0

Navon Bella ablaktisztító teszt

2019.05.23.
Navon Bella ablaktisztító teszt A legújabb Navon Relax Smart robotporszívó után a gyártó ablaktisztító robotját, a Navon Bellát teszteltük.


Az ablaktisztító robotok kínálata még nem tart ott, mint a porszívó robotoké, éppen ezért, ha piacra kerül egy újabb modell, a fejlesztés és az ennek köszönhető változás talán még szembetűnőbb lehet.
A Navon Bella ablaktisztító robot ezt jól tükrözi, sikerült egy olyan robotot létrehozni, ami egy átgondolt tervezés eredménye és különféle helyzetekre is fel van készítve. Nézzük, miként épül fel, illetve hogyan működik a Navon Bella ablaktisztító.

Ami a dobozban megtalálható:

  • 1 db ablaktisztító
  • 1 db adapter
  • 1 db magyar nyelvű használati útmutató
  • 1 db biztonsági kötél
  • 1 db távirányító
  • 2 garnitúra mop
  • 1 db tisztító oldat

Sok otthoni kütyü már akkumulátorról üzemeltethető, ami egyre természetesebb számunkra, ilyenek például a robotporszívók vagy épp a robotfűnyírók. Ezalól az ablaktisztító robotok még kivételt képeznek, az akkumulátor technológia még nem tart ott, hogy biztonságosan hosszú ideig az ablakon tartson, illetve mozgasson egy robotot. Ennek előnye, hogy a 220 V-os hálózatról üzemelő ablaktisztítónak gyakorlatilag nincs megkötve az ajánlott maximális takarítási felülete.

Működési elve, hogy egy szívómotor vákumot képez, és ez tartja fent az ablaktisztítót az üvegfelületen. A 25 cm x 27 cm-es robot magassága 10,5 cm. A készüléken a fogantyúnál egy visszajelző leddel ellátott gombot találunk, amivel el tudjuk indítani az azonnali tisztítást, illetve meg is tudjuk állítani azt. Minden más beállítást a mellékelt távirányítóról tudunk elérni.

Az alsó részen középen található a lyukacsos rész alatt a szívómotor, ami a vákumot képezi a felület tapadásához, két oldalt pedig a lánctalp szerű vastag gumikerék hajtja a robotot a tisztítási felületen. Egy különböző színekkel világító visszajelző ledet és a főkapcsolót is a robot aljára tervezték.

 doboz tartalma az ablaktisztító robot felső része


A mosógépben is mosható mikroszálas törlőkendőkből két garnitúrát mellékeltek a dobozba, ami azért is szerencsés, ha az egyik garnitúra elkoszolódott vagy éppen mosás alatt van, a másik szettel folytathatjuk az ablaktisztítást. A mopok tépőzáras megoldással helyezhetők fel a robot aljára, így annak cseréje vagy eltávolítása egy egyszerű mozdulat. Egy garnitúra 2 db mop-ból áll, de erre később visszatérünk.

Az ablaktisztító oldalán lévő lökhárítók mikrokapcsolóval ellátottak, ha a robot az ablakkeretnek ütközik, a lökhárító benyomódása ad információt, hogy irányváltásra van szükség.

A Navon Bella egyik nagy előnye, hogy keret nélküli üvegfelületet is képes tisztítani, sőt fürdőszoba csempére, vagy akár a zuhanykabin ajtajára, oldalfalára is rárakható abban az esetben, ha az nem íves. A készülék alján található öt darab félkör alakú műanyag rugós érzékelő, amik takarítás közben alapesetben benyomódva vannak. Abban az esetben, ha a robot valamelyik része túlfut a keret nélküli üvegen, ezekből az érzékelőkből legalább egy biztosan jelez attól függően, hogy a robot milyen szögben ért oda az üveg széléhez, így nem fog tovább menni. Nagyon egyszerű megoldás, és a gyakorlatban is kitűnően működik.

Összesen 5,3 méter hálózati kábel van a robothoz mellékelve, tehát egy ekkora magasságú üvegfelületet is képes tisztítani a Navon Bella, ezt a magasságot akár növelni is tudjuk egy hosszabbító segítségével. A gyártónak kikötései is vannak az ablaktisztító használatával kapcsolatban: 50 cm x 70 cm-nél nagyobb keretes vagy keret nélküli üvegfelületen használható, illetve nem használható 5 mm-nél keskenyebb keretvastagságú ablakon.

Ahogy korábban is említettük, egy garnitúra mop 2 darabból áll össze, amit a robot aljára kell felhelyezni. A kisebbik egy 23,5 cm x 4,5 cm-es törlőkendő, mely a nedves törlést végzi, ezt kell befújni a dobozban mellékelt ablaktisztítóval. Ezt a törlőkendőt a robot menet közben viszonylag gyorsan mozgatja jobbra-balra, mint ha mi szabad kézzel tisztítanánk az ablakot, csak sokkal kisebb és gyorsabb mozgásokkal. A mopok minimálisan túllógnak a robot oldalán, ennek eredményeként a keretek mentén is szép tisztítási munkát végez.

