0

Mit jelent az, hogy szisztematikusan takarító robotporszívó?

2016.11.15.
Mit jelent az, hogy szisztematikusan takarító robotporszívó? Egy robotporszívó kétféle takarítási módban működhet: vagy véletlenszerűen takarít, vagy szisztematikusan, azaz felméri a takarítandó helyiség jellemzőit és hozzá igazítja a munkáját. Ez kevesebb energiával, rövidebb idejű takarítással és alaposabb munkával jár.

A robotporszívók többsége első pillantásra úgy tűnik, hogy teljesen véletlenszerűen (gyakran használt angol kifejezéssel: random módon) közlekedik a szobában. Elindul az egyik irányba, valahol beleütközik egy akadályba, ekkor irányt vált és elindul egy egészen másik irányba. Ez az esetek többségében azonban csak a látszat.  

Ilyen teljesen véletlenszerű üzemmódban csak a legegyszerűbb, valójában navigációval nem rendelkező robotporszívók működnek. Az ilyen készülékeknek elég kétes a hatékonysága, hiszen nem tudják, merre jártak már, s mit kell még feltakarítaniuk. Csak a véletlenen múlik, hogy a helyiségben hagynak-e feltakarítás nélküli foltokat, vagy el tudnak-e jutni minden egyes területre.

Navigál már az egyszerű robotporszívó is


A komolyabb készülékek – ez a 90-120 ezer forintos árkategória – már rendelkeznek navigációs eszközökkel, melyek segítik a robot mozgását. A takarítás közbeni mozgás véletlenszerűnek tűnik, de azért a robot agya közben dolgozik. Takarítás közben felméri a helyiség nagyságát, s például ahhoz mérten számolja ki a szükséges takarítási időt egy-egy területen. Így működnek az egyszerűbb iRobot Roomba készülékek is. A robot a rendelkezésére álló takarítási idő alatt bejárja a teljes takarítandó területet – ezt pedig csak úgy tudja megtenni, ha van valami összképe arról, hogy mekkora területen kell dolgoznia. A véletlenszerű mozgás mögött tehát egészen komoly számítások állnak, melyek „fejben” lerajzolják a robotnak a szoba térképét.

Szisztematikus takarítás


Tény, hogy a robotporszívó navigációjának a csúcsát ma a szisztematikus takarítás jelenti. Ez olyan robotporszívókat jelent, melyek pontosan tudják, hogy merre jártak és merre nem. Ezzel a tudással a magasabb áron, kb. 150 ezer forint felett elérhető robotporszívók mind rendelkeznek.

Az LG Hom-Bot robotporszívók voltak az elsők, melyeket kamerával is felszereltek. Ezek a készülékek munka közben a plafont figyelik, s az azon felfedezhető tájékozódási pontok alapján állítják össze saját belső térképüket. Egyes robotporszívók kamerája éjjel is képes tájékozódni, mert rendkívül alacsony fénymennyiség is elegendő számára a működéshez.

A Neato robotporszívó ugyanezt a feladatot nem kamerával, hanem lézeres távolságmérővel végzi el. Mindkét megoldásnak az a célja, hogy a robotporszívó pontosan fel tudja térképezni a rendelkezésére álló teret és el tudja helyezni saját magát ezen a területen. A Samsung PowerBot a kamera mellett wifi jeleket is felhasznál a tájékozódásra.

A szisztematikus takarítás azt jelenti, hogy a robotporszívó nem véletlenszerűen mozog, hanem pontról-pontra, tervszerűen halad előre. Ez teremti meg annak is a lehetőségét, hogy a robotporszívó ne csak egyben kezelve egy helyiséget tudjon feltakarítani, hanem szobáról-szobára járva az egész lakás takarítását elvégezhesse.

Az iRobot Roomba készülékek közül például jelenleg a legfejlettebb, a Roomba 980 robotporszívó képes arra is, hogy miután lemerült és visszatért a dokkolóra, a töltés után ugyanott folytassa a takarítást. A fejlett navigációnak köszönhetően a robotporszívó vissza tud térni arra a pontra, ahol a lemerült akkumulátor miatt félbehagyta a munkát.

a Roomba 9980 szisztematikus takarítás közben

A szisztematikus takarítás előnyei


A szisztematikus takarítás azért jó, mert a robotporszívó rengeteg időt meg tud vele spórolni és sokkal hatékonyabban végzi a munkáját. Kevesebb az átfedés, nem halad át kétszer ugyanazon a területen, hiszen már tudja, hogy merre járt és még merre nem. Továbbá ami a legfontosabb, hogy nem végez felesleges mozgásokat. A véletlenszerűen mozgó robotporszívók akadálytól akadályig hosszú, egyenes szakaszokon haladnak végig. Képzeld el a takarítást úgy, hogy letörlöd az egyik polc egyik sarkát, aztán átszaladsz egy másik polchoz, azon is törölsz egy keveset, majd jön a tévé egyik sarka, majd vissza a már letakarított polchoz és újra annak az egyik szélét kezded tisztogatni. Ez rengeteg felesleges mozgást jelent és sokkal kisebb a takarítás hatékonysága is.

A szisztematikusan működő robotporszívók egy idő után megtanulják, hogy merre érdemes haladniuk a hatékonyabb közlekedés érdekében. Ha ugyanazon a területen másodszor dolgozik, akkor már sokkal rövidebb idő alatt végez egy szisztematikusan dolgozó gép. Megismeri a területet és ki tudja választani a leghatékonyabb útvonalakat.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.