0

Mit tehetsz az egészségedért, ha veszélyes a levegő a településeden?

2017.01.22.
Mit tehetsz az egészségedért, ha veszélyes a levegő a településeden?
A hétvégén Szombathelytől Debrecenig tizenhárom nagyváros, köztük Budapest levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Közegészségügyi Intézet. Az ÁNTSZ szerint túl magas a levegő szállópor-tartalma. Az érintett térségben élőknél légzőszervi problémák jelentkezhetnek: erősebb köhögés, nehezedő légzés a tipikus tünet. Az ÁNTSZ azt tanácsolja: az ott élők keveset tartózkodjanak a szabadban, ne sportoljanak, ne végezzenek aktív fizikai munkát, lehetőleg maradjanak otthon.

Ilyen helyezetekben arról már nem szólnak az orvosi jótanácsok, hogy mit kezdjünk az otthoni levegővel?  A lakásfalai nem állítják meg a szálló port és a szmogot. Mesterséges szellőztetésre csak nagyon keveseknek van lehetőségük, többségében azt szívjuk, ami az ablakon bejön. Mit tehetünk, hogy tisztább legyen az otthoni levegő?

Az otthoni levegőtisztítás iráni igény úgy lesz egyre erősebb, ahogy közeledünk a nagyvárosok felé. Falun, néhány kisvárosban, a tiszta levegőjű, egészséges vidéken élők számára a levegő tisztaságának a kérdése még nem jelent napi problémát. A nagyvárosban élők már tudják, hogy az egészséges levegőhöz jogunk van ugyan, de lehetőségünk egyre kevesebb van, hogy éljünk is ezzel a jogunkkal. Még a vízszennyezéssel is jobban járnánk, hiszen a szennyezett vizet felválthatjuk boltban vásárolható palackozott vízzel. Palackozott levegőnk azonban nincs, azt kell szívnunk, ami az ablakon bejön.   

A lakásunk levegője sokszor még sokkal szennyezettebb is, mint a kinti levegő. Kint egy idő után a szél elfújja a szmogot. A köd felszáll, jön egy friss légáramlat és megtisztítja a légteret. A lakásban azonban csapdába esik a por és minden más szilárd anyag, mely a levegőben lebegve bejut az ablakokon. Hogyan lehetne tőle megszabadulni?

Két módon: először levegőtisztítással, másodszor annak megakadályozásával, hogy a már lerakódott szennyeződés visszajusson a levegőbe.

Levegőtisztítás otthon

Az első feladat a lakás levegőjének rendszeres tisztítása. Arra kell törekedni, hogy a levegőben lebegő szilárd anyagot, a port, a polleneket, valamint az egészségre ártalmas gázokat ki tudjuk szűrni a levegőből. A rossz hír, hogy ez más eszközzel nem lehetséges, csak megfelelő légtisztító berendezés használatával.

A legkisebb hatékonyságú légtisztítók csak a szemmel is látható méretű porszemeket szűrik ki a légtérből. A legegyszerűbb készülékek például úgy működnek, hogy egy ventillátor beszívja a levegőt, amit egy vizes felülettel ütköztetnek. A levegő irányt vált, a levegőben hordozott por pedig lecsapódik a víz felületén. Ilyenek a legolcsóbb és legkevésbé hatékony légtisztítók.

A nagyobb hatékonyságú, alaposabb szűrést biztosító készülékekben a beszívott levegő egy többszörös szűrőrétegen halad keresztül. A légtisztítás hatékonysága ennek a szűrőnek a képességeitől függ. A Stadler Form Viktor légtisztítója a por mellett a baktériumokat, vírusokat is kiszűri a levegőből, sőt, aktív szenes betétjének köszönhetően a kellemetlen szagoktól, gázoktól is mentesíti a levegőt.

Ha nem csak poros, de száraz is a levegő, akkor egy légmosó berendezés az igazi választás. Jelenleg ezek a legjobb hatékonyságú készülékek, melyek nem csak megtisztítják a levegőt, hanem be is állítják annak optimális páratartalmát. A Stadler Form Robert légmosó készüléke képes egy együttes étkező-nappali levegőjének megtisztítására is, egészen 80 négyzetméterig.   

Levegőtisztítás hibái

A levegőtisztással kapcsolatos gyakori hiba, amikor valaki alulméretezi a légtisztító berendezését. Nem akarja a drágább készüléket megvásárolni, így a szükségesnél kisebb kapacitásút választ. Úgy gondolja, hogy majd akkor lassabban tisztítja meg a szoba levegőjét. Csakhogy ez a megoldás nem jó. Nem lassabban fog megtisztulni a levegő, hanem egyáltalán nem tisztul meg. Ha kicsi a légtisztító kapacitása, akkor lassabban tisztítja a levegőt, mint ahogyan a légcsere megtörténik a helyiségben. Azaz mindig több szennyezett levegő jön be, mint amennyit megtisztít a készülék.

A másik tipikus hiba, hogy ha egy helyiségre koncentráljuk a légtisztító működését. Csakhogy hiába dolgozik éjjel-nappal a nappaliban, ha a hálószobák levegője marad, amilyen volt. Ezek a légtisztítók mobil készülékek, így érdemes forgóban használni őket, hogy minden helyiség levegője felfrissülhessen.

A lerakódott por eltüntetése

A lakás légterébe bejutó szilárd anyagok, porszemek egy idő után lerakódnak a padlón és a bútorokon. Ezt is el kell távolítani. Erre való a takarítás – ez egyértelmű –, csak az nem mindegy, mivel!

Sokszor leírjuk – és például a Levegő Munkacsoport alapos tesztje igazolta is –, hogy a hagyományos porszívók az összegyűjtött porból éppen a legfinomabb, a légutakra leginkább veszélyes porszemeket ki is fújják magukból.  A hagyományos porszívózás leginkább csak újra és újra felkavarja a port a helyiségben. Az egyszer már lerakódott szennyeződést újra visszajuttatja a légtérbe.

Egy robotporszívó sokkal kíméletesebben takarít, kevesebb a légtérbe visszajutó por mennyisége. Részben maga a készülék is kevesebb port fúj ki magából (a HEPA szűrőknek köszönhetően szinte semmit), másrészt a kevésbé intenzív mozgás, kisebb súly miatt nem kavarja fel a port takarítás közben – mint tesszük azt kézi munkával, hagyományos eszközöket használva.

A lakás levegőjének jelenleg kézi eszközökkel elérhető legjobb tisztítását tehát a légtisztító és a robotporszívó együttes használata jelenti. A porszívóval tisztítsuk meg a helyiséget a lerakódott portól, majd ezt követően hagyjuk néhány órán át dolgozni a légtisztítót. Így kaphatjuk a legnagyobb esélyt arra, hogy a lakás falain belül maradva megkímélhessük magunkat az egész országrészeket fenyegető poros, szmogos levegőtől.

 

A te otthonodba vajon melyik levegőtisztító illik igazán? Találd meg a számodra legjobban megfelelőt!


A robot legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.