0

NAVON RELAX SMART robotporszívó teszt

2019.05.21.
NAVON RELAX SMART robotporszívó teszt A közkedvelt Navon Relax, és a Navon Relax de Luxe robotporszívók után a gyártó piacra dobta a Navon Relax Smart modelljét. A szisztematikusan működő készülékkel okostelefonos alkalmazáson keresztül távolról is kapcsolatban tudunk maradni.

A Navon márka már régóta jelen van a robotporszívók piacán, és tudásához mért kedvező vételárával meglehetősen nagy darabszám eladást tudhat maga mögött. A gyártó úgy döntött, hogy a nedves feltörlő funkcióval ellátott Navon Relax de Luxe vonalat fejleszti tovább, így került a piacra a Navon Relax Smart robotporszívó. A robot bizonyos részein nem változtattak, ezzel szemben teljesen új funkciók is belekerültek a Navon Relax Smart porszívóba.

A dobozban a következők találhatóak:

 • 1 db robotporszívó
 •  1 db dokkoló állomás
 •  1 db hálózati adapter
 •  1 db tartalék HEPA szűrő
 •  1 db távirányító
 •  1 db moptartó keret
 •  2 db mop (melyből 1 tartalék)
 •  1 db portartály
 •  1 db nedves tartály kis portartállyal
 • 4 db oldalkefe (melyből 2 db tartalék)
 • 1db távirányító
 • 1 db magyar nyelvű használati útmutató
doboz tartalma a porszívó alsó része
szálcsiszolt mintájú fedlap mindössze két gomb van a robot tetején

Mindenekelőtt érdemes megemlíteni, hogy a Navon Relax Smart wifi modullal ellátott, így távolról is kapcsolatban tudunk maradni a robotporszívónkkal, ezzel jelentősen bővül a készülék által nyújtott szolgáltatások köre is. A random mozgást felváltotta a szisztematikus működés, így takarítás közben biztosan eljut mindenhova a porszívó, ezzel a nagyobb alapterületek takarítására is alkalmas a készülék. A szisztematikus mozgást elsősorban egy giroszkóp segíti, illetve felügyeli. Ez szükséges ahhoz, hogy a robot sávról-sávra takarítson.

Térjünk vissza a porszívóhoz. A robot oldala fekete színű, így az esetleges későbbi karcnyomok kevésbé látszanak majd a külső részén. A szürkésfekete fedlap szálcsiszolt mintájú műanyagból van, és egy U alakú króm csík díszíti a robot tetején található két led megvilágítású gombot. Az egyikkel el tudjuk indítani a robotot, illetve ez egyben egy pillanatmegállítás funkció is, a másik pedig egy Wi-Fi gomb.

Az előszűrővel, és a HEPA szűrővel ellátott portartály változatlanul 0,9 literes, amihez a porszívó fedlap felnyitása után könnyen hozzá tudunk férni. A kiemelt portartály beömlő nyílását egy vékony műanyag lap zárja le, így az összeszedett por már nem tud kiszóródni. A portartály tetején megtalálhatunk egy tisztító kefét, amivel könnyedén el tudjuk távolítani például a főkefére feltekeredett hajszálakat.

A nedves tartály a megszokott módon két részből áll. Az első picike portartály 0,25 liter térfogatú, ami azt a célt szolgálja, ha nedves feltörlés közben a robot még talál szennyeződést, azt ebbe a tartályba gyűjti. A mögötte lévő nedves tartály 0,6 literes.

0,9 literes portartály nedves tartály
 • A robotporszívó alján található a 13,5 cm széles kombinált főkefe, illetve a két darab három ágú oldalkefe, melyek ágai egyenként 6,5 cm hosszúak. A robotot két darab egyenként 6,6 cm-es átmérőjű rugós kerék hajtja, és elöl egy 360 fokban forgó kis kerékre támaszkodik. A moptartó keretet is a robot aljához kell csatlakoztatni, amennyiben elsősorban a nedves feltörlés funkciót szeretnénk használni.

