0

Munkahelyeket fenyeget a robotporszívó?

2016.05.23.
Munkahelyeket fenyeget a robotporszívó? A robotporszívó, a fűnyíró robot és a többi okos készülék megadja azt a lehetőséget, hogy a rendszeresen elvégzendő, monoton, néhány alapmozdulat ismételgetéséből álló feladatokat át tudd adni egy gépnek, s helyette a fontosabb és érdekesebb munkákkal tudj foglalkozni. De vajon ez azt jelenti, hogy a robotporszívó munkahelyeket fenyeget?

Nemrég egy cikkben olvastam egy érdekes prognózist azzal kapcsolatban, hogy vajon hogyan alakul a közeljövőben az egyes szakmák sorsa az új technológiáknak köszönhetően. A jóslat elég egyértelmű volt: elsősorban arra készülhetünk, hogy azokat a munkaköröket, ahol egyszerű munkafolyamatokat kell állandó minőségben ismételgetni, biztosan át fogják venni a robotok pár éven belül. Ma már nem az a kérdés, hogy a gyártósori összeszerelő és hasonló munkaköröket robotok fogják-e végezni hamarosan, sokkal inkább az, hogy az ügyfélszolgálatosok, hivatali ügyintézők munkáját mikor veszik át a gépek. Erre jó példa egy friss cikk az Indexen arról, hogy Amerikában, Palo Alto egy bevásárlóközpontjában munkába állt az első valódi robotzsaru.


A robotok egyre jobban beférkőznek a háztartásokba is. Ezt éppen te ne látnád, aki ezen az oldalon olvasol és a fűnyíró robot vagy a robotporszívó beszerzésével kacérkodsz?


Téves lenne persze arra gondolni, hogy a robotporszívó megjelenése majd feleslegessé teszi a takarítónő munkáját. Fog ő jönni a jövőben is, csak lehet, hogy más eszköz vesz majd a kezébe, s hatékonyabban végzi a munkáját. Kár lenne valami soha nem létező múlt iránti nosztalgiából a gépeket hibáztatni és a fejlődésnek ellenállni. Másfél évszázaddal ezelőtt is biztosan sokan féltették a patkolókovácsok munkáját az új divattól, a gépkocsitól, de azért a közlekedési ipar nem szűnt meg, sőt, soha nem látott fejlődésnek indult.

A robotporszívó átalakítja a háztartást

Amikor már átestél majd a porszívó robot beszerzésén, akkor látni fogod,  hogy a gép nem feleslegessé teszi, hanem átalakítja a munkát. A takarítónő egy darabig mérges lesz az új gépre, mert azt fogja hinni, hogy ő ettől kezdve felesleges lesz a családban. Pedig nem így van. A robotporszívó nem azért jön, hogy átvegye e vezetést. A robotporszívó egy eszköz, minden eddigi takarítógépnél hatékonyabb eszköz egy bizonyos feladat elvégzésére. A porszívózás kipipálva, jöhet a következő feladat.


A takarítónő – vagy a családtag, aki a legtöbbet takarít otthon – munkája tehát nem lesz felesleges a jövőben sem, csak mást fog dolgozni. Nem ő fog a maga után rángatott porszívóval helységről helyiségre vándorolni, hanem a gép. Neki pedig több ideje lesz leporolni a könyvespolcot, vagy elvégezni valami más munkát, amire eddig csak ritkán tudott időt szakítani.

A robotporszívó a gondolkodást szabadítja fel

Azzal, hogy a takarítás jelentős részének a felelősségét át lehet adni a gépnek, valójában a gondolataidat szabadítottad fel e munka alól. Másra tudsz koncentrálni.

Évezredekkel ezelőtt az emberek gondolatainak a túlnyomó többségét a puszta életben maradás töltötte ki. A nap azzal telt, hogy menekülni kellett a ragadozók elől és élelmet kellett szerezni. Ma az élelem megszerzése legtöbbször annyi, hogy bemegyünk érte a boltba és levesszük a polcról. Van időnk más, bonyolultabb gondolatokkal foglalkozni.

Az életünk egy részét viszont még mindig sok monoton, gépies feladat tölti ki. Például a takarítás vagy a fűnyírás. Ha ezektől megszabadít egy gép, akkor a lakás tisztán tartásának a napi feladata helyett is más, lényegesebb problémák tölthetik ki a gondolataidat. Nagy szavak, de ez a porszívó robot és a hasonló gépek működésének igazi lényege.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.