0

Lépjünk kapcsolatba! - Neato Botvac D95 Connected

2016.04.28.
Lépjünk kapcsolatba! - Neato Botvac D95 Connected Neato Botvac 95 connected – hálózatra hangolva

A Botvac széria legújabb tagja - mely a Neato Botvac 95 connected nevet kapta - már nem az első robotporszívó ebben a márkában, amit nagyító alá vehetünk. Pár teszttel ezelőtt már alaposan megdolgoztattuk az akkori csúcsmodellnek számító Botvac 85-öt.

Nézzük mit változtattak, illetve milyen újítások kerültek a D széria jelenlegi legújabb készülékébe!

Ebben a tesztünkben is készítettünk videókat, melyek a cikk alján érhetőek el.

Méretek, paraméterek:
A robotporszívó D alakú egyedi formája megmaradt, hiszen ez a Neato egyik sajátossága, amin most sem változtatott a gyár, már az első Signature XV sorozat is ugyanezt a külalakot képviselte.
Mindenek előtt érdemes megemlíteni, hogy a D95 Connected igazi fejlesztése a wifin keresztüli internetre való csatlakozás, ezzel jelentősen bővül a porszívó által nyújtott szolgáltatások köre.
Ez az első Neato, amely WLAN csatlakozásra képes.  

Nézzünk bele a dobozba, hogy milyen kiegészítőket csomagoltak még a robotporszívó mellé:
- 1 db dokkoló állomás,
- 1 db hálózati tápegység kábel,
- 1 db G típusú hálózati tápegység kábel,
- 1 db sörte és gumilapátos kefe,
- 1 db gumilapátos kefe,
- 2 db tartalék HEPA szűrő,
- 1 db 1,8 méter hosszúságú mágneses határoló csík,
- 1 db kefetisztító eszköz,
- 1 db adatkábel (miro usb-OTG),
- 1 db magyar nyelvű felhasználói kézikönyv.

Neato Botvac D95 doboz tartalma
A doboz tartalma


Működési elvében is követi egyedülállóságát, a 33,5 cm széles, 32,1 cm hosszú, 10,1 cm magas és 3720 gramm súlyú szisztematikusan takarító robot, mely lézeres távolságmérővel (Lidar rendszerrel) tájékozódik környezetéről. 

A teljes fekete fényezés miatt a készülék és a dokkoló nagyon elegáns, és túlzás nélkül a szoba dísze is lehet. Magát a porszívórobotot matt feketére fújták, a portartály fedél kivételével, ugyanis azt fényes feketére festették úgy, mint a dokkolót.

A robotporszívó tetején láthatunk kettő gombot, melyek házikó és négyzet jelű piktogramokkal vannak ellátva. A házikó jellel megkezdhetjük az azonnali takarítást, a négyzet gombbal a spot funkciót indíthatjuk el.

A két gomb között található a robot fogantyúja, ami megkönnyíti a készülék az egyik szobából a másikba való áthelyezését .

 A jobb felső sarokban megmaradt az érintésérzékeny gombokkal ellátott 3,4 cm x 2,7 cm-es színes kijelző, itt viszont némi pozitív változást tapasztaltunk: nappal a kijelző háttérvilágítása fehér színű, míg éjszaka automatikusan átvált fekete színre. Az utóbbinak nagy előnye, hogy éjszaka kevésbé világítja be a szobát. Ettől függetlenül a menüben külön is ki lehet kapcsolni a robotporszívó fényeit.

 A kijelző mellett, a kör alakú műanyag fedél alatt található a környezet feltérképezésére szolgáló 360 fokban forgó lézer szkenner.

A portartály űrtartalma az előző szériához képest nem változott, maradt 0,7 liter.
Felnyitva a portartály fedelét az egyik fontos és említésre méltó dolog - amin a tervezők változtattak - a HEPA szűrő előtt egy hálót találunk. Így a szennyeződést nem egyből a 19 cm x 4,5 cm-es szűrő fogja fel, hanem a durvább szennyeződések a hálón fennakadnak. Ez mindenképp pozitívum, hiszen az előző szériákban a HEPA szűrő védelme nem egészen volt átgondolt, semmilyen előszűrő nem védte azt.
Külön pozitívum, hogy a szennyeződés a HEPA szűrőt védő hálóról nagyon könnyen eltávolítható.
 

