0

Mit tanulhatunk az elrontott robotoktól?

2017.01.05.
Mit tanulhatunk az elrontott robotoktól?
Akkor tudjuk igazán értékelni, hogy milyen hatalmas tudást építettek be a fejlesztők egy robotporszívó burkolata alá, ha megértjük, hogy mennyire bonyolult géppel megvalósítani a mindennapi élet megszokott mozdulatait. Nézegess elrontott robotokat, sokat meg fogsz érteni a robotporszívók világáról is!  

Nézd meg ezeket a videókat és más színben fogod látni a robotporszívódat. A vicces felvételeken egyszerű, mindennapi mozdulatokat végző robotokat láthatsz. Kiöntöd a szemetet a teherautóra, vagy ketchupot nyomsz a krumpli mellé a tányérra. Semmi bonyolult, igaz? Csakhogy mindez kizárólag az ember számára tűnik egyszerűnek. Már egy pohár víz felemelése is olyan összetett mozdulatokat igényel, mellyel a gépek többsége nem tud mit kezdeni. 1. Találja meg a poharat, mérje be pontosan a helyzetét. 2. Ragadja meg, de pontosan akkora erővel, ami elég a szilárd tartásához, de nem roppantja szét az üveget. 3. Emelje fel, de lassú, egyenletes sebességgel, nem hirtelen elindulva, hogy a pohárban lévő víz ne loccsanjon ki. 4. Álljon meg a kívánt helyen, de újra csak olyan lassulással, hogy a víz maradjon a pohárban.

Egy ilyen folyamat pontos kidolgozásához a robotkéz mozgásának aprólékos kidolgozására és bonyolult programozásra van szükség. Az ide illesztett videókon ennél ezerszer bonyolultabb mozgások láthatók. Az elrontott robotokat készítő lány videóin persze maga a show a lényeges, vicces, ahogyan a robotkéz püföli az ébredező lány fejét, vagy szétkeni a rúzst az arcán. A bemutató nagy tanulsága az, hogy ennyit ér egy olyan robot, ami csak a mechanikát tartalmazza, de nem jó a helyzetfelismerő képessége, nem elég érzékenyek a szenzorai és nem elég okos ahhoz, hogy a szenzorok által közvetített jeleket értelmezni tudja.

Ezeket a kisfilmeket látva már el tudjuk képzelni, hogy mi különbözteti meg a valódi robotporszívót a robotagy nélküli, ám hasonló dobozba rejtett gépezetektől. A 10 ezer forintos „robotporszívó” olyan, mint a filmen látható reggeliztető robot. Bekapcsolás után elvégzi a rá kirótt feladatot, de nem sokat érzékel abból, hogy a munkavégzése mennyire hasznosul. Forog körbe-körbe, feltörli, vagy fel is porszívózza a port a lakásban, de a takarítás hatékonyságáról már nincs semmi visszajelzése.

Egy ilyen leegyszerűsített, robotporszívóhoz hasonló takarítógép nagyon egyszerűen működik. Bekapcsolás után egy megadott időtartamig, 60-90 percig dolgozik. Közben véletlenszerű mozgást végez, többnyire ide-oda pattog, mint egy pingponglabda. Ha akadályba ütközik, elindul másik irányba. Nem érzékeli, hogy bejárta-e a rendelkezésére álló területet vagy nem. Mivel a mozgása véletlenszerű, ezért nagyrészt valószínűleg bejárja a területet, de az is elképzelhető, hogy fél órán keresztül csak egy kisebb területen mozog. Ez olyan, mint a lottószámok kérdése: lehet, hogy az 5 szám egyenletesen oszlik el a 90 között, de kijöhetnek egymás mellett álló számok is. Ezt hozza a véletlen elrendeződés.

A lassan az ABC-áruházakban is kapható olcsó takarítógépek tehát pontosan azon a szinten állnak, mint a videó elrontott robotjai. Hasonlítanak az igazihoz, de igazán okos takarítást nem várhatunk el tőlük.

Milyen a valódi robotporszívó?


Egy háztartási gép akkor válik robottá, ha a viselkedését önállóan választja meg a környezeti információk alapján. Ha bekapcsolok egy gépet és az körbe-körbe forog, a falnak ütközve visszapattan és másfelé indul, az ettől még nem lesz robot. Az egyszerű mechanikus szerkezetből akkor lesz robotporszívó, ha különböző érzékelőkön keresztül begyűjti a környezeti információkat és azok alapján határozza meg a saját viselkedését. Csak néhány példa:

A robotporszívó nem esik le a lépcső tetejéről. Vajon miért? Azért, mert érzékeli a magasságot, s ha ez meghalad egy kritikus mértéket, akkor nem megy tovább abba az irányba.  Ehhez a viselkedéshez kell egy érzékelő, ami észreveszi, ha túl nagy tér van alatta, s egy olyan program, ami erre az információra válaszul megváltoztatja a robot működését, másik irányba fordítja a gépet.

A robotporszívó képes a sarkok, falak mentén takarítani. Vajon miért? Mert nem csak ide-oda pattog véletlenszerűen, hanem érzékelői révén meg tudja különböztetni az egyszeri akadályt (pl. egy széket) a fal folyamatos vonalától.

Az új feltörlő robotnak nincs dokkolója. Hogy ne vesszen el a konyhaszekrény alatt, ha lemerül az akkumulátora, vagy befejezte a munkáját, akkor képes arra, hogy kijöjjön a szekrény alól. Vajon miért? Mert van egy fényérzékelő szenzora, a programja pedig arra utasítja, hogy kikapcsolás előtt keresse meg a lehető legvilágosabb helyet.  

Minél fejlettebb egy robotporszívó, annál több szenzort kapott a fejlesztőktől és annál bonyolultabb program használja ezeknek a szenzoroknak a jelzéseit. A videók nagyon buta robotjai is működhetnének szépen, gördülékenyen, finoman. Ehhez talán még a mechanikus berendezéseiket sem kellene átalakítani. Csak rengeteg új szenzor és sok órányi alapos programozásra lenne szükség a kiokosításukhoz.

Viccesek ezek a videók, felnőtt és gyerek egyaránt jól szórakozik az elrontott robotok butaságain. Ám ha túllépünk a poénokon, saját robotporszívónk működéséből is sok mindent megértünk rajtuk keresztül.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.