0

Moneual RS500 feltörlő robot teszt

2016.12.18.
Moneual RS500 feltörlő robot teszt

Moneual Everybot RS500 feltörlő robot teszt

Az elmúlt éveket tekintve talán a Dél-Koreai Moneual cég az egyik, aki óriásit fejlődött a takarító robotok piacán. A robotporszívók fejlesztése, gyártása már egész régre nyúlik vissza a gyár történetében.

Most a közelmúltban bemutatott Moneual RS500 feltörlő és felmosó robotot fogjuk tesztelni, és videóban bemutatjuk a mozgását.

A készülék becsomagolását a lehető legkisebbre és legoptimálisabbra méretezték, és a dobozon belül felesleges térfogat szinte egyáltalán nincs.

A dobozt kibontva láthatjuk, hogy a feltörlő robotot és annak tartozékait teljesen különválasztották. Az előbbit hungarocell, míg az utóbbit kartonpapír véd a sérülésektől.

Nézzünk bele a csomagolásba, felhasználóként mit is kapunk:

 • 1 db Moneual RS500 robot,
 • 1 db távirányító,
 • 2 db AAA elem a távirányítóhoz,
 • 2 db víztartály,
 • 4 db mop,
 • 1 db 125 cm hosszú hálózati töltő,
 • 4 db szivacs,
 • 1 db idegen nyelvű használati útmutató,
 • 1 db magyar nyelvre lefordított használati útmutató.

Moneual RS500 feltörlő és felmosó robot még becsomagolt állapotban Moneual RS500 feltörlő és felmosó robot kibontva tartozékaival együtt

        a készülék még becsomagolt állapotban        kibontva tartozékaival együtt

A készülék paraméterei:

 • 36,8 cm hosszú,
 • 20,1 cm széles,
 • 14,1 cm magas,
 • 1,9 kg súlyú,
 • haladási sebessége kb. 20 cm / s.

A feltörlő robot rendelkezik fogantyúval, aminek helységből - helységbe való áthelyezés megkönnyítésén kívül is van még szerepe, erre később visszatérünk.

A fogantyú mellett bal oldalon találjuk a háromszög alakú piktogrammal ellátott bekapcsoló gombot, ami egyben a töltést, illetve a töltöttségi állapotot is visszajelzi különböző színekkel.

A fogantyú jobb oldalán egy fényérzékelő található, aminek célja, hogy a robot lemerüléskor világos helyen álljon meg (pld. ne ágy vagy szekrény alatt), így könnyen megtalálható lesz.

A Moneualt 6 különböző takarítási módra készítették fel.

Az esetleges irányváltásról a készülék két oldalán lévő kék színű gumi bevonatú műanyag ütközésérzékelő ad tájékoztatást a robotnak. Ezeket az ütközéseket még jobban lehet tompítani a csomagban kapott 4 db szivacs felragasztásával az ütközésérzékelőkre.

A takarításról az alul található egymással szemben forgó kör alakú mop-ok gondoskodnak, melyek egyenként 16 cm átmérővel rendelkeznek, forgási sebességük 130/perc.

A mop-ok a műanyag házhoz tépőzárral rögzíthetőek, így eltávolításuk, cseréjük csupán egy egyszerű mozdulat.

Amennyiben nedvesen szeretnénk felmosni, a kör alakú műanyag házakba folyadékot tudunk tölteni, ami egyenként 2 db szivárogtató betéttel van ellátva. Ezek a betétek tartják folyamatosan nedvesen a kör alakú mop-okat, és nedves felmosásnál gondoskodik az állandó tiszta víz adagolásáról.

Moneual RS500 feltörlő és felmosó robot a mop-ok a műanyag házhoz tépőzárral csatlakoznak

        a Moneual RS500 robot        a mop-ok a műanyag házhoz tépőzárral csatlakoznak

a készülék alja a műanyag házat lepattintva tudjuk beleönteni a folyadékot

        a készülék alja        a műanyag házat lepattintva tudjuk beleönteni a folyadékot

Amit még a készülék alján találunk, az egy főkapcsoló és 4 db mélységérzékelő.

A főkapcsolóval áramtalanítani tudjuk a robotot, amennyiben például hosszabb ideig nem használjuk azt.

A 4 db mélységérzékelő figyeli a szintkülönbséget, hogy nehogy leessen a robot pld. ha emeleten takarít.

Az áramellátást egy 3 cellás 2150 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosít, melyet a Moneual oldalán lévő csatlakozón keresztül tudunk tölteni, a csomagban kapott adapter segítségével. Ez a készülék csak így tölthető, tehát a fejlesztők olyat, mint dokkolót teljesen kihagyták a tervezésből, bár így is tökéletesen használható a feltörlő és felmosó robot.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Moneual RS500 megfelelő anyag és összeszerelési minőséggel rendelkezik.

vízbetöltő nyílás a nedves feltörléshez a robot testébe besüllyesztett Li-ion akkumulátor

        vízbetöltő nyílás a nedves feltörléshez        a robot testébe besüllyesztett Li-ion akkumulátor

TESZT:

A robotot az alsó főkapcsolóval történő bekapcsolásakor egy rövid bejelentkező dallamot hallhatunk vissza, hogy már készen is áll a takarításra. Ezzel egyidőben a fogantyú melletti gomb kék színnel világít.