A törlőkendő után egy gumi lehúzócsík található, végül pedig a 25,5 cm x 20 cm-es mop törli teljesen szárazra az üvegfelületet.

Kettő fajta mozgásból tudunk választani, egy „N” és egy „Z” tisztítási útvonalból. Az előbbit a magasabb, míg az utóbbit a szélesebb üvegfelületekhez ajánlja a gyártó. Mozgása mindkét esetben ugyanaz, csak az egyiknél függőleges, míg a másiknál vízszintes mozgással végzi el a tisztítást. Bekapcsolásakor minden esetben N tisztítási módban takarít.

A robotot az üvegre téve néhány másodpercet várni kell, míg aktiválódik a giroszkóp, és ezek után elindíthatjuk a tisztítást. Amennyiben ferdén tettük fel az ablaktiszítót az üvegfelületre, az előbb említett giroszkóp korrigál, és az ablakkerettel párhuzamosan fog dolgozni. Először elindul felfelé az üvegfelület tetejéig, majd innen teljesen az aljáig, ezek után vízszintesen a felület bal széléig és jobbra haladva ismét függőlegesen szisztematikusan tisztít 10 centiméteres átfedésekkel. Miután letakarította a felületet, a robot fejjel lefelé fordulva megismétli ezt a folyamatot. Tisztítás végeztével a Navon Bella visszaáll arra a pontra, ahová kézzel felhelyeztük a robotot, és ezt hangos sípolással is jelzi nekünk, hogy befejezte a munkát.

a robot alján lévő tépőzáras mop távirányító


 

Amennyien a Z tisztítási módban szeretnénk használni a robotunkat, azt a távirányítón tudjuk kiválasztani. Lehetőségünk van az üvegfelületen visszaküldeni az ablaktisztítót manuálisan a távirányítón lévő nyilak segítségével, hogy újra tisztítsunk egy-egy részt pl. nagyon makacs szennyeződések esetén. A „tisztítás ismétlése” funkció bekapcsolásával a robot 5 centiméteres hosszanti irányú oda-vissza mozgásokat végez a kívánt felületen.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról sem! Az ablaktisztító használata közben a dobozban lévő tapadókorongos gumikötéllel kell rögzíteni a robotot az ablakhoz, ezzel megelőzhető bármiféle probléma, ha például műszaki hiba miatt az ablaktisztítónk leesne az üvegfelületről.

Áramszünet esetén egy beépített 14,4 V/700 mAh akkumulátor tartja fent a robotunkat az üvegen. Leteszteltük, hogy ebben az esetben mi is történik:

A hálózati csatlakozót kihúzva az alsó visszajelző led piros színnel kezdett villogni, és ezzel együtt a robot hangos sípolásokkal is jelezte, hogy megszűnt a hálózati áramellátás. Ekkor a szívómotor alacsonyabb fordulatra váltott, és a Navon Bella megállt azon a ponton, ahol megszüntettük a hálózati áramforrást. Ez akkor lehet gond, ha ekkor a robot például egy ablakfelület tetején van, amit már kézzel nem érünk el, ebben az esetben a távirányítón lévő nyilakkal le tudjuk navigálni az ablaktisztító robotunkat a megfelelő magasságba.

Kipróbáltuk, hogy mennyi ideig képes a saját akkumulátora az ablakfelületen tartani a Navont, végül 47 perc után esett le egy előre odakészített puha felületre.

A mellékelt távirányító rádió vezérlésű, ami azért is jobb megoldás az infra távirányítónál mert kültéren napsütéses időben használva is biztosan működni fog. A robot képes döntött üvegfelületeket is tisztítani, így például a tetőtéri ablakok ablakok takarítására is jó választás. 

a felső kis mop működés közben jobbra-balra mozog keretek mentén is szépen tisztít a robotMéréseket is végeztünk, hogy mennyi ideig tart egy-egy felület megtisztítása, és a következő eredményeket kaptuk:

  59 cm x 237 cm-es ablakfelület:  5 perc 25 másodperc

  84 cm x 122 cm-es ablakfelület:  5 perc 41 másodperc

160 cm x 260 cm-es ablakfelület: 14 perc 20 másodperc

Tisztítási minőség, összegzés:

Mindenképp előrelépést jelent a keret nélküli felületek kezelése, és a döntött üvegek tisztítása. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire takarít hatékonyan, illetve mennyire csíkoz a Navon Bella ablaktisztító robot. Abban az esetben igen, ha a mop már koszos, de ez minden moppal rendelkező takarítószközre igaz. Rendszeresen használva nagyon szépen tisztán tartotta az ablakfelületeinket a robot, navigációjával, és tisztítási teljesítményével maximálisan meg voltunk elégedve.

 

 

 

 

 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.