A portartály elhelyezkedése A porszívóba
A portartály elhelyezkedése A porszívóba "rejtett" főkapcsoló
   
A kijelző és annak gombjai  A HEPA szűrő előtt lévő háló
A kijelző és annak gombjai A HEPA szűrő előtt lévő háló

 

A portartály felnyitása után találhatunk egy kapcsolót, mellyel a készülék áramtalanítása lehetséges, és mellette egy csatlakozót, amin keresztül frissíteni tudjuk a robot szoftverét, amennyiben a gyár új verziót hozott nyilványosságra.

Első ránézésre a porszívó alját megfigyelve változást nem tapasztaltunk, de azért nézzünk egy kicsit jobban körbe.
A mozgásért kettő darab 7,5 cm átmérőjű hajtott rugós gumiborítású kerék gondoskodik és ezen kívül még négy darab kis kerék felelős a támaszkodásért.
A négy ágú oldalkefe, ami mágnessel csatlakozik a tengely végéhez, az is megmaradt ebben a szériában.
A 27,5 cm hosszúságú főkefét megvizsgálva némi változást már véltünk felfedezni. A hajszálak feltekeredése ellen átszabták a főkefe felfüggesztését, ahol a csapágyazás található. Ennek célja, hogy a hajszálak feltekeredését kiküszöböljék és ezt kitűnően meglátták a tervezők, hogy ezen változtatni kellett. A főkefe vége zárt csapágyazást kapott, így a szennyeződés nem tud belejutni, és ezáltal a csapágy élettartama természetesen megnövekszik.
A gumilapátos kefe, más néven spirál alakú szőnyeg kefe tengelyébe belenézve láthatjuk, hogy annak lapátjai gyárilag picit el vannak csavarva. Ez is egy változtatás a korábbi modellekhez képest. Lényege, hogy használat közben a lapátok végei ne a teljes felületükkel egyszerre érintkezzenek a padlóval. Ezzel a tervezők célja a gumilapátos kefe zajszint csökkentése volt. Ez a gyakorlatban is csendesebben működött.

 

 A D95 alsó része  A gumilapátokat picit megcsavarták
 A főkefe csapágyazott felfüggesztését teljesen átszabták  Gyakorlatban sem tekeredett fel rá a hajszál
 A főkefe csapágyazott felfüggesztését teljesen átszabták  Gyakorlatban sem tekeredett fel rá a hajszál

 Alul a főkefe mögött a házba besüllyesztve található a 4200 mAh 14,4 V-os akkumulátor, melyet NiMH-ról Lithium-ionra cseréltek a Botvac 95 Connected robotporszívóban. Ez is pozitívum, hiszen a Li-ion akkumulátor kevésbé érzékeny, mivel nincs memória effektus és az önkisülése is minimális.

Szintén alul az orr részben jobb, illetve bal oldalon egy – egy mélységérzékelő található, ami a szintkülönbségeket figyeli.

A készülék jobb oldalán megmaradt az élek követéséhez szükséges infra érzékelő, ami abban segít, hogy minél közelebb takarítson a falak, bútorok mentén.

Abban az esetben, ha a robotporszívó takarítás közben akadályba ütközne, a mikrokapcsolókkal ellátott első lökhárító ad tájékoztatást a robotnak az irányváltoztatásra. A körülbelül 5 hetes tesztelésünk során ez elenyésző esetben fordult elő, ebből is látszik, hogy a LIDAR rendszer nagyon kiforrott.

Hátul találjuk a HEPA szűrővel megszűrt távozó levegő nyílását, az alatta és felette lévő vízszintes fém csík az akkumulátor pozitív és negatív kivezetése, ami a dokkolón keresztül való töltéshez szükséges.

 

A 4200 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor A hátsó levegőnyílás és akkumulátor töltés kivezetése
A 4200 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor A hátsó levegőnyílás és akkumulátor töltés kivezetése

 

A dokkoló elején találjuk a robot töltését biztosító pozitív és negatív kivezetést.
A tápegység belekerült a dokkolóba, melynek a hátsó kialakítása lehetővé teszi, hogy a felesleges hálózati kábel egy részét fel tudjuk rá tekerni, illetve jobb és bal oldalon is ki tudjuk vezetni attól függően, hogy a konnektor éppen merre esik.
 

