0

Moneual MR6800M M3MG

2014.07.14.
Moneual MR6800M M3MG

Manapság a hibrid eszközök korát éljük. A telefon fényképez, a tableten tévét nézünk, miért ne intézhetné el a porszívó a felmosást is egyben. Teljesen logikus, hiszen ez a két művelet kemény padlón a hagyományos takarítási folyamatban is egymást követik. 

Bár már több cég is próbálkozott a két művelet egyesítésével, egyelőre a koreai Moneual jutott a legmesszebb. A porszívó aljára illeszthető folyadékadagolós felmosó feltét a folyamatosan nedvesen tartott mikroszálas törlőkendővel a porszívónak is ellenálló, odaszáradt foltokat is eltávolítja a padlóról. 

Részletek az eredeti cikkből. A teljes cikk itt olvasható: 

A robot külsőre nem tűnik különlegesnek, de a nevében lévő hibrid szócska elárulja, hogy valamit azért mégiscsak keresni kell rajta. A megnevezés jelen esetben arra utal, hogy a Moneual ebben a robotban a hagyományos porszívó robotok és a vizes felmosó robotok funkcióit igyekezett összegyúrni, hogy két eszköz helyett elég legyen csak ezt az egyet beszerezni és üzemeltetni.

Mivel a robot nem készít térképet a lakásról, akadályhoz érve látszólag véletlenszerűen irányt választva megy tovább. Nyilván az iRobot iAdapt rendszeréhez hasonlóan ebben is van logika, de hogy milyen szintű és hogyan működik pontosan, arra kevés rálátásunk van. A robot orrában lévő távolságérzékelők jelére hallgatva a robot akadályokhoz érve lelassít, és nem megy neki azoknak. 

Bár a próbáink során viszonylag keveset akadt el a robot, az azért látszik, hogy lenne még hova fejlődni. Problémát leginkább a földön hagyott telefontöltő kábelek (illetve azok végei), és az egymáshoz közel lévő akadályok jelentik. Ha valamilyen akadálytól tolatva nekimegy egy másik bútordarabnak, akkor előfordulhat, hogy az eszköz lelöki a törlőkendő tartóját, és feltolat arra. Lehet, hogy elég csak néhány centivel arrébb tolni az adott bútort, mindenesetre jobb lenne, ha a robot felismerhetné az ilyen helyzeteket is.

Üzemidő

Számunkra érthetetlen, hogy a Moneual miért készít kétféle akkus változatot a robotból. Az általunk kipróbált 1400 mAh-ás akkuval szerelt modell egy feltöltéssel nagyjából egy órán keresztül porszívózik, ami a véletlenszerű mászkálás miatt már egy 50-60 m2 lakásban is kevés. Persze, ha az ember minden nap porszívózik, akkor többé kevésbé összeszedi a port, de nem az igazi. Ha dupla ekkora akkuval két órán keresztül takarítana, akkor az már megfelelő lenne.

Takarítás minősége

Porszívó módban a robot csak kisebb területre (egy nagyobb, vagy két kisebb szoba) bezárva hozza azt az eredményt, amit mi egy ilyen robottól elvárnánk. Összeszedi a koszt (ami jól látszik a megtelő portartályon), de a rövid üzemidő miatt a véletlenszerű mozgással nagy területen nem jut el mindenhova. Dupla ekkora akkumulátorral nyilvánvalóan sokkal jobban üzemelne.

Felmosás módban sokkal érdekesebb a helyzet. Háromféle alakzatban is tud mozogni, melyből az egyik hasonlít az etalonnak számító Braava felmosók mozgásformájára. Ennek megfelelően a felmosás hatékonysága is hasonló, bár nem szabad elfelejteni, hogy ez a robot nem szisztematikusan takarít. Egy kisebb lakás konyha-étkező-közlekedő területét (ha a helyiségek között nincs küszöb, vagy más hasonló akadály) szépen fel tudja mosni. A nagyméretű mikroszálas felmosórongy szépen magába zárja a földről felszedett koszt és apró szemetet, de az oda-vissza mozgásnak hála az odaszáradt narancslé és kávé foltok sem okoztak neki gondot.

Összegzés

A Moneual MR6800M-nek nincs konkrét vetélytársa, ugyanis nincs most olyan robot a piacon, amely a porszívó funkció mellett komoly nedves felmosó funkciót is kínálna. Persze egy benedvesített kendőt fel lehet tenni azoknak a robotoknak az aljára, amelyeken van törlőkendő tartó, de ott sem a felmosáshoz szükséges mozgásminta, sem pedig a rongy folyamatos nedvesítése nincs megoldva. Az MR6800M alternatívája egy külön porszívó és egy külön felmosó robot lehetne. Nagyjából az árban is azonos Ecovacs Deepoo D62 és iRobot Braava 320-as modellek kombinációit képes kiváltani egy kisebb lakás takarításakor. A két robot külön-külön talán többet nyújt, de valamivel többet is kell velük foglalkozni. A Moneual MR6800M ezeket a szolgáltatásokat egyben adja.

 

A Moneual MR6800M a jövőben feltehetőleg jobban elterjedő porszívó és felmosó hibridek első hírnöke. A nálunk járt verzió a benne lévő kisméretű akku miatt elsősorban kisebb 45-50 m2-es lakásokba ajánlott, főleg akkor, ha a padló nagy részét kemény burkolat borítja. Ilyenkor érvényesülhet leginkább a robot összes képessége. Felmosó robotként különösen jó, a porszívó és felmosó funkciókat kombinálva remek segítség egy 1-2 személyes kislakásban.

Teljes cikk

Tovább a termékhez

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.