0

Mire jó az ereszcsatorna-tisztító robot?

2016.10.07.
Mire jó az ereszcsatorna-tisztító robot? Rendszerint az ősz beköszöntével okoz gondot az ereszcsatornák dugulása. Ideje gondolni az esősebb évszakra, s érdemes még a nyári száraz időben kitakarítani a házon lévő ereszcsatornákat. E veszélyes munka elvégzéséhez jelent meg egy új eszköz, az eresztisztító robot.

Az ereszcsatorna dugulását nem a vízzel érkező anyag okozza, hanem mindaz a hulladék, ami száraz időben is a tetőről az ereszcsatornába kerül. A heves eső belemossa a csatornába a tetőre rátelepedett mohát és a port. Belehullanak a falevelek és minden más szemét, amit a szél hoz magával. Nagyobb esőzések alkalmával a hevesen áramló víz olyan anyagokat is megmozdít a tetőn, melyek más körülmények között nem csúsztak volna a csatornába. A moha erre a legjobb példa, ami szorosan tapad a tetőcserepekre, s valóban csak a nagyon bőséges csapadék tudja lemosni a helyéről. Akkor viszont a csatornában köt ki, ahol az összegyűlő szemét jó eséllyel okoz dugulást.

A nyári csapadéktól többnyire nem dugulnak el az ereszcsatornák. A nagy terhelés csak alkalmi jelleggel, egy-egy nagyobb zivatar idején jelentkezik. Az talán fel sem tűnik a lakóknak, hogy egy nagy vihar terhelését nem bírja az ereszcsatorna és kifolyik a víz. Ezt többnyire elfogadjuk, s nem gondolunk arra, hogy dugulás is állhat a háttérben. Ősszel és télen azonban állandósul a nagyobb terhelés és sokkal feltűnőbbek a hibák is.

Az ereszcsatorna tisztítását érdemes minden nyár végén elvégezni. Az összegyűlt falevelek, moha és más szerves anyag a csatornában kis szigeteket képez és mögötte pangó víz halmozódik fel. Ha ez a víz szivárogni kezd, akkor folyamatosan áztathatja a falakat is.

Ha fa is belóg a tető fölé, akkor az ereszcsatorna tisztítását kétszeres gondossággal kell elvégezni. A fáról levelek, virágszirmok, elszáradt, letöredező ágak hullanak a tetőre és jutnak azon keresztül szintén a csatornába.

Az ereszcsatorna tisztítása viszont nehézkes, mocskos és kifejezetten veszélyes munka. Kisebb családi házak esetén még házilag is elvégezhető, mert a szükséges néhány méteres magasságban még az emberek többségének nincs túl nagy tériszonya. De mit tegyünk már az emeletes családi házakkal, vagy a sokemeletes társasházakkal? Egy három emeletes belváros bérház ereszcsatornája simán eléri a 20 méteres magasságot is, ugyanakkor még lehetnek fák, melyek ebben a magasságban is a tető fölé hajlanak. Ki fog oda létrára felmászni és azt a csatornát kitakarítani?

Bármivel is, de ki kell takarítani a felgyülemlett szerves anyagot és más hulladékot, melyek megálltak a csatornában. Hasznosak az ereszek tisztítására használható porszívószerű szerkezetek, melyekkel a 6-10 méteres magasságban lévő ereszcsatorna is kitisztítható. És a legjobb megoldásként létezik már önjáró, hernyótalpakon közlekedő eresztisztító robot is, melyet csak bele kell helyezni a csatornába és önmaga elvégzi a munka oroszlánrészét.

Az eresztisztító robot nem csak a kényelmünket szolgálja, hanem egy valóban igen veszélyes munkát végez el az emberek helyett.  Az iRobot Looj 330 típusú készüléke olyan, mint egy harapós hernyó. Egy hernyótalpakon előre kúszó testből és egy négyágú forgó késből áll.  A gyorsan forgó kések felaprítják a csatornába hullott gallyakat, faleveleket és más hulladékot. A csatornát eltömítő egyvelegből olyan apró szemcsés darálékot készít, amit már egy sima vízöblítés – például a következő eső – le tud mosni a lefolyóba. Így nem kell felmászni és nem kell kézzel tisztítani az ereszcsatornákat.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.