0

Műholdakkal beszélget a feltörlő robot

2017.02.02.
Műholdakkal beszélget a feltörlő robot
Használsz okostelefont, amin térkép is található? Tettél valamilyen térképes eszközt az autóba? Esetleg szoktál telefonról különböző helyekre bejelentkezni, vagy lehetővé tenni, hogy a fényképeid mellett a telefon a készítés pontos helyét is eltárolja? Ha igen, akkor te is a GPS rendszert használod és ugyanazokkal a műholdakkal kommunikálsz, melyeket az amerikai katonaság is alkalmaz. És ami a Braava feltörlő robotod számára is nélkülözhetetlen.

Mi a GPS?

Naponta használjuk a szolgáltatást, mindenki ismeri a szót, de vajon tudjuk-e, hogy mi az a GPS?

A rövidítés egy angol kifejezést takar - Global Positioning System (Globális Helymeghatározó Rendszer) áll a betűszó mögött. A rendszert eredetileg amerikai védelmi célokra fejlesztették ki, s a hozzá tartozó első műholdakat már 1972-ben pályára állították. Nem ez az első olyan technika, ami a hadi felhasználástól került át a polgári területekre és terjedt el rendkívül széles körben. De talán a GPS az egyik legnagyobb jelentőségű, hiszen ez a helymeghatározó rendszer ma a legtöbb navigációs eszköz alapja. GPS nélkül nem működne a nemzetközi légi közlekedés, az autókba épített navigáció, vagy a Google térképe sem.

A GPS alapját 24 műhold adja. Ez a 24 műhold azonos magasságban, nagyjából 20 ezer kilométeren kering a föld fölött, mindegyikük naponta két kört megtéve. A pályájukat úgy határozták meg, hogy a 24 műhold a Föld teljes területét bejárja. A Földön bérmely pontról egy időben 8-10 műholdat láthatunk folyamatosan, ennyi tartózkodik az ég felettünk elterülő szegletében. A helymeghatározáshoz ennél kevesebb, egyszerre négy műhold szükséges. A kezünkben lévő eszköz veszi a műholdak jelét, kiszámítja a műholdak távolságát, s ebből állapítja meg saját helyzetét. A telefonok többségében egyébként egy egyszerűsített, úgynevezett A-GPS működik (Assisted GPS). Ez azt jelenti, hogy a helymeghatározáshoz felhasználja a szolgáltatótól a telefonhálózaton, vagy interneten érkező jeleket is. Így magába a telefonba elég egy kisebb és egyszerűbb vevőegységet építeni.

GPS a háztartási eszközökben


A GPS nehézségét az adja, hogy zárt térben igen nehézkesen használható. Az eszköznek látnia kell a műholdat, ahhoz, hogy a helymeghatározás működjön. Ezért nem terjedt el a robotporszívókban sem a GPS használata. Nem sokra mennének egy olyan eszközzel, ami centiméteres pontossággal megállapítaná ugyan a robot helyét, de nem működik, mert a lakásban nem látja az eget.

Braava feltörlő robot

A beltéri használatra szánt robotok között a Braava 390T feltörlő robot az egyetlen, melyben a GPS technikát használja a gyártó iRobot. Ehhez egy külön eszközre is szüksége van, ez a NorthStar navigációs kocka. A NorthStar nélkül a feltörlő robot „nem találja a helyét”. Így csak véletlenszerű üzemmódban fog dolgozni. A szisztematikus takarítás lehetőségét a NorthStar kocka adja meg neki. A NorthStar határozza meg a helyzetét, a feltörlő robot pedig ehhez képest pozícionálja magát a helyiségben. A beépített gyorsulásmérő, helyzetérzékelők, továbbá a kamerák gondoskodnak arról, hogy a NorthStar-hoz mérten meg tudja állapítani a pontos helyét a szobában.

A Braava 390T a NorthStar-nak köszönhetően képes a szisztematikus, helyiségről-helyiségre történő takarításra is. A helymeghatározó kockákat nagyjából 7 méterenként kell elhelyezni, így tudja a robot a legnagyobb területet is intelligens módon feltakarítani.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó vagy feltörlő robot illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.