0

Neato Botvac 85 robotporszívó otthoni tesztelés

2015.06.25.
Neato Botvac 85 robotporszívó otthoni tesztelés

Neato Botvac 85 robotporszívó teszt

A közel tíz éve alakult Kaliforniai cég legújabb, egészen pontosan 2014 márciusától kapható Botvac sorozat legnagyobb tagját a Neato Botvac 85-öt teszteltük.

A készülék felépítése, működési elve lényegében ugyanaz, mint az elődeié, csupán finomításokon, minimális módosításokon esett át a legújabb kiadás.

Ami a dobozában található:

- 1 db porszívó
- 1 db dokkoló állomás
- 1 db sörte + gumilapátos kefe
- 1 db gumilapátos kefe
- 1db magyar nyelvű használati útmutató
-  1 db mágnescsík

Távirányító nem jár a robothoz, bár a készülék használatakor számunkra igazán nem is hiányzott.
A legfrissebb széria fehér színű borítást kapott, ami első ránézésre nagyon elegáns, csupán a lézerradar feletti takarás színeltérése különbözteti meg a Botvac modelleket egymástól.

A szisztematikusan működő készülék úgynevezett LIDAR technológiát használ a tájékozódáshoz.

Működési elve, hogy 360 fokban lézer impulzusokat bocsájt ki, melyek a tárgyakról visszaverődnek, és ezeket a jeleket optikai szenzor érzékeli. A lézer által megtett útból kiszámolja, hogy az adott tárgyak milyen távolságra vannak a robottól, így mindent tud a közvetlen környezetéről.

Felépítése: 32,1 cm hosszúságú, 33,5 cm széles, 10 cm magas, és egészen pontosan 4,1 kg,

A porszívót a tetején kialakított fogantyú segítségével lehet megemelni, melynek széleire került egy házikó, és egy négyzet jelű gomb.

A házikó gomb megnyomásával indíthatjuk el a takarítási ciklust, az utóbbival pedig a spot takarítást választhatjuk.

   
a fogantyú praktikus megoldás a porszívó felemelésében gombok elhelyezkedése a készülék tetején

Szintén felülre került beépítésre a portartály, amely meglehetősen sok szennyeződés befogadására képes, 7 decisre sikerült megnövelni annak térfogatát.

Ezt kiemelve a gép belsejében találunk egy főkapcsolót, illetve egy micro USB csatlakozót, amivel összeköthetjük a porszívót a számítógéppel, ha a gyártó által kiadott új szoftverfrissítést szeretnénk telepíteni.

A robot szoftvere QNX Neutrino operációs rendszer.
   
portartály és annak HEPA szűrője főkapcsoló és micro USB bemenet

A porszívó tetején található még a cikk elején említett lézerszkenner is, amelyet egy kör alakú műanyag fedél borít.

A beállításokhoz, illetve programozáshoz érintésérzékeny gombokat kapunk, és egy pici, ám de jól látható 3,4 cm x 2,7 cm színes kijelzőt, ami sok információt szolgáltat számunkra, többek közt az akkumulátor töltöttségi szintjét.

A menüje meglehetősen egyszerű, benne lépkedve eltévedni nem igazán lehet.

Itt érhetjük el többek között:

- a nyelv kiválasztását - melyek között magyar nyelv sajnos nincs
- a készülék szériaszámát
- a figyelmeztető hang, és a visszajelző led ki-, és bekapcsolását,
- a pontos időt, illetve az időzítőt is, mely beállítható egy alkalomra, vagy a hét minden napjára akár külön-külön időpontokra is 15 perces időintervallumokban.
   
a kék színű műanyag borítás alatt található a lézerszkenner a kijelző kis mérete ellenére is jól látható

Elöl található a mikrokapcsolókkal ellátott lökhárító, a porszívó hátulján pedig a kiáramló levegőnyílás alsó, illetve felső széleinél a töltőcsatlakozó.
A készülék jobb oldalára került egy érzékelő, amely a falak, bútorok, élek követését segíti elő.