A dokkoló hátsó része Az élek megközelítését segítő jobb oldali infra érzékelő
A dokkoló hátsó része Az élek megközelítését segítő jobb oldali infra érzékelő

 

A robotporszívót és tartozékait kibontva első ránézésre nem, viszont alaposabban átnézve azt tapasztaltunk, hogy pár újítást véghez vittek a fejlesztők. Ilyen a HEPA szűrő védelme, a főkefék csapágyazott végeinek új kialakítása és a Li-ion akkumulátor cseréje NiMH-ról.
Úgy gondoljuk, hogy az előbb felsoroltak lényeges gyakorlati előrelépések és fejlesztések a Neato tervezők részéről.

TESZT:

Kétféle takarítási mód közül választhatunk, melyek a Turbo és az Eco nevet kapták.
Mindkét módnál a porszívó navigációja ugyanaz, a különbség csupán a szívómotor fordulatszámában mutatkozik meg. A robotporszívó, illetve a kefék forgási sebessége mind a két módban megegyezik.

Az Eco módot inkább a kevésbé szennyezettebb területekre ajánljuk, hiszen a szívóerő gyengébb, viszont a takarítási idő és terület a kímélőbb akkumulátor használatnak köszönhetően megnövekszik.

Mi szinte minden esetben a Turbo módban használtuk a készüléket, hiszen a takarítás minősége így éri el a maximumot.

A dokkolóról való indítás után (melyet a házikó gomb kétszeri megnyomásával tehetünk meg) a robotporszívó picit előrehalad, majd elindítja a vákum motort és feltérképezi a környezetét.

Az első takarításkor egy 22 m2-es szobában teszteltük a robotot, melyet körülbelül egyharmad-kétharmados területekre osztott ketté. Ezek után a nagyobb kétharmados terület teljes kerületét körbejárta, majd ezt a részt is kettéosztotta, tehát a 22 m2-es helységet összesen három részre bontotta fel.
Először mindig az aktuális tisztítandó terület kerületét járta körbe, majd ezen belül szisztematikusan sávosan takarított körülbelül 4 cm-es átfedésekkel.


Úgy, mint elődeinél azért bontja fel a nagyobb helységeket kisebb területekre, mert így a navigációja még pontosabb, és biztos nem hagy ki lefedetlen részt a takarítás végén.
Gyakorlatban sem volt soha rá példa, hogy ki nem takarított részt hagyott volna maga után, a Neato navigációja példamutató, bár a korábbi Botvac szériákhoz képest területfelosztásban, takarítási időben és a porszívó mozgásában szemmel láthatóan nem észleltünk változást.

A következő területű helységekben lemértük, hogy mennyi idő szükséges a porszívónak a takarítás elvégzéséhez:
-          22 m2: ~ 14,5 perc
-          36,5 m2: ~ 24 perc
-          9,5 m2: ~ 7 perc
(az adatok tájékoztató jellegűek, a mért eredmények lakásonként eltérhetnek)

 Amennyiben szabad átjutást biztosítunk egyik helységből a másikba a robot számára, a két egymás mellett lévő szobát nem egy területként kezeli, tehát addig nem kezdi el a másik szobát kitakarítani, amíg az egyiket be nem fejezte.
A szobáról szobára takarítás a gyakorlatban is tökéletesnek bizonyult.

 Járólapon, laminált padlón, rövid szálú szőnyegen gond nélkül takarított, sőt a szőnyeg fekete mintája sem zavarta meg a mélységérzékelőket, ami más robotokon már kifogott.

Megszokássá vált, hogy az eddig tesztelt porszívókat kipróbáltuk az 5 cm hosszú szálú, sűrű szövésű shaggy szőnyegen, ez alól a D 95 sem volt kivétel. Sajnos ő is elvérzett rajta, indítás és gyors leállás után a „kérem tisztítsa meg a kefémet” hibaüzentet jelenítette meg kijelzőn.