  Szintén alulra került 4 db infra leesésérzékelő, mely szintkülönbségeknél, lépcsőknél tájékoztatja a robotot az irányváltásról.

  A 2200 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor a robot hátsó részében helyezkedik el, ami már gyárilag benne van a készülékben. A robotporszívó közepén egy matrica látható, melyen az estleges hibaüzenetek vannak felsorolva E001- E012-ig. Ez némi segítséget jelent a kisebb problémák otthoni beavatkozására, és sok esetben elkerülhető, hogy azonnal szakszervizbe vigyük a porszívót.

  A félkör alakú első löklapba infra távolságmérőket építettek be, ami takarítás közben figyeli az akadályokat. Amennyiben valami oknál fogva az infra érzékelők nem vennék észre azokat, úgy az orr rész benyomódása ad tájékoztatást a porszívónak, hogy változtasson irányt.

  Az esetleges bútorokkal, tárgyakkal, fallal való ütközéseket az első löklapba beépített gumicsík tompítja.

  A robot oldalán találunk egy főkapcsolót, amivel a porszívót áramtalanítani tudjuk, például egy esetleges szállításnál.

  A dokkoló nem tartogat semmi újdonságot, a fel nem használt hálózati kábel e mögé feltekerhető.

  Az applikáción kívül még a távirányító segítségével is rengeteg funkcióhoz tudunk hozzáférni, ami egy 2,5 cm x 2 cm-es LCD kijelzőt is kapott. Ezen a kijelzőn keresztül visszajelzést kapunk azokról az utasításokról, amiket adunk a robotnak:
 • időzítés, a robotot időzíthetjük előre a hét minden napjára különböző időpontokra, de napot, vagy napokat is kihagyhatunk,
 • lehetőségünk van a nyilak segítségével manuális irányításra is,
 • a jobb felső gomb megnyomásával a porszívót bármikor visszaküldhetjük a dokkolóra,
 • a turbo gomb megnyomásával változtathatjuk a szívóerőt,
 • a start gomb megnyomásával el tudjuk indítani a robotporszívót, hogy takarítson,
 • a spot gombbal helyi takarítás végezhető el ami egy 1,5 m átmérőjű kört ír le spirál módban
 • éltisztítás funkcióval a készülék csak a falak, élek mentén takarít,
 • a vízcsepp jelű gombbal nedves feltörléskor a vízmennyiség szabályozható.
dokkoló lcd kijelzővel ellátott távirányító

A robotporszívó paraméterei: 35 cm széles, 8,75 cm magas, és 2,8 kg súlyú.

Teljes feltöltés után elindítottuk a robotot egy 45 m2 helységben. A dokkolóról letolat, majd 180 fokot megfordulva elkezd sávosan haladni körülbelül 3 cm-es átfedésekkel. Addig megy, míg falhoz, vagy bútorhoz nem ér, ezek után megfordul, és a mellette lévő sávban visszafele halad. Az első infra érzékelők pontosan vannak beállítva, ha nagyobb tárgyakat észlel a robot, azoknak nem ütközik neki, épp csak megközelíti azokat.

Abban az esetben, ha takarítás közben például egy kisebb tárggyal találkozik a robot (pl. egy kisebb váza) azt kikerüli, és ugyanabban a sávban halad tovább. Érdekes módon voltak olyan szemmel látható területek, amiket kihagyott a robot, oda később visszament, és ott is elvégezte a takarítást. Amit az első pillanatban észrevettünk, hogy a szívómotort kicserélték, ugyanis az előző Navon modellekhez viszonyítva a mechanikai zaj halkabb. A 45 m2-es helységgel 45 perc alatt végzett, tehát mint általában minden szisztematikus robotnál, itt is az átlagos takarítási idő négyzetméterenként 1 perc.

