0

Mire alkalmas egy feltörlő robot?

2017.03.30.
Mire alkalmas egy feltörlő robot? Az első robotporszívó vásárlásakor nagy lehet a kísértés, hogy egy alacsonyabb árkategóriájú feltörlő robotot válassz a porszívó robot helyett. Mire alkalmas egy feltörlő robot és mikor lehet jó választás a megvásárlása?


Mire való a feltörlő robot?

A seprűvel vagy porszívóval is összegyűjthető szennyeződések csak az otthonodat elcsúfító  piszok egyik felét jelentik. Főleg egy konyhában, étkezőben napi probléma a padló beszennyeződése. Leesik egy ételmaradék, kilöttyen a leves vagy a kávé, s máris nedves, ragadós foltok csúfítják el a padlót. Az előszoba a sáros lábnyomoktól veszti el tisztaságát. Ezeket a szennyeződéseket a porszívózás nem tünteti el, teljes felmosásra pedig sokszor nincs elég időd.

Divatosak a laminált padlóval burkolt étkezők – ezek az anyagok többnyire elviselik a felmosást, de ha rendszeresen így tisztítod, akkor előbb-utóbb biztosan károsodni fog a burkolat. Egy éppen hogy nedves feltörlés viszont rendszeresen is használható a kevésbé víztűrő burkolatokon is.

A feltörlő robot tehát minden olyan helyzetben segít, amikor a porszívó már nem boldogul a szennyeződéssel, a felmosás pedig túl nagy beavatkozás lenne – akár az időddel, akár a burkolattal kell óvatosan bánni. Ilyenkor jön jól egy feltörlő robot.

A feltörlő robot állandó szinten tartja a nappali, előtér vagy étkező tisztaságát. Kiválóan használható olyan területeken is, ahol sok ember megfordul és fontos, hogy a környezet mindig higiénikus maradjon: várótermekben, elegáns irodákban, irodai folyosókon. Arra nincs elég kapacitás, hogy egy takarítónő naponta háromszor is dolgozzon. De egy feltörlő robotot naponta kétszer-háromszor is el lehet indítani, hogy az ügyvédi iroda, vagy orvosi rendelő váróterme soha ne fogadja sáros padlóval a betérő ügyfeleket.

Olcsó vagy drága a feltörlő robot?


Az, hogy egy készülék porszívóként működik, vagy feltörlésre alkalmas, az elsősorban nem árkérdés. Feltörlő robotot találunk a legolcsóbb készülékek között is, s a legokosabb berendezések között is akad feltörlő funkciót is tartalmazó hibrid.

A legegyszerűbb takarítórobotokban nincs porszívó funkció, ezek mind egyszerű feltörlő robotok. A robot talpára rögzítenek valami törlőkendőt, mikroszálas kendőt, s ez összegyűjti, feltörli az útjába eső szennyeződéseket. Pont annyira tud hatékony lenni, mint otthon egy hagyományos eszközzel végzett feltörlés.

A nagyobb darabokat, morzsákat, földre hullott egyéb szemetet nem gyűjti össsze, hiszen az már nem tud egy kendőn megtapadni. Kemény padlón összegyűjti a port, szöszöket, hajszálakat, erre alkalmas. Porszívó funkció nélküli készülékek szőnyegre nem alkalmazhatók. 

A boltokban kapható legolcsóbb feltörlő robotok viszonylag szerény tudásúak. Beállítani a takarítási időt lehet: például 45-60-90 perces programok között lehet választani. Bekapcsolás után kiválasztható, hogy a robot milyen mozgást végezzen: körkörös, egyenes, vagy véletlenszerű mozgással járja végig a területet a beállított idő alatt.

Braava 390T - az ideális feltörlő robot


Az ideális feltörlő robot valódi robotfunkciókkal ellátott, komoly szerkezet, nem csak egy egyszerű motoros törlőkendő. Az iRobot Braava 390T feltörlő robot a tökéletes választás erre a célra.

A Braava 390T egy rendkívül nagy tudású robot. Pontos helymeghatározót kapott, GPS-szel navigál, így a porszívó robotokhoz hasonlóan teljes mértékben fel tudja takarítani a kijelölt területet. Két funkcióval működik: alkalmas a száraz és a nedves feltörlésre is. Két óra intenzív töltés után a száraz takarítás 4, a nedves 2,5 órán át tarthat.

A száraz feltörlés olyan, mintha egy seprűt használnánk. Ilyenkor a robot egyenes vonalakban közlekedik, hiszen nem célja, hogy az összesöpört szemetet ide-oda gurítsa a padlón.

Hatékonyabb üzemmódja a nedves feltörlés. Ilyenkor a talpára erősített mikroszálas kendőre a tartályából folyamatosan adagolja a vizet. Az feltörlés éppen annyira nedves, amennyire szükség van rá. Nem hagy maga után nehezen száradó tócsákat. Tisztítószert nem kell használni hozzá, a mikroszálas kendők tiszta vízzel nedvesítve a leghatékonyabbak.

Braava jet 240

A másik Braava, a Braava jet 240 az olcsóbb változat, mégis több célra is használható. A „jet” kifejezés a névben arra utal, hogy ez a feltörlő robot hagyományos felmosásra is képes. Ilyenkor egy szórófej kifecskendezi a robot elé a vizet, hogy lazítsa fel a szennyeződéseket, majd oda-vissza mozgással feltörli a nedvességet. A törlés sem csak úgy történik, hogy áthajt a felületen és ami menet közben rátapad a kendőre, azt viszi magával. A törlőkendő egy rezgő fejre van erősítve, ami ide-oda mozgással – és a mikroszálas kendő erejével – szinte levakarja a koszt a padlóról. Ez a robot egyébként még kisebb, mint a másik, mindössze 17x17 centiméteres.

Ecovacs DM85 - hibrid robotporszívó nedves feltörléssel

A Braava 390T kifejezetten feltörlő robot, ám vannak hibrid működésű, porszívóként is működő feltörlő robotok. Ilyen az Ecovacs Deebot DM85 hibrid robotporszívó. Van hozzá egy távirányító, azzal lehet a különböző üzemmódok között váltani.

Az Ecovacs DM85-nek úgy van a talpára erősítve a feltörlést végző mikroszálas kendő, hogy az nem akadályozza a porszívó feladatok ellátását. Tehát a robotot egyszerre lehet feltörlésre és porszívózásra is használni. Ez azért jó, mert a padlóról összegyűjtött port nem tologatja maga előtt. Felporszívózza a padlót, majd ugyanazzal a mozdulattal fel is törli maga alatt. Azt kell csak figyelembe venni, hogy feltörlő módban a szőnyegeket akadályként kikerüli, ilyenkor csak a padlón dolgozik.

Egy feltörlő robot beszerzését általában kiegészítőként javasoljuk a robotporszívó mellé. Erre a célra a Braava 390T a legjobb megoldás. Ha csak egy készülék megvásárlására van lehetőség, akkor az esetek többségében erre a robotporszívót javasoljuk. Ha alapgépnek kell a feltörlő robot, akkor az Ecovacs DM85 mellett érdemes dönteni, mert a hibrid készülékkel így a feltörlés mellett a robotporszívó tudása is kihasználható marad.


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik feltörlő robot illik hozzád...

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.