 

A shaggy szőnyegen elakadt

 

A D alakú formájának köszönhetően a sarkokba szépen beférkőzött és a falak, bútorok éleit lehető legközelebbi távolságról követte takarítás közben.

Mozgása nyugodt, bár szorult helyzetben tud agresszíven is viselkedni. A jól ismert Neato módszerrel a hátulját megemeli, ha szükséges, és egykönnyen nem adja fel a nehezebb pillanatokban sem, amikor szabadulni kell.

A robotporszívót a dokkolóról indítva a munka végeztével visszaáll a töltőjére.
Amennyiben egy másik helységben indítjuk el munkavégzésre és menet közben találkozik saját dokkolójával, annak helyét megjegyzi és a takarítás végén ugyancsak visszaáll rá. Ha nem találja a töltőállomást, akkor arra kiindulási pontra megy vissza, ahonnan a készüléket elindítottuk.

Takarítás közben, ha az akkumulátor lemerülőben van, automatikusan visszaáll a dokkolójára, majd teljes feltöltés után onnan folytatja a porszívózást, ahol abbahagyta.

Az akkumulátor töltöttségi szintet mi is láthatjuk, hiszen többek közt a robotporszívó kijelzőjén is nyomon követhető.

Zajszintet mérve a sörte és gumilapátos kefével Turbo módban 67 decibel, Eco módban 60 decibel eredmény született.
Összességében zajok tekintetében egy helységben tartózkodva a porszívóval egy idő után a fülünknek zavaró kezd lenni, de ennek kiküszöbölésére megoldás az időzítő.
A robotporszívó menüjében lépkedve ezt is mit megtaláljuk, de nézzünk kicsit szét, hogy hogyan épül fel a menürendszer.

Takarítás: Lehetőség van a piktogram megnyomása helyett a menüsor első pontjából elindítani a takarítást, vagy a Spot funkciót és itt ki tudjuk pipálni az Eco módot is.
Amennyiben a készülék gombjáról, vagy a menüből indítjuk el a Spot módot, abban az esetben egy 2 x 2 méteres területet porszívóz fel.

Időzítés: A hét minden napjára különböző időpontokat tudunk megadni a takarítás megkezdésére 15 perces időintervallumokban, természetesen napot vagy napokat is kihagyhatunk. Minden előre beállított időzítéshez tetszőlegesen hozzá tudjuk rendelni az Eco módot is.

Beállítások: Ebben a menüben rengeteg funkció érhető el, többek között:
- 10 nyelv közül tudunk választani, magyar sajnos nincs közöttük,
- wifi ki, illetve bekapcsolása,
- 12 vagy 24 órás időkijelzés választása,
- 2 piktogrammal ellátott gomb led világításának ki-, illetve bekapcsolása,
- gombok hangjelzéseinek ki- és bekapcsolása,
- porszívó hangjelzéseinek ki- és bekapcsolása,
- portartály telítettség figyelmeztetésének ki- és bekapcsolása,
- minden figyelmeztetés ki- és bekapcsolása,
- robotporszívó újraindítása,
- új frissítés feltöltése,
- megjeleníthetjük a robot sorozatszámát, ID azonosítóját, az aktuális szoftver és a LIDAR szenzor verziószámát.

 

A porszívó menüjében lépkedve
A porszívó menüjében lépkedve

 