Az oldalkefék a falak, élek mentén szépen kisöpörték a szennyeződést, viszont a kefék sarkokba nem érnek be teljesen. Természetesen ez nem hiba, hanem a kerek forma velejárója. A porszívó mozgása szemmel láthatóan magabiztos és pontos, a teljes takarítandó terület lefedésével egyszer sem volt gond. A dokkolóra is minden esetben első alkalommal vissza tudott állni a készülék.

Amennyiben a takarítást megszakítottuk például a robot felemelésével, elvesztette a saját, és a dokkoló pozícióját is. Ezek után a dock gombot megnyomva a porszívó a fal mentén kezdett el haladni, így előbb utóbb megtalálta a saját töltőjét, hiszen a dokkolót a falhoz téve kell elhelyezni. A robotporszívót a dokkolóról indítva a munka végeztével visszaáll a töltőjére. Amennyiben nem a dokkolóról indítjuk el, viszont menet közben találkozik saját töltőjével, annak helyét megjegyzi és a takarítás végén ugyancsak visszaáll rá. Mérési eredményként a zajszint legalacsonyabb szívóerőnél 68 dB, míg a maximum motorfordulatnál 72 dB volt.

Nedves feltörlés

A nedves feltörlés a padló frissítésére, tisztán tartásra elegendő, viszont a felmosást nem helyettesíti, természetesen nem is ezt vártuk ettől a funkciótól. A nedves tartály behelyezésénél nem kell semmit a roboton átkapcsolnunk, gyakorlatilag nincs semmi teendőnk, a porszívó automatikusan érzékeli, hogy melyik tartály van belehelyezve. A nedves tartályt feltöltöttük tiszta vízzel, majd a mop-ot is benedvesítettük.

Lehetőségünk van a vízmennyiség szabályozására is, ezt a távirányítóval tudjuk beállítani. Egy víztartály feltöltéssel 80 m2-t fel tudott törölni nedvesen a porszívó, teszteléskor padlót nem eláztatva egyenletes vízréteggel törölte fel a robot. Említettük, hogy tartozékként 2 db mop van a dobozban, ha az egyik elkoszolódna, egy csere után tovább tud dolgozni a robotporszívó.

a robot kombinált főkeféje nedves feltörléshez szükséges mop

Applikáció:

 Ahogy a cikk elején is írtuk, a robotporszívó applikáción keresztül távolról is elérhető. A robotot viszonylag könnyen lehet párosítani telefonunkhoz, vagy táblagépünkhöz, erre segítség egy külön kis füzet, ami szintén megtalálható a dobozban, ami lépésről-lépesre segít bennünket.

A készüléket intelligens otthoni eszközzel is vezérelhetjük, és támogatja a Google Home, Alexa integrációt, amivel hang alapú utasításokkal is tudunk parancsokat adni a porszívónak.

A WeBack nevű applikáció letölthető az Apple Store vagy Google Play áruházakból. Mi az utóbbit választottuk, teszteléskor a 3.7.0 verzió állt a rendelkezésünkre. Egy gyors regisztrációt követően hozzá is adhatjuk a robotot az apphoz a porszívó oldalán lévő QR kód segítségével. Az applikáció képes egyszerre több robotot is kezelni, ha valaki netán több porszívó vásárlását tervezi.

A kezdőképernyő meglehetősen futurisztikus lett. Megtalálhatjuk a már csatlakoztatott porszívónkat, és a mellette lévő „+” jelű ikont megnyomva további robotot rendelhetünk az apphoz. A bal felső vízszintes csíkokra nyomva láthatjuk a beregisztrált e-mail címünket, és a legfrissebb verziószámot.

Amennyiben szükséges, itt tudunk kijelentkezni a fiókból. A képernyő jobb felső sarkán megnyithatunk egy online felületet, ahol a robottal kapcsolatos kérdéseinket tudjuk feltenni chat formájában, és ezen a felületen keresztül fotókat, videókat is tudunk továbbítani.


