0

Mire elég a robotporszívó teljesítménye?

Egy csúcsmodellnek számító robotporszívó – például a Neato Botvac Connected D95 – motorja mindössze 36 W teljesítményű. Mire elegendő ez a motorerő a hagyományos porszívók ezer wattos teljesítményével összehasonlítva?

Ha csak a tévében futó reklámokat nézzük, akkor jogosan hihetjük, hogy a porszívók erejének a fő mutatója a motor teljesítménye. Csak úgy röpködnek a magas számok: ezer wattos, kétezer wattos készülékek is kaphatók a boltokban. Ehhez képest szinte eltörpül a robotporszívók néhány tíz wattos teljesítménye. De vajon ez mire elegendő? A gyengébb erejű motor arányosan kisebb takarítóerőt is jelent? Mert ha így van, akkor nem sok eredménye lehet az ilyen eszközökkel való takarításnak. 

Miért erősek a porszívómotorok?

Őszintén szólva a motor nyers teljesítményének és a porszívó hatékonyságának nincs túl sok köze egymáshoz. De akkor meg miért kell ezer wattokat gyömöszölni a motortérbe?

A hagyományos porszívók egy egyszerű elvet használnak ki, a nyomáskülönbséget. A gép belsejében dolgozik egy ventillátor, mely a motor mögötti nyíláson nyomja kifelé a levegőt. Belül így légüres tér keletkezik. A létrejövő nyomáskülönbség miatt a másik oldali nyíláson nagy sebességgel beáramlik a levegő, s visz magával mindent, amit csak fel tud kapni a légáramlás.

A porszívó lelke az áramló levegő. Ha nincs légáramlás, nincs porgyűjtés, hiszen a motor hiába dolgozik, ha a legkisebb szöszt is a levegőnek kell szállítania. A gépek működésének első számú követelménye tehát a megfelelő légáramlás biztosítása.

Nincs is addig semmi baj, amíg nem akarsz tisztítani is a géppel. A beszívott koszt valahol össze kellene gyűjteni, nem fújhatjuk ki egy az egyben a hátsó végén. (Pedig dehogynem! A többség éppen ezt teszi.) Közbeiktatnak tehát egy porzsákot, amibe a felszedett szemetet a gép összegyűjti. A levegő bemegy a porzsák egyik végén, kifúj a másikon. Minél több minden útját állja, annál nehezebben tör keresztül rajta.

Hogy mi állhatja útját? Hát a korábban begyűjtött por, ami lerakódik a zsáknak pontosan azon a részén, ahol a levegő áramlani szeretne. Minél több a meglévő por a zsákban, annál gyengébb a levegő áramlása, míg végül akár teljesen meg is szűnik.

A légáramlás teljes megszűnése kétszeresen is rossz dolog. Egyrészt hiába döng a motor, ha nincs levegőáramlás, nincs tisztítás. Másrészt ez a levegő biztosítja a motor hűtését is, s ha nincs levegőáramlás, nem csak hogy tisztítás nincs, de rövidesen porszívómotor sem. A légáramot tehát minden körülmények között biztosítani kell.

A porszívógyártók ezzel a feladattal komoly csapdába kerültek. Kénytelenek egyre erősebb motorokat gyártani, hogy a nagyobb teljesítmény ki ellensúlyozni tudja az eltömődő zsák miatt csökkenő szívóerőt. Valójában minél nagyobb a porzsák, annál erősebb motor is kell, hogy egyáltalán maradjon valami ereje is a porszívónak. 

A robotporszívónak nem a teljesítmény a lényege

A robotporszívó kisebb teljesítményű motorja tehát nem jelent magától értetődően kisebb hatékonyságot. Egy robotporszívónak sokkal kisebb tartályt kell megtöltenie. A porzsák nem tömődik el, nincs szükség arra, hogy a levegő szabad áramlását a motor nyers erejével biztosítsuk.

A robotporszívó gyártói úgy gondolkodnak, hogy ha a motor ereje kisebb a készülékben, akkor pótoljuk azt más előnyökkel. A kisebb szívóerőt a készülékek két okos előnnyel ellensúlyozzák:
• a többszörös takarítással és
• a motoros kefék rendszerével. 

A többszörös takarítás előnye

Egy hagyományos porszívót általában hetente egyszer, vagy néhány naponta egyszer használunk. Nem azért, mert meggyőződésünk, hogy nincs ennél több takarításra szükség. A heti egy, vagy kétnaponkénti egy alkalom egy jó kompromisszum a lakás elvárt tisztasága és a takarítás nem kedvelt folyamata között. De lehetőség lenne arra, hogy erőfeszítés nélkül minden nap kitakarítsd a lakásodat, megtennéd, igaz?

A robotporszívó pontosan ezt a szabadságot kínálja fel. Dolgozhat minden nap, vagy akár többször is egy nap, nincs akadálya. Egy korábban csak ritkán, nemszeretem módon, alkalmanként kitakarított lakásból így lesz a robotporszívó használatával egy folyamatosan tisztán és egészségesen tartott, szinte teljesen pormentes otthon. 

A robotporszívó keferendszere

A sima porszívózással szemben a robotporszívó nem egyszerűen felszívja a port, hanem beépített keféivel szinte kiporolja a szőnyeget, vagy a padlót. Néhány évtizede a porolás még magától értetődő volt – a lakótelepeken a mai nappig ott sorakoznak a használaton kívüli porolók. Senki nem használja őket, az erősnek vélt porszívók korában nem cipeljük le az emeletről a tisztításra váró szőnyegeket. Pedig érdemes volna: porolás nélkül a por nagy része benne marad a szőnyeg rostjai között.

A robotporszívó keféi kicsiben ugyanúgy kiporolják a szőnyeget, mintha kiakasztanánk a ház melletti porolóra. A nagy sebességgel körben fogó kefék első lépésben felverik a port a padlóról, vagy a szőnyeg felületéről. Második lépésben pedig a porszívó beszippantja a lebegő porszemeket, mielőtt azok újra leülepednének a padlóra.

A robotporszívó e két előnye miatt kis motorikus teljesítménye ellenére is komoly hatékonysággal tisztítja meg a rábízott felületeket. Nincs szükség ezer wattokra ahhoz, hogy a lakás megtisztuljon: az okos eszközök működésükkel sokkal hatékonyabban működnek, mint a hagyományos, energiapazarló háztartási készülékek.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.