Cikkünk elején már említettük, hogy a robotporszívó wifin keresztül tud csatlakozni a hálózatra. Nézzük, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban!
Mi a Play áruház applikációját használtuk melyben regisztrálnunk kell magunkat.
A robotporszívó wifi aktiválása után az elérhető hálózatok között feltűnik a Neato ideiglenes hálózata, és a saját felhasználói nevünkkel, jelszavunkkal hozzá tudjuk rendelni a saját otthoni hálózatunkhoz. A robotunkat elnevezve (teszteléskor a NEATO_ROBOT nevet adtuk neki) megjelenik a kezdőképernyő, benne pár darab ikon és akkumulátor töltöttség kijelző. A robot képe alatt a fogaskerék ikont megnyomva át tudjuk nevezni a porszívót.
A középső naptár ikonnal az időzítést tudjuk elérni. Ez a fajta időzítés beállítás csupán annyival nyújt többet, mint a robotorszívón történő ugyanezen funkció beállítása, hogyha több napon ugyanabban az időpontban programozzuk be a takarítást, akkor ezek a napok egy csoportként kezelhetők.
A jobb oldalon lévő i betűvel a porszívó típusa és sorozatszáma érhető el.
Az applikáció képes több porszívót is kezelni, a készülék azonnali elindításához az aktuális robot nevére koppintunk és egy új oldal fog megnyílni.
Középen található a Play gomb, aminek megnyomásával alapesetben azonnal munkába indítható a Neato.
A jobb felső fogaskerék megnyomásával ki tudjuk választani az Eco vagy a Turbo módot.
Alul egy fehér sáv található, amit megnyitva ki tudjuk választani, hogy a Play gomb megnyomásával mit csináljon a robot. Kiválaszthatjuk a Spot funkciót is, melyet az applikáción belül kibővítettek: választhatunk 2x2 méter vagy 4x4 méter helyi takarítás között. Azt is kijelölhetjük, hogy egyszer vagy kétszer menjen át ezeken a területeken. Természetesen itt is választhatunk a Turbo vagy Eco módok közül.

 

Az applikáció kezdőképernyője Időzítés beállítása
Az applikáció kezdőképernyője Időzítés beállítása
   
Azonnali takarítás megkezdése a Play gomb megnyomásával Kibővített Spot mód
Azonnali takarítás megkezdése a Play gomb megnyomásával Kibővített Spot mód

 

Wifin keresztül lehetőség van manuálisan is irányítani a porszívót a fel, le, jobbra és balra nyilak segítségével. A két alsó parancssor egyikével vissza tudjuk küldeni a porszívót a dokkolójára, ha azt onnan indítottuk, vagy munka közben találkozott vele. A másikkal pedig le tudjuk állítani a takarítás közben a robotporszívót. Az alapképernyőn lévő felső 3 vízszintes csíkot megnyomva a Settings menübe lépve módosítani tudjuk a regisztrációkor megadott e-mail címünket és jelszavunkat.

 

További lehetőségek az applikációban Több almenü is előhívható
További lehetőségek az applikációban Több almenü is előhívható

 

Karbantartás:

A Neato D 95 Connected karbantartása közepesnek mondható a jelenleg piacon kapható robotporszívók terén. Hogy mit is jelent ez valójában?
A portartály ürítése nem nehéz feladat, a HEPA szűrő előtt lévő háló jelentősen megkönnyítette a por kiürítését, hiszen ahogy írtuk is, nem ragad össze a szűrő a szennyeződéssel. Néha érdemes azért a szűrőt sűrített levegővel kifújni, ezáltal megnő a használati ideje és a szívóerő is megmarad.
A vegyes kefére rátekeredtek a hajszálak, viszont a gumikefére egyáltalán nem, szinte nem is igényel karbantartást. Mi is ez utóbbival használtuk tesztelésünk nagy részében.

Takarítási minőség, összegzés:
Mint tudjuk a Neato az egyik legerősebb szívóerővel rendelkező robotporszívó a mai piacon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hátul kiáramló levegő erőssége.
Takarítási minőségre nem igazán volt panasz, bár nem szabad azt gondolni, hogy a készülék nagytakarításra való, de a tisztaságot folymatosan fent tudja tartani.
Keménypadlón és szőnyegen egyaránt kielégítően dolgozott, navigációja nagyon pontos.

 

Néha elképesztő mennyiséget szedett össze A hálóhoz nem tapad hozzá a szennyeződés
Néha elképesztő mennyiséget szedett össze A hálóhoz nem tapad hozzá a szennyeződés

 

A meglátásunk az, hogy a Neato tervezői csak azokhoz a dolgokhoz nyúltak az előző szériához képest, amik finomításra szorultak. Minden, ami eddig jól működött, azt hagyták, amin viszont változtattak, az pozitív irányba vitte a készüléket.

Videó a porszívó mozgásáról:

50 gramm zsemlemorzsa takarítása:
A Neato Connected D95 robotporszívót tesztelte és a cikket írta:
Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.