Térjünk vissza a csatlakoztatott eszközük ikonjára. Az alsó részen láthatjuk az akkumulátor töltöttséget, a jobb felső fogaskerékre kattintva a Setting menübe lépünk be. Ezen belül robotnak saját nevet tudunk adni, és az időzítésre is itt van lehetőség. Lehetséges a hét minden napjára különböző időpontokban időzíteni a porszívót akár napi többszöri indítással. Az időzítés a nap bármely órájára, illetve percére állítható, de akár napot vagy napokat is kihagyhatunk. Lehetőségünk van a telefonunkkal csatlakoztatott robotporszívót más eszközzel is megosztani.

A képernyő alsó részén segítséget kapunk az Alexa, Google Home, Tmall, DuerOS, XiaoAi használatához.

A kezdőképernyőn csatlakoztatott eszközünk ikonját megnyomva előjön egy kék színű képernyő, melyben alul megjelennek a szöveggel és piktogramokkal ellátott ikonok, amik a következők:

 • azonnali takarítás elindítása,
 • spot (helyi) takarítás,
 • éltisztítás,
 • szívási erősség választás,
 • takarítás megállítása,
 • dokkolóra való visszaküldés.
az applikáció kezdőképernyője beállítás menüpont

Ezek közül talán a legérdekesebb lehet, az a szívóerő szabályozás, ennek a gombnak a megnyomása után egy potméter jelenik meg, amin tetszőlegesen beállíthatjuk a szívómotor fordulatszámát. Maximum szívóerővel 45 m2-t, míg a legkisebb fordulatszámon 145 m2-t takarított ki a robot. Ezek az adatok a takarítási terület bonyolultságától eltérők lehetnek. A piktogramok feletti sávban egymás mellett három mérési adat látható. Bal oldalon a takarítás közbeni területet számolja az applikáció.

Jelen pillanatban ez négyzetlábban történik, viszont nagy valószínűséggel javítani fogják, és négyzetméterben fogja mutatni az adatot. Középen az akkumulátor kapacitása jelenik meg, ami 20%-os ciklusokban mutatja az értéket. Teljesen feltöltve 100%-ot mutat, és ahogy csökken a feszültség, 80%-60%-40%-20%-0%-os értékek láthatóak. Bízunk benne, hogy ezeket a %-os értékeket is pontosabban fogja mutatni az App.

A jobb oldali adat a takarítási időt percben mutatja. A képernyő közepén az üres kék mezőbe készíti az élő takarítási térképet az applikáció, és a teljes takarítás után kirajzolódik a robot teljes takarítási területe.

Végül a jobb alsó „Direction” feliratra koppintva egy kör jelenik meg 4 nyíllal, melynek segítségével manuálisan is tudjuk irányítani a robotporszívót.


 

az applikáció kezelőfelülete online szerviztámogatás

Karbantartás:

 Gyakorlatilag ugyanazokat a karbantartási műveleteket igényli a robotporszívó, mint konkurensei. A portartályt minden takarítás befejezése után érdemes kiüríteni, és a Hepa szűrőt időnként ki kell tisztítani.

A kombinált főkefét bizonyos ciklusonként (ezt mi hetente tettük meg) ellenőrizni kell, hogy nem-e tekeredett fel rá hajszál, és ezt is tisztán kell tartani, különben a takarítási minőség veszít a hatékonyságából. Nagyon fontos, hogy a főkefe végén lévő gumiperselyt ugyanúgy tegyük vissza, mint ahogy levettük.

Teszteléskor a robotporszívó takarítási minőségével és a terület lefedésével egyaránt meg voltunk elégedve. A készülék használható szőnyegen, és minden padlótípuson egyaránt. A Wifi kapcsolat végig stabil volt, és az applikáció is remekül használható. Bízunk benne, hogy az appon belüli javításokat is minél hamarabb orvosolni fogják. A körülbelül egy hónapos teszt során kétségtelenül megállta a helyét a Navon Relax Smart porszívó.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.