Összesen hat kerék felelős a mozgásért, melyből a két gumiborítású főkerék hajt. A többi csupán segíti a robotot a támaszkodásban.

A főkefe szemmel láthatóan nagy, egész pontosan 27,5 cm.

Itt megfigyelhető, hogy a porszívó szélességéhez képest a lehető legtöbbet hozták ki a mérnökök a kefe hosszúságából.

Egy oldalkefe is található a robot alján az élek hatékonyabb tisztántartásához, amit mágnes rögzít a porszívóhoz, így annak eltávolítása egy mozdulat.

Kissé furcsa, hogy miért épp a főkefe után helyezkedik el az oldalkefe, - számunkra a logikus az lett volna, hogy pont elé teszik, és így a sarkokat is hatékonyabban tisztítaná -.


Az akkumulátor elhelyezése is lentre került, ami gyárilag egy 3600 mAh 10 cellás Ni-MH akkumulátor.
   
porszívó alsó része  10 cellás 3600 mAh Ni-MH akkumulátor elhelyezkedése

10 cellás 3600 mAh Ni-MH akkumulátor elhelyezkedése

Kettő darab mélységérzékelő, amik felelősek a lépcsőn való leesés ellen, szintén alul, jobb és bal oldalon, az orr részbe kerültek beépítésre.

A dokkolóba belekerült a tápegység, illetve a felesleges hálózati kábel, ami a dokkoló mögé feltekerhető.

Ezen pozitívumok leegyszerűsítik és praktikussá teszik a dokkoló használatát, illetve elhelyezését.
a dokkoló itt biztosítja a töltést a robotnak a felesleges hálózati kábel eltüntethető

Teszt:


A robotot a házikó gombbal tudjuk elindítani, melynek megnyomásával egy dallamot is hallhatunk vissza.

Ezek után 26 cm-t előrehalad, és máris elkezdi térképezni a körülötte levő környezetet.

A porszívó területekre osztja a kívánt takarítani való helységet, egészen pontosan egy 22 m2-es szobát nem egyenlően, de kettéoszt. Méréseink szerint egy 15 m2-es és egy 7 m2-es blokkot hozott létre. Ennek lényege, hogy jobban tud figyelni a kisebb felosztásra, így pontosabban tud térképezni, és biztosan nem marad ki lefedetlen terület. Először saját maga a kijelölt takarítási terület kerületét körbejárja, majd abban szisztematikusan sávonként kitakarítja azt. Miután azzal végzett, áthalad a következő területre, és hasonlóképp először a kerületét, majd annak belső részét porszívózza ki.

Mozgását megfigyelve azt tapasztaltuk, hogy szükségtelen mozdulatokat, kanyarokat abszolút nem végez. Ezzel a saját akkumulátorát is kímélve a felesleges fázisoktól a lehető legtöbb energiát, ezáltal hosszabb időt képes a takarításra fordítani.A robotporszívó nagyon ügyesen navigál, már az első takarításnál sem volt kihagyott lefedetlen terület, bennünket nagyon meggyőzött a tájékozódása.

Az első bekapcsolásakor érezhető volt, hogy a porszívó meglehetősen nagy szívóerővel rendelkezik, és mi más is mutathatná ezt jobban, mint a hátul kiáramlott levegő erőssége és mennyisége. Azonban sajnos ennek hátránya az is lehet, hogy a már feltakarított részre forduláskor átfújja a port, illetve szennyeződést.

A szobáról szobára takarítás szemmel láthatóan is megfelelően működött, és a következő takarítási időket mértük különböző területeken:

- 22 m2: ~ 15,5 perc
- 36,5 m2: ~ 25 perc
- 9,5 m2: ~ 7 perc

(az adatok tájékoztató jellegűek, a mért eredmények lakásonként eltérhetnek)


Az elöl kissé lekerekített D alakú formájának köszönhetően kiválóan takarította a sarkokat is.


