0

Neato Botvac D7 Connected robotporszívó - csatlakoztatva

2018.07.30.
Neato Botvac D7 Connected robotporszívó - csatlakoztatva

A Neato Botvac D7 Connected robotporszívó nem az első Neato modell, amit teszteltünk, az idők folyamán több generációt megismerve megtapasztalhattuk a Neato robotporszívók fejlődését, és egyben az újabbnál újabb típusok előrelépéseit.

Kíváncsiak voltunk, hogy miben változik, illetve újul meg a Neato BotvacD7 Connected robotporszívó, sikerült-e olyan pluszt alkotni, amivel ismét előre tudott lépni a gyártó, hiszen ez a legfejlettebb és legokosabb robotporszívó a Neato kínálatából.

Külső:
Kicsomagoláskor nem ért bennünket meglepetés, a D7-es robotporszívó szerkezetileg ugyanúgy néz ki, mint a kisebb testvérei. Természetesen formája D alakú maradt, és ezzel az alakzattal a sarkokat is hatékonyan tisztán tartja.

A robotporszívó szisztematikusan takarít, tájékozódásához lézeres távolságmérőt használ, melynek működési elve, hogy 360 fokban lézer impulzusokat bocsájt ki, melyek a tárgyakról visszaverődnek, és ezeket a jeleket optikai szenzor érzékeli. A lézer által megtett útból kiszámolja, hogy az adott tárgyak milyen távolságra vannak a robottól, így mindent tud a közvetlen környezetéről.

A Neato Botvac D7 Connected matt fekete színű műanyagból van, viszont a felső borításának nagy részét szálcsiszolt szürke fémes anyag teszi ki, ez által jobban ellenáll a külső fizikai hatásoknak, és sokkal nehezebben karcolódik meg a robotporszívó külseje.

Az Ultra HEPA szűrővel ellátott portartály űrtartalma 0,7 liter, ami felülről nyitható. Az Ultra HEPA előnye, hogy könnyebben tisztán tartható, hiszen a szennyeződést nem egyből a 19 cm x 4,5 cm-es szűrő fogja fel, hanem a durvább szennyeződések a szűrő előtt lévő hálón fennakadnak. Külön pozitívum, hogy a szennyeződés a HEPA szűrőt védő hálóról nagyon könnyen eltávolítható.

A roboton lévő gomb egyszeri megnyomásával a készüléket el tudjuk indítani, hogy azonnal takarítson, egymás után kétszeri megnyomásával pedig a Spot, vagyis helyi takarítási módot tudjuk aktiválni, ami egy 2 x 2 méteres területet fog kitakarítani.

A gomb mellett található a porszívó fogantyúja, ami megkönnyíti a készülék az egyik szobából a másikba, vagy az emeletre való áthelyezését.

A robotporszívón nincs kijelző, összesen 4 db led megvilágítású piktogram továbbít információt a felhasználó számára, melyek a következők:

-takarítás
-spot takarítás
-Wi-Fi kapcsolat
-akkumulátor töltöttség kijelzés, ami töltöttségtől függően zöld, narancssárga vagy piros színnel világít.

A Neato Botvac D7 Connected robotporszívó alsó részén egy változást láthatunk, a 27,5 cm hosszúságú kombinált főkefe kialakítása megváltozott, viszont kissé hasonlít a Neato XXL gumikeféjére. A sörte és a gumi lapok a tengelyhez képest picit el vannak csavarva, a cél ezzel egyértelműen az volt, hogy tompítsák a főkefe takarítás közbeni zaját.

A Neato Botvac D7 Connectedfőkefe felfüggesztésein nem változtattak, ezt a rendszert a D95 megjelenése óta használja a gyártó, amit már akkor használat közben egy nagyon jó konstrukciónak ítéltünk meg.

A robotporszívó mozgásáról kettő darab 7,5 cm átmérőjű hajtott rugós gumiborítású kerék gondoskodik, és ezen kívül még négy darab kis kerék segíti a támaszkodást.

A két hajtott kerék között a robotporszívóba besüllyesztve található a 14,4 V 4200 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor, ami az áramellátást biztosítja a robot számára.

Az első lökhárító mikrokapcsolókkal ellátott, tehát ha a robot akadályba ütközne takarítás során, a mikrokapcsolók adnak információt a robotnak az esetleges irányváltásról.

A géptest jobb oldalirészén található a jobb oldalába beépített infra távolságmérő,ami a falak követéséhez szükséges, ennek a célja az, hogy a robot minél közelebb takarítson a falak, élek mentén. Ennek segítségével az oldalkefe hatékonyan el tudja látni a feladatát, ami mágnesesen csatlakozik a robotporszívóhoz.

