0

Mire jó a légmosó készülék?

2016.07.07.
Mire jó a légmosó készülék? Városi lakásban a leggyakoribb egészségkárosító forrás az ablakon beszálló por és az utca levegője. Takarítással sokat tehetünk azért, hogy a lakás porterhelése csökkenjen. Porszívózással viszont csak a már lerakódott por mennyiségét tudjuk csökkenteni. A levegőben szálló porral sem a hagyományos porszívó, sem a robotporszívó nem tud mit kezdeni, pedig egészségünkre ez sokkal veszélyesebb, mint az a vékony porréteg, ami a könyvespolc tetején rakódik le. Egy légmosó készülék sokat segít abban, hogy egészségesebbé tegyük a lakás levegőjét.
Szerencsére Magyarországon még egy városban sem szorulunk rá arra, hogy palackozott levegőt kelljen beszívnunk egy mély lélegzetvételhez. De a légszennyezettség jelen van mindenütt, ahol emberek élnek. Ha a lépteinkkel felverjük a port a lakásban, a porszemek legalább 6-8 órán keresztül keringenek a levegőben, mielőtt újra leülepednének. Az utcáról beáramló levegő azonban sokkal rosszabb anyagokat is tartalmaz, mint az egyszerű por. A szmog, az autó kipufogógáza korommal, szénhidrogén-származékokkal és egészségre ártalmas gázok tucatjaival lehet szennyezett. Hiába csukjuk be az ablakot, a szennyezett levegő továbbra is a lakásban kering. A légkondicionáló berendezés sem hoz teljes körű megoldást. Működő klíma mellett is kinyitjuk az ajtót, néha az ablakot is, a szennyezett levegő akkor is beáramlik. A kinti levegő szennyezettségétől csak azokban a lakásokban tudunk megszabadulni, ahol a légcserét teljes egészében gépi szellőztetéssel biztosítják, s a szellőzőberendezéseket ellátták a megfelelő szűrőkkel is.

Házi használatú légtisztító berendezésekkel komoly mértékben csökkenthetjük otthonaink légszennyezettségét. Egy ilyen háztartási célú légtisztító készülék arra való, hogy csökkentse a légszennyezettséget, frissítse a benti levegőt, kiszűrje belőle a port, kormot, dohányfüstöt, kipufogógázokat, s párásítsa a túlságosan száraz benti levegőt. Ezek az eredmények már jelentős segítséget adnak allergiában szenvedőknek, gyermekeknek, légúti betegségben szenvedő betegeknek egyaránt. Mindenkinek ajánlható egy ilyen légmosó készülék használata, akinek gyengébb az immunrendszere – idősek, gyerekek könnyebben ellenállnak a betegségeknek, ha csak kis mértékben is tisztábbá tudjuk tenni a levegőt körülöttük.

Az Airbi készülékek párásítók és légtisztítók egyben, azért is nevezzük őket légmosó készülékeknek. Ezek a gépek egy vizes megoldást használnak a levegő megtisztítására. A készülék belsejében egy forgó nedves tárcsarendszer található. Ezen áramlik keresztül a beszívott levegő. A vízzel ütköző levegőből a szilárd részecskék lecsapódnak. Ezeket a víz megköti, s a készülékből a portól és más szilárd anyagtól megtisztított, páradús levegő lép ki.

A párásító működés előnye az is, hogy kis mértékben hűti a levegőt. Egy-két foknál többet ez nem jelent, de az átforrósodott nyári lakásban ez az egy fok is kellemes hűvös érzetet kölcsönöz a készülékből áradó levegőnek.

Egy ilyen készülék egy átlagos szoba levegőjének a tisztítására alkalmas. Minél nagyobb a légtér, annál kisebb a készülék hatékonysága, hiszen egy nagy terem távoli sarkából nem tudja magához szippantani a tisztítandó levegőt. Egy kisebb készülék, például az Airbi AIRWASHER egy 45 négyzetméteres szoba levegőjét képes megtisztítani. A nagyobb, az Airbi Maximum akár 85 négyzetméteres területen is alkalmazható (átlagos, 2,40 méteres belmagasság mellett).

Az Airbi készülékekben a víz mellett egy ezüstkocka is segíti a tisztítást. Sokat lehet olvasni az ezüst fertőtlenítő hatásáról. Ez a készülék is ezt a tulajdonságát használja ki a nemesfémnek. A gépbe illesztett ezüst fertőtleníti a rajta átáramló levegőt, elpusztítja a benne lévő baktériumokat.

A légmosó készülékek folyamatosan üzemeltethetők, fogyasztásuk elenyésző (7-20 watt). Nappal mindenképpen célszerű hosszú időn keresztül működtetni, de ha van rá lehetőség, akkor éjszaka is előnyös bekapcsolva hagyni a nyugodt alvás érdekében. Van, akit zavar a készülékből származó zaj, bár nem zajosabb, mint egy hagyományos ventillátor.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.