A 2 cm magas küszöbön még gond nélkül átjutott, de néha arra is volt példa, hogy a 3 cm magas akadályon is átküzdötte magát.
a sarkokat tökéletes illeszkedéssel érintette néha átverekedte magát a 3 cm magas küszöbön

Összességében a robot nem hajlamos az elakadásra, azonban ha mégis szorult helyzetbe keveredik, nagyon ügyesen reagál a pillanatnyi problémára, mégpedig oly módon, hogy például a hátulját képes elemelni a földtől.
Adódott azonban olyan is, hogy a közepesen magasnak számító porszívó beszorult a radiátor, és az ágy alá is, és küzdelmek árán sem bírt kiszabadulni, így nekünk kellett segíteni, hogy tovább folytathassa a munkáját.
A 35 cm távolságra lévő szék lábai között gond nélkül áthalad, viszont ha pont ott fordul, akkor is hajlamos némi fennakadásra. Ezt nagyon jól kezeli az előbb említett saját hátsó része felemelésével.
a radiátor alól sajnos már nem tudott kiszabadulni a hátsó része megemelésével próbál a szorult helyzetből kiszabadulni

A rövid, illetve sűrű szövésű 5 cm magas shaggy szőnyegeken is teszteltük a porszívót, a tapasztalat sajnos az volt, hogy egyik esetben sem tudta elkezdeni a takarítást.
Egyszer azt a hibaüzenetet kaptuk, hogy tisztítsuk meg az útvonalat, egy következő alkalommal pedig azt az információt tüntette fel a kijelzőn, hogy tisztítsuk meg a forgókefét. Így sajnos ezeket a típusú szőnyegeket, amik a robotporszívók egyik ellensége, ezzel a készülékkel sem tudtuk tisztára varázsolni.
sajnos a shaggy szőnyegen el sem indult

Mint már említettük, hogy a portartály meglehetősen nagy űrtartalmú, és annak a porszívóból való eltávolítása, visszahelyezése csupán egy-egy mozdulat, azonban úgy éreztük, hogy nem igazán gondolták át a tervezők annak további kialakítását.

A kiürítésével kapcsolatban már vegyes érzelmek fogadtak bennünket. Mivel a HEPA szűrő felülete igen nagy, és annak a portartállyal való széthúzásával lehet kiüríteni a szennyeződést, ezzel a mozdulattal egyidejűleg sok por kerülhet a levegőbe.

A HEPA szűrő előtt nincs semmilyen durva szűrő, vagy szivacs, így a szennyeződést egyből a HEPA szűrő fogja fel, ezáltal hamarabb elhasználódik, illetve a tisztítása nagyon nehézkes, mivel kézzel kell kiszedni a szűrőből a kosz nagy részét, ha csak nincs otthon egy kompresszorunk…

A tartály szigetelése sem tökéletes, ha csak kevés szennyeződés is, de jut a készülék belsejébe, ahol a portartály elhelyezkedik, bár ez a gép működésére, és élettartamára abszolút nem káros.
a HEPA szűrőt lehúzva tudjuk kiüríteni a szennyeződést

Mint említettük vegyes-, illetve gumikefét is mellékelnek a készülékhez, melyek között takarítási minőségbeli különbséget nem igazán tapasztaltunk.
a HEPA szűrő kézzel kitakarítva kézi tisztás után kompresszorral kifújva

A gumikefe előnye, hogy a hajszálak nem tekerednek fel rá, hátránya, hogy működése jóval hangosabb, mint a normál kefének. Padlón mérve 74-75 decibel, ami igen hangosnak mondható.

A vegyes kefe némileg halkabb, 67-68 decibel mérési eredményeket kaptunk.