A robot hátsó részén kissé felfelé távozik a levegő, a légkiömlő nyílás alatt, illetve felett található az akkumulátor pozitív és negatív kivezetése.
Az integrált töltőállomás hátsó részére feltekerhető a felesleges hálózati kábel, ami a jobb, illetve bal oldalán is kivezethető. Az első részen találjuk a robot töltéséhez szükséges pozitív és negatív kivezetést.

A doboz tartalma:-1 db robotporszívó,
-1 db hálózati tápegység kábel,
-2 db tartalék HEPA szűrő,
-1 db 2 méter hosszúságú mágneses határoló csík,
-1 db magyar nyelvű felhasználói kézikönyv,
-1 db dokkoló állomás,
-1 db kefetisztító eszköz.

A robotporszívó paraméterei: 33,5 cm széles, 32,1 cm hosszú, 10,1 cm magas, súlya 3534 gramm.

Kétféle szívási teljesítmény közül választhatunk, melyek a Turbo és az Eco nevet kapták.Mindkét módnál a porszívó navigációja ugyanaz, a különbség csupán a szívómotor fordulatszámában van. Az Eco módot inkább a kevésbé szennyezettebb területekre ajánljuk, hiszen a szívóerő gyengébb, viszont a takarítási terület a kímélőbb akkumulátor használatnak köszönhetően megnövekszik. Mi szinte minden esetben a Turbo módban használtuk a készüléket, hiszen a takarítás minősége így érte el a maximumot.

Teljes akksi feltöltés után elindítottuk a Neato Botvac D7 Connected robotporszívót. Takarítás megkezdésekor ugyanúgy kezdett mozogni, mint az előző szériás Neato robotporszívók. Indítás után a szívómotor, majd a főkefe is felpörgött. Hallhatóvá vált egy lényeges változás, hogy az új kefe takarítás közbeni zaja hangosabb, mint az eddigi Neato kombinált keféké.

A robot a dokkolótól kissé eltávolodik, majd jobbra-balra mozgásokkal elkezdi szkenneli környezetét.

Minden esetben a legoptimálisabb útvonalon takarít a robot, és ezt az útvonalat a pillanatnyi szkennelt környezete alapján tervezi meg. Egy helységet blokkokra oszt fel, először lassabb sebességgel ennek a kerületét, majd ezen belül szisztematikusan és átfedésekkel kissé gyorsabb haladással feltakarít. Ezek után tovább halad egy újabb területre, és újabb takarítási blokkot jelöl ki a robotporszívó.

A D alakú formájának köszönhetően a teszt robotunk a sarkokat is szépen kitakarította, és a falak, bútorok élei mentén a lehető legközelebb haladt a takarítási ciklusok során.

A robotporszívót a dokkolóról indítva takarítás végeztével visszaáll a töltőjére. Amennyiben egy másik helységben indítjuk el és menet közben találkozik saját dokkolójával, annak pozícióját megjegyzi és a takarítás végén ugyancsak visszaáll rá. Ha nem találja a töltőállomást, akkor arra a kiindulási pontra megy vissza, ahonnan a készüléket elindítottuk.

A Neato kínálatában a jelenlegi csúcsmodellnek számító Botvac D7 Connected is csatlakoztatható a hálózathoz.

Egy pozitív változás, hogy a robotban lévő Wi-Fi modul 2,4 GHz-en, és 5 GHz-en is működik egyaránt. Az applikációval kapcsolatos funkciók többnyire ismerősek lehetnek, ám ezen a téren a gyártó mégis tartogatott újdonságot.

Az alkalmazás letöltése és a robotporszívó párosítása után egy letisztult és egyszerű kezdőképernyő jelenik meg előttünk.

El tudjuk indítani az azonnali takarítást, kiválaszthatunk takarítási opciókat is, melyek a következők:

-normál takarítás
-spot takarítás
-manuális irányítás.

Ebben a pontban azt is ki tudjuk választani, hogy az azonnali takarítás Turbo vagy Eco módban történjen, és tudjuk kapcsolgatni az Extra Care módot, amit már a D5-ös robotporszívó tesztelésekor megkedveltünk, és időközben már a D3 applikációja is tartalmazza ezt a funkciót.

Az Extra Care lényege, hogy a robotporszívó takarítás közben nem ér hozzá a körülötte lévő tárgyakhoz annyira sem, hogy a robot első lökhárítója benyomódjon. Ez abban az esetben hasznos, ha nagyon szeretnénk vigyázni a lakásban lévő tárgyainkra, bútorainkra.

A Neato Botvac D7 Connected egy újabb nagy lépést tett az intelligens takarítás irányába, létrehozták a No-Go funkciót, ami segítségével részeket lehet kizárni a robot takarítási területéből.

