0

Mit tud egy jó robotporszívó?

2016.09.05.
Mit tud egy jó robotporszívó? Aki még nem ismeri a robotporszívó kiváló képességeit, annak számára az eszköz fő tulajdonsága, hogy jár körbe-körbe a lakásban és magától kitakarít. De nézzük, mi mindent tudnak még ezek a készülékek, milyen funkciók alapján mondhatjuk őket a mai háztartások csúcsgépeinek?

Egy robotporszívó valóban csúcstechnikát képviselő eszköz. Összetettségében a telefonunkhoz tudjuk hasonlítani, s valószínű, hogy a legtöbb háztartásban nincs más, hozzá hasonló bonyolultságú eszköz.

Egy takarító robot nem véletlenszerűen közlekedik a lakásban. Bár úgy tűnik, hogy céltalanul ide-oda vándorol, de valójában ez a véletlen mozgás csak a régebbi, kevésbé fejlett típusokra érvényes.

A robotporszívó agya egy parányi kis számítógép, ez a felelős a gép munkájáért. Az a dolga, hogy értelmezze a szenzoroktól kapott információkat és döntsön a következő lépésekről. A gép szenzorai minden másodpercben körülbelül 40 különböző információt adnak a környező tárgyakról, terepviszonyokról, észlelt akadályokról. A gépben dolgozó számítógép ezek alapján számítja ki minden másodpercben a robot mozgását.

Szenzorok

A fejlettebb típusú robotporszívók már nem csak azt az információt tudják begyűjteni, hogy éppen előttük milyen akadályok találhatók,  hanem pontosan képesek tájékozódni is a lakásban. Memóriájukban felépítik a lakás képét, s képesek ebben elhelyezni magukat, megállapítani saját helyzetüket.

Ebben a tájékozódásban a különböző szenzorok segítik a robotot. Egy robotporszívó sokféle szenzorral van felszerelve. A szenzorok mondják meg a gépnek, hogy milyen talajon tartózkodik. A gépen körbe infravörös érzékelők találhatók. Ezekkel méri fel az útjába kerülő tereptárgyakat, akadályokat. Szenzorok helyezkednek el az alján is. Ezeknek akkor van szerepük, ha lépcsőhöz érkezik,. A lefelé néző szenzor tudja érzékelni a leesésveszélyt, s megállítja a gépet.

Egyes típusok már rendelkeznek optikai szenzorokkal is. Ezek valós képet felvevő kis kamerák, melyek például a kitakarítandó szoba képét, alaprajzát segítenek összeállítani a robotnak.

A robot a szenzorok adatai alapján közlekedik a lakásban. Dönteni tud például az alábbi kérdésekben:

 • észleli az akadályokat; nem attól változtat irányt, hogy nekimegy a szék lábának, hanem előre érzékeli, hogy akadály van előtte és nem is fog nekiütközni
 • érzékeli, hogy melyik helyiségben járt már, melyikben nem
 • érzékeli, hogy milyen talajon dolgozik éppen, s az milyen erősségű takarítást igényel (szőnyegen erősebben takarít, mint padlón)
 • a piszkosabb padlót alaposabban feltakarítja, többször átmegy rajta
 • észleli a lépcsőt, nem esik le a magas helyekről
 • ha nagyobb szennyeződést talál – például egy helyre kiszóródott valami a szőnyegre – képes a koncentrált takarításra, annak az egy helynek az alapos porszívózására.

  A robot alkalmazkodóképessége néhány kiegészítővel – virtuális fal, világítótorony beiktatásával – tovább növelhető. Képessé válik a terek elkülönítésére, néhány nem érinthető tárgy (pl. állatok itatótálkája) kikerülésére.

  Időzítés, programozás

  Ezeket a funkciókat persze már egy ébresztőóra is tudja, nem véletlen, hogy a robotban is megtalálhatók. A gép használata akkor lesz a leginkább kényelmes, ha a lehető legkevesebbet kell vele foglalkozni. Erre jó az időzítés és a programozás. Beállítható, hogy melyik napokon, mikor induljon el, hány órakor kapcsoljon be. A világítótorony és a virtuális falak használatával tervezhető, hogy mely helyiségeket, milyen sorrendben takarítsa ki.

  Be kell vallanunk, a teljes automatizáláshoz egy lépés még szükséges lenne. Abszolút felügyelet nélkül még nem működtethető a takarító robot, mert időről-időre szükség van a portartály ürítésére. A tartály mérete általában 0,3-0,7 liter körüli, ami azt jelenti, hogy sűrű használat mellett is legalább hetente egy-két alkalommal ki kell üríteni. Egy nagyobb lakásban akár minden egyes használat során is meg tud telni a tartály, nem érdemes hát sokat várni a tisztításával.

  Dizájn, tartósság

  A végére hagytuk ezt a kérdést, holott az első, amivel a leendő vevő találkozik. Kevesen lehetnek, akiket a mélyben dolgozó elektronika fog meg első pillanatra, hiszen nem ezt látjuk először. Az alakja, felépítése, a használt anyagok minősége viszont a mai robotporszívók esetén már kifogástalan. Ezek már nem esetlen, kísérleti eszközök. Sok évnyi kísérletezgetés eredményét rejti egy-egy porszívó doboza. A készítők pontosan tudják, mi az ideális méret, forma, milyen tapintásúak legyenek az anyagok ahhoz, hogy a robot a legbizalomgerjesztőbb képét mutassa. Ez be is jött. Valószínű, hogy mérnökök ezrei tanulmányozták éveken át, hogy a mik a takarításhoz legideálisabb formák és mozdulatok. Hogy mekkora legyen a gép súlya, hogy ne billenjen fel egy akadálytól, de kicsit se legyen nehéz egy háziasszonynak. A jövőben ezen a téren talán nem is várhatunk túl sok változást: a robotok megtalálták ideális formájukat. A forradalom inkább a mélyben történik majd, még tökéletesebb szenzorokkal, még gyorsabb és pontosabb adatfeldolgozással. A robotporszívó története még messze nem ért a csúcsra – biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes széria többet, jobbat fog tudni az elődjénél.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.