A keferendszer végei kialakításának hátránya, hogy a csapágyazás mögé feltekerednek a hajszálak, így azt gyakran ellenőrizni, szükség esetén tisztítani kell.
a csapágy alá feltekeredik hajszál

A dokkolóról indítva, a takarítás végeztével a legtávolabbi helyről is minden esetben visszatalált a porszívó a töltőjére, ez a folyamat mindig tökéletesen működött.
Amennyiben nem a dokkolóról, hanem a szoba egy másik pontjáról indítottuk a takarítást, és a munka folyamata közben találkozott a dokkolóval, a takarítás végén akkor is visszaállt a töltőre.
Ha egy olyan helységben használtuk a készüléket, ahol nem is találkozhatott a dokkolójával, a munka végén visszaállt a kiindulási pontra, ahonnan indult a takarítás.
Munka közben, ha már a robot akkumulátor töltöttségi szintje nagyon alacsony, abban az esetben visszamegy a töltőjére, és teljes feltöltés után onnan folytatja munkáját, ahol abbahagyta.
Hiányoltuk azonban a porszívón azt a funkciót, hogy egy gombnyomással bármikor vissza tudjuk küldeni a töltőjére, ez sajnos csak kézzel lehetséges.

A spot takarítási mód kissé eltér a többi robotporszívó átlagos működési elvétől, ugyanis nem kört, hanem egy 1,8 m x 1,2 m nagyságú téglalap alapú területet porszívóz fel.
Először a téglalap kerületét járja körbe, majd annak területét, sávonként haladva porszívózza ki.

Egy mesterséges emelkedőn is kipróbáltuk a Neato képességeit, melynél hibátlanul vizsgázott. A hajtott kerekek megfelelő erőt és tapadást biztosítottak.
a mesterséges emelkedőn megállta a helyét a porszívó

Több alkalommal is teszteltük, hogy a készülék hogyan reagál a földön hagyott vezetékekre. A tesztek során egyszer sem kellett kiszabadítani, mindig, minden alkalommal ügyesen kezelte a kábeleket.
a vezeték, mint akadály előtt a vezeték, mint akadály után

A porszívót nem csak földön teszteltük, kipróbáltuk ágyon, kanapén is.
Itt a gumilapátos kefe picit mintha jobban teljesített volna.
A meglátásunk az volt, hogy egyben a felületet ki is porolja.
Az eredmény hasonlóképp győzött meg bennünket, mint bárhol máshol teszt közben.
kanapé tisztítására is megfelelően alkalmas

Úgy gondoltuk, hogy a leesésérzékelő szenzorokat élesben is kipróbáljuk.
A robotot a szekrény tetején is elindítottuk, és a munkája után ott is tisztaságot hagyott.
A jó hír egyben az is volt, hogy a porszívó nem esett le, így a szenzorok jól működtek.
a földtől 2 méter magasan a szekrény tetején a leesésérzékelő szenzor figyeli a mélységet


Összegzés:

Három hetes tesztelésünk során a készülék több lakásba is eljutott, sok helyen sikerült kipróbálnunk, és azt a következtetést vontuk le, hogy mindenütt megállta a helyét.

A navigációja egyedülálló, mindig pontosan tudta hogy hol, merre jár, tisztában volt a körülötte levő környezetével, és egyetlen alkalommal sem maradt takarítatlan terület munkája befejeztével.

Járólapon, laminált padlón, parkettán, és szőnyegen is egyaránt kitűnően szerepelt, amely köszönhető az előbb említett pontos navigációjának, és a nagy szívóerejének.

A cikkben említett shaggy szőnyeget ugyan nem bírta kiporszívózni, és tapasztaltuk, hogy a kefe végén lévő csapágy mögé hamar feltekeredik a hajszál, de ezeken az apró hibákon kívül egy nagyon jól használható készülék segített bennünket a lakás tisztántartásában.
A készülék karbantartási igénye nem mondható nagynak, azonban fontos, hogy a portartály minden indításnál üres legyen.
A vegyes keféket időnként ellenőrizni kell, hogy feltekeredett haj ne legyen rajtuk, bár a gumikefénél ilyen problémával nem találkoztunk.
A HEPA szűrőt ajánlatos időnként sűrített levegővel kifújatni, vagy kiporszívózni, ezzel is segítve, hogy a robotporszívó szívóereje megmaradjon.

Mint ahogy egyik konkurens terméke sem, úgy a Neato sem nagytakarításra való, viszont a mindennapos használata mellett a lakás maradéktalanul tisztán tartható.

Tesztelt és a cikket írta: Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.