A Moneualt vagy a rajta lévő gomb, vagy a távirányító segítségével tudjuk elindítani.

A cikk elején már említettük, hogy a robot 6 féle takarítási móddal rendelkezik, és ezt csak a távirányítón keresztül tudjuk kiválasztani.

A 6 féle takarítási mód a következők:

1.) Automata takarítás: ez a leghatékonyabb üzemmód.

2.) Focus takarítás: a robot a takarítandó területet bejárva nagyon sokszor átvált spirális mozgásba.

3.) Corner takarítás: az élek, falak mentén takarít.

4.) Manuális takarítás: a távirányító nyilai segítségével irányítható a robot.

5.) S takarítás: előre haladáskor picit jobbra, balra is mozogva „S” betűket leírva mozog.

6.) Y takarítás: előre, hátra mozogva halszálka mintában takarít.

az indítógomb visszajelző leddel  a készülék lekerekített távirányítója

        az indítógomb visszajelző leddel        a készülék lekerekített távirányítója

Tesztelésünk első helyszínéül egy 16 m2-es konyhát választottunk, ahol (kissé igazságtalanul) a készülék kipróbálása előtt hosszú ideig direkt nem takarítottunk. Kíváncsiak voltunk, hogy egy erősebben szennyezett területtel hogyan bánik, mennyire varázsolja tisztára a járólapot.

Először a száraz feltörlést indítottuk el, hogy az apróbb porszemeket a mop magába gyűjtse.

Természetesen az automata takarítási módot választottuk, s ezt a mozgást nézve arra a következtetésre jutottunk, hogy az automata takarítás a Focus, Corner, és S takarítási formák időnkénti automatikus váltakozásából áll.

A Play piktogram megnyomása után azonnal munkába is állt a készülék, és megkezdte a száraz feltörlést.

A robot nem tudta, hogy hol takarított, és hol nem, tehát egy adott takarítási felületet többször is bejárt.

Azt sem tudta, hogy egy – egy kiválasztott alapterületen körülbelül mikor végzett, így addig takarított, amíg le nem merült, vagy ameddig le nem állítottuk.

Működése rendkívül csendes, viszont falaknál, asztallábnál az ütközések kissé hangosak és a fülnek elég zavaróak voltak.

Mint a cikk elején is írtuk ajánlatos az ütközésérzékelőkre a csomagban kapott szivacsokat felragasztani, ezzel is csillapítva az ütközés során keletkezett zajt.

Száraz feltörlés után azért már láttunk különbséget a járólapon, pedig nem vártunk lényegesebb változást, a mop-ok is szennyezettebbek voltak, mint a takarítás megkezdése előtt, tehát koszt, port ebből következően sikerült összeszednie. Miután a száraz feltörléssel végzett, illetve az ítéltük meg, hogy a konyha területét többször is lefedte, következett a nedves feltörlés.

a járólapon odaszáradt szennyeződések takarítás előtt a járólapon odaszáradt szennyeződések takarítás előtt

a járólapon odaszáradt szennyeződések takarítás előtt

A műanyag házakat feltöltöttük csapvízzel és mop-okat enyhén benedvesítettük.

Takarítási módnak szintén az automata üzemmódot választottuk, és útjára engedtük a képen is látható viszonylag erősen szennyezett burkolaton.

Mivel a robot mozgását száraz feltörlésnél már megismertük, ez a nedves feltörlésnél kevésbé volt számunkra érdekes, hiszen az automata mozgás mind a két feltörlési módnál ugyanaz.

Amire felfigyeltünk, és külön pozitívum, hogy a járólapot csak vékonyan keni vízzel, épp amennyi szükséges, ebből adódóan a szivárogtató betétek tökéletes mértékben adagolják a víz utánpótlást.

Mivel nem vizezi túl a padlót a robot, ennek két fő előnye is van: a korongba tölthető folyadék nagyobb felületet képes nedvesen takarítani, illetve takarítás után szinte azonnal felszárad a felület.

Nedves takarításnál is ugyanúgy hangosabb volt ütközés falakkal, tárgyakkal, ami kissé zavart bennünket, bár hozzá kell tennünk, hogy ezek az ütközések sem a robotban, sem a bútorokban nem tettek kárt.

Kellő takarítási időt hagyva a Moneualnak, teljesen meggyőző végeredményt kaptunk. Szemmel láthatóan sokkal tisztább lett a padló, egyedül ahol némi hiányosságot tapasztaltunk, azok az élek voltak.

Még egyszer elindítottuk, ezúttal Corner módban, hogy csak a falak, élek mentén takarítson. Ugyan nem járattuk addig, de Corner módban a robot 20 perc után átvált automata üzemmódba.

