálnunk.

„Extra Care” módban a sarkok előtt már fordul Spot alatt is elérhető az „Extra Care”

Visszalépve a főmenübe 4 piktogramot látunk balról jobbra, egy fogaskereket, naptárt, „i” betűt és egy grafikont. Nézzük meg mit is tartalmaznak ezek.
A fogaskerék megnyomása után lehetőségünk van a porszívót átnevezni, megnézni melyik WIFI hálózatra vagyunk rácsatlakozva, továbbá be tudjuk állítani, hogy értesítést kapjunk a portartály ürítéséről, a HEPA szűrő és kefék cseréjéről. Itt tudunk idő intervallumot adni, hogy mikor kapjunk figyelmeztetést, például a kefék cseréjét 4-8 hónap között havi lépésekben tudjuk állítani.
A naptár piktogram alatt természetesen az időzítést tudjuk aktiválni. Lehetséges a hét minden napjára különböző időpontokban időzíteni a porszívót napi egyszeri lehetőséggel. Az időzítés a nap bármely órájára, illetve percére állítható.
emlékeztető az alkatrészek cseréjéről időzítés beállítása


Az „i” piktogram a robotról, illetve akkumulátoráról nyújt információt, mint a modell neve, aktuális szoftver verziószám, töltési ciklus számolása.

Végül a grafikon piktogram alatt egy takarítási napló látható, amely a porszívó az elmúlt egy heti munkáját jeleníti meg grafikonok formájában. Minden egyes takarítást megjelenít és külön percben és négyzetméterben részletezi nekünk azokat. Továbbá kiszámolja nekünk az átlagos takarítási időt, illetve négyzetmétert.

Az oldal legalján összegzést kapunk az eddigi össz. négyzetméter takarításáról és üzemidőről, mióta a robotot használatba vettük. Egy-két konkrét példa: egy 21 m2-es helyiséget 25 perc alatt, míg egy 8 m2-es szobát 10 perc alatt takarított ki.

takarítások megjelenítése időben, négyzetméterben és az össz. takarítási idő területben és órában kimutatva


Végül a főoldalon található bal felső vízszintes jel megnyomása után a felhasználói fiókunk beállításához tudunk lépni, illetve itt ki is tudunk jelentkezni fiókunkból. Módosítani tudjuk e-mail címünket, jelszavunkat és az előbb bemutatott takarítási napló mértékegységét tudjuk megváltoztatni méterről lábra.

Amennyiben valami nem lenne egyértelmű a robot teljes használatakor, itt el tudunk jutni a Neato oldalára is, ahol utána olvasva lehetőség szerint választ kapunk a problémánk megoldására. A támogatási oldal hátránya, hogy magyar nyelven nem áll rendelkezésre.


Az applikáció használata szerintünk teljesen áttekinthető, nincs tele felesleges funkciókkal. Még nagyobb lett volna az örömünk, hogy magyar nyelvre is le lett volna fordítva. Biztosak vagyunk abban, hogy a későbbiekben fognak még plusz dolgokat beletenni az App-ba, de véleményünk szerint ez is teljesen rendben van, nagyon jól használható minden része. Amit már írtunk is a WIFI-re történő csatlakoztatás is elég egyszerűen ment.

Takarítási minőség, összegzés

A porszívót teljes töltöttségről használva szőnyegen és kemény padlón vegyesen 73 m2-t tudott kitakarítani és ez 91 percet vett igénybe. Ezek után az akkumulátor 20 %-os töltöttségi szinten állt, itt viszont már nem engedett újabb takarítást, hanem alacsony akkumulátor szintet jelezve kérte, hogy töltsük az akkumulátorát. Az applikáció számítása szerint 20 %-ról teljes feltöltésig 2 óra 26 perc volt szükséges.

Amit még nem említettünk, a készülék zajszintje 66 decibel. Takarítási minőségben nem éreztünk változást, ha már példálózni akarunk ugyanazt nyújtotta, mint az előzőleg nálunk járt Neato D95. Szőnyegen és kemény burkolaton is hozta az elvártakat, a kombinált kefe erős szívóhatása és a navigáció együttes eredményeként.


A LIDAR rendszer változatlanul nagyon pontos és továbbra sem maradt ki lefedetlen terület. Az Eco módot sajnáljuk, hogy kivették belőle, viszont kárpótol bennünket az applikáció átgondoltsága, hiszen nincs tele mindenféle felesleges funkcióval, amit az ember nem, vagy maximum egy-két kipróbálás után úgy sem használna többet. A nálunk járt Neato robotok közül eddig ez a modell tetszett a legjobban, talán a kitűnő anyag és összeszerelési minőség is közrejátszott ebben.

50 gramm zsemlemorzsa takarítása: 

Extra Care mód: 

További képek: 

Tesztelt és a cikket írta Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.