0

Mire jó a forgókefe a robotporszívó alján?

2016.09.02.
Mire jó a forgókefe a robotporszívó alján? A takarítóeszközök remek találmánya a forgókefe. Használata többszörözi a takarítás hatásfokát, akár hagyományos porszívó, akár robotporszívó rendelkezik ezzel az eszközzel. Sőt, a forgókefe még porszívó nélkül is hatásos.
Gyermekkoromból emlékszem egy eszközre, amit leginkább a szőnyegeken használtunk otthon. Egy kis kézi, tologatható eszköz volt, ide-oda kellett a szőnyegen húzogatni, s az alján forgó kefék felszedték a szőnyegről a nagyobb szöszöket. Volt néhány macskánk, úgyhogy az eszköznek mindig volt mit felszednie, de valójában a macskaszőrnél, hajszálaknál kisebb méretű piszkot nem tudta összegyűjteni. Látszat-takarításra azért tökéletes volt.

Ez a kis tologatós valami – biztos van rendes neve is, de nem fog eszembe jutni – egy dologban azért hasonlított a ma legmodernebbnek számító takarítóeszközre, a robotporszívóra: mindkét eszköz a talpán forgó kefékkel segíti a takarítást.

A robotporszívó keféit persze nem csak az előre-hátra mozgás mozgatja, hanem villanymotor is hajtja őket, ettől válik az eszköz még hatékonyabbá. De mi a lényege ennek, mitől javul a takarítás a forgó keféktől?

A forgó kefék legnagyobb előnye, hogy azonos szívóerő mellett sokkal hatékonyabb takarítást tesznek lehetővé. Forgókefék nélkül a porszívó kénytelen borzasztó erővel szívni, hogy a szőnyegből, bútorokból ki tudja szippantani a port. Semmi másra nem hagyatkozhat, mint a nyers szívóerőre, ami vagy elég lesz, vagy nem. A hatékonyság növeléséhez aztán egyre erősebb, nagyobb motorokat kell gyártani, így jönnek a kétezer wattos porszívómotorok.

A forgó kefék több dolgot is megvalósítanak egyszerre. Először is lekefélik a felületet – ez magától értetődő. A hajszálakat, állati szőrt, cérnaszálakat, sőt, még a porcicákat is a felületről gyűjti össze a kefe, így ezekkel már a szívóerőnek nincs dolga.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a kefe mozgása megmozgatja a felület szálait. Felveri róla a port, sőt, ahogyan erősen forog, mozog, az anyag mélyén is meg tudja mozdítani a leülepedett porszemeket. Nem szedi össze, a kefének nem ez a dolga. A por felkavarodik, így a porszívónak már nem az anyag mélyéből kell kiszippantania, hanem csak a már lebegő port a levegőből begyűjtenie. Ehhez pedig sokkal kisebb szívóhatás kell, ergo kisebb teljesítményű motor is elegendő, ami kevesebbet fogyaszt, kisebb helyen elfér, mégis ugyanazt a tisztító hatást tudja nyújtani.

Sőt, van itt még egy trükk, amit a forgókefék gyártói elkövetnek. A kefék egy része nem teljesen henger alakú tengelyen helyezkedik el. Nem teljesen szimmetrikus az anyag, ami forog. Az eltérés nagyon kicsi, szemmel nem is vesszük észre. De ez azzal jár, hogy a forgás nem lesz egyenletes. A kefe nem simán forog, hanem minden egyes fordulatnál üt egyet a szőnyegre. Ez pont az a hatás, amit az udvarra kiakasztott szőnyegen érhetsz el egy jó alapos porolással. Ez az asszimetrikus hengeres tengely maga poroló, ami (a hagyományos poroláshoz képest) valami elképesztő sebességgel üti, porolja a szőnyeget. A port ezzel még jobban felveri, s porszívónak pedig nem kell mást tennie, mint a lebegő porszemeket gyorsan begyűjtenie.

Szóval, nem véletlen, hogy a robotporszívó nem csak sima porszívóként működik, hanem ilyen forgókefékkel van felszerelve. A takarítás hatékonyságát még tovább fokozza, ha ezek az erős gumiból készült kefék egymással szemben forognak. A port felverik, s középre, a szívómotor felé szórják. A gép így nem alakít ki maga körül kis porfelhőt takarítás közben.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.