Párszor újra végigjárva az élek mentén elfogadható tisztaságot eredményezett.

a nedves takarítás végeredménye a nedves takarítás végeredménye

a nedves takarítás végeredménye

A háztartási takarító robotok nem nagytakarításra valók, hanem a tisztaság folyamatos fenntartására, és ez alól a Moneual RS500 sem kivétel, mégis a tesztünk első helyszíne egy viszonylag erősen szennyezett terület volt. Ettől függetlenül nyugodtan kijelenthetjük, hogy szépen megbirkózott ezzel a feladattal.

Amit még pozitívumként értékeltünk, hogy 2 db tartalék mop is jár a készülékhez, így száraz vagy nedves feltörlés után a szennyezett mop-ot ki tudjuk cserélni tisztára, és folytatódhat a takarítás tetszőlegesen, akár száraz, akár nedves formában.

Cikkünk elején már említést tettünk, hogy a roboton lévő fogantyúnak már szerepe is van, ez pedig a kézi takarítás, melynek fogalma azzal merül ki a használati útmutató szerint, hogy tetszőlegesen takaríthatunk asztalt, széket és akár ablakot is.

Ez esetben mi a legutóbbit választottuk.

ablaktisztítás, mint kiegészítő funkció ablaktisztítás, mint kiegészítő funkció

ablaktisztítás, mint kiegészítő funkció

Kézben tartva a robotot legalább 2 másodpercig a Start gombot nyomva kell tartani, hogy a készülék a kezünkben elinduljon.

Ezek után kezdődhet is az ablak tisztítása.

Először teljesen száraz mop-pal kezdtünk a munkához, majd egy kis ablaktisztítót is vittünk fel az üvegfelületre.

A végeredmény kielégítő, bár nem feltétlen ez a Moneual erőssége.

Ami hátrányként jelentkezett, hogy a robot súlyát egy kézzel tartani és közbe mozgatni az üvegfelületen egy idő után fizikailag fárasztó volt.

Ahol még kipróbáltuk az automatikus takarítást, és egyben a mélységérzékelőket, az egy asztalfelület volt.

Körülbelül 5 percig takarított a 110 cm x 75 cm területű felületen, ez idő alatt a mélységérzékelők tökéletesen ellátták a feladatukat.

A készülék magasabb küszöbökön nem ment át, de egy kisebb burkolatváltón gond nélkül áthaladt.

 az asztallapot szépen letakarította  kisebb burkolatváltón gond nélkül áthaladt

        az asztallapot szépen letakarította        kisebb burkolatváltón gond nélkül áthaladt

ÜZEMIDŐ, KARBANTARTÁS:

Vegyesen, száraz és nedves takarítást használva a robot üzemideje körülbelül 60 perc, az akkumulátor töltési ideje 2,5 óra.

Töltés közben a készüléken lévő led visszajelző ad információt az akkumulátor töltöttségi állapotáról:

 • sárga színű villogás: az akkumulátorban kevés a kapacitás,
 • zöld színű villogás: az akkumulátor közepes kapacitású,
 • kék színű villogás:az akkumulátor majdnem fel van töltve,
 • led visszajelzés kialszik: az akkumulátor teljesen fel van töltve.

Abban az esetben, ha a robot elakadna, és nem tudna tovább takarítani, motorját lekapcsolva 2 percen keresztül rövid hangjelzésekkel, illetve a zöld szín villogásával jelzi, hogy segítségre van szüksége.

 töltés közben visszajelzi a töltöttséget  bal oldalon egy száraz feltörlés utáni,         jobb oldalon egy új mop látható

        töltés közben visszajelzi a töltöttséget        bal oldalon egy száraz feltörlés utáni,

                jobb oldalon egy új mop látható

A Moneual RS500 nem igényel különösebb karbantartást, viszont fontos hogy a mélységérzékelőket időnként ellenőrizzük, hogy tiszták-e, illetve a víztartály fedelét érdemes nyitva hagyni a nedves feltörlés után, hogy kiszáradjanak. Ezen kívül a felhasználónak más karbantartási feladata nincs.

ÖSSZEGZÉS:

A kézi takarítás inkább csak kiegészítő funkció, viszont amiben az általunk tesztelt robot igazán erős, az a száraz és nedves feltörlés.

Ezt több esetben is bebizonyította, míg felhasználói voltunk a készüléknek.

Ami tetszett, az a halk működés, a sokféle választható takarítási mód, és az egyszerű kezelhetőség.

Amit hátrányként tapasztaltunk, a viszonylag hangos ütközések tárgyakkal való találkozáskor. Ettől függetlenül maximálisan ellátta feladatát, tisztaságot tartott a padlón, járólapon.

Tesztelt és a cikket írta:

Tóth László

Az alábbi videóban kétszeres sebességre felgyorsítva bemutatjuk a Moneual RS500 mozgását: 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.