A No-Go funkció bekapcsolásakor az applikáció kéri, hogy pakoljuk el az akadályokat a takarítási területekről, és hagyjuk nyitva az ajtókat, illetve a készülék dokkolóját ne tegyük át máshová, ami logikus, hiszen a robot a kiindulási pontjától fogja tudni, hogy a digitális térképen berajzolt No-Go vonalak hol helyezkednek el. Biztosítsunk a robotporszívónak a szabad bejárást az egész lakás területén.

Ezek után elindítjuk a porszívónkat, majd takarítás végeztével a teljes takarítási térképet el tudjuk menteni. A mentett térképen maximum 20 tetszőleges hosszúságú vonalat tudunk húzni, melyek segítségével ki tudjuk zárni azokat a területeket, ahol nem szeretnénk, hogy takarítson a robotunk. A vonalak egymásba is csatlakozhatnak, így gyakorlatilag bármilyen alakzatot meg tudunk valósítani.

Az elmentett térképet ki tudjuk nagyítani, így könnyebbé tehetjük a No-Go vonalak pontos berajzolását. A No-Go funkciótól függetlenül a robot érzékeli a mágneses határoló csíkot is.

Az applikációban található egy takarítási napló is, amely a porszívó elmúlt egy heti munkáját jeleníti meg grafikonok formájában. Minden egyes takarítást külön percben és négyzetméterben részletez, és a porszívózás befejeztével kapunk egy digitális térképet is, hogy hol takarított a robotporszívónk.

Továbbá számolja nekünk az átlagos össz. takarítási időt, illetve a négyzetmétert az első elindítás óta.

A Settings menüpontban lehetőségünk van a porszívót átnevezni, megnézni melyik WIFI hálózatra vagyunk rácsatlakozva, továbbá be tudjuk állítani, hogy értesítést kapjunk a portartály ürítéséről, a HEPA szűrő és kefék cseréjéről. Itt tudunk idő intervallumot adni, hogy mikor kapjunk figyelmeztetést, például a kefék cseréjét 4-8 hónap között havi lépésekben tudjuk állítani.

A NeatoBotvac D7 Connected robotporszívó ütemezett takarításra is beállítható. Lehetséges a hét minden napjára különböző időpontokban időzíteni a porszívót napi egyszeri lehetőséggel. Az időzítés a nap bármely órájára, illetve percére állítható, és azt is meg tudjuk adni, hogy Eco vagy Turbo módban történjen a takarítás.
 
A készüléket intelligens otthoni eszközökkel is vezérelhetjük, és utasításokat adhatunk az Amazon és a Google Home segítségével, vagy használhatjuk az IFTTT-t, Neato Chatbotot, vagy Facebookot is.

Összegzés:

Zajszintet mérve a sörte és gumilapátos kefével Turbo módban 69 decibel, Eco módban 62 decibel eredmény született. A mért adatok is azt mutatják, hogy a robotporszívó az új főkefével kissé hangosabb lett.

Takarítási minőségén ez meg is látszik, az egyébként is nehezen porszívózható, és szennyezettebb gépi szövésű szőnyegen első takarításkor szemmel látható tisztaságot hagyott maga után a robot.
 
A lézer navigáció nagyon pontos, bármilyen bonyolult is volt egy-egy ház alaprajza, mindenhova eljutott a készülék, takarítása után lefedetlen terület soha nem maradt
 
Nagyon jót tett a Neato D7-nek, hogy visszakapta az Eco és Turbo takarítási módot, és az utóbbi mód használatakor a robotból kiáramló levegő erősnek mondható, ami a szívóerőt tükrözi.
 
A robot kemény padlón és szőnyegen vegyesen használva Turbo módban 80 négyzetmétert takarított ki egy akkumulátor feltöltéssel, ezek után 20%-os töltöttségnél jelezte, hogy visszamegy a dokkolójára.

Karbantartása hasonló, mint a régebbi Neato modelleké.

A portartályt ki kell üríteni minden indítás előtt, hogy a következő ciklusban felporszívózott pormennyiségnek legyen helye a tartályban. A HEPA szűrő előtt lévő háló jelentősen megkönnyítette a por kiürítését, mert nem ragadt oda a szennyeződés a papírszűrőhöz. Néha érdemes azért a szűrőt sűrített levegővel kifújni, ezáltal megnő a használati ideje és a szívóerő is megmarad.

A kombinált kefére, ha nem is nagymértékben, de rátekeredtek a hajszálak, ezt időnként ellenőrizni kell.
 
A No-Go funkció, az új kombinált főkefe tökéletes újítások lettek, a navigációt és takarítási minőséget tekintve a Neato Botvac D7 Connected az egyik legjobb robotporszívó a piacon.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.