0

Milyen robotporszívót válassz, ha nincs szőnyeg a lakásban?

2016.11.28.
Milyen robotporszívót válassz, ha nincs szőnyeg a lakásban? Gazdaságosan tudsz robotporszívót választani, ha nincs szőnyeg a lakásodban, s a robotnak csak a padlón kell dolgoznia. Így sokkal egyszerűbb, olcsóbb készülékeket is választhatsz, melyek kemény padlón éppen olyan jól ellátják a feladatukat, mint a drágább típusok. A szőnyeg három szempontból jelent akadályt az egyszerűbb típusoknak, mutatjuk, miért.

A szőnyeg is akadály


Egy robotporszívó számára az akadályok jelentik a legnagyobb kihívást. Az egyszerűbb, olcsóbb típusok nehezen haladnak át az akadályokon. Könnyebben elakadnak egy küszöbben, vagy egy kábelkötegben az asztal alatt.

A robotporszívó számára szőnyeg is részben ilyen akadályt jelent. A legegyszerűbb típusoknak már az is nehézséget okoz, hogy a szőnyeg szélére felhajtsanak. A vastagabb, dúsabb szőnyeg olyan akadályt jelent, melyen egyes készülékek már nem tudnak keresztülmenni.

A kulcs a szívóerő


Az egyszerűbb robotporszívók másik hátránya a kisebb szívóerő. Egyetlen robotporszívó sem rendelkezik olyan szívóerővel, int egy hagyományos porszívó, de nincs is rá szüksége. A robotporszívó nem az egyszeri, nagy erőkifejtésre alapozza a munkáját, hanem a szisztematikus munkavégzésre. Nem kettőt tol a padlón hatalmas szívóerővel, hanem következetesen összegyűjti a padló minden részéről az apró porszemeket is.

Egy kisebb robotporszívó szívóereje viszont könnyen gyengének bizonyulhat a szőnyeg rostjai között. A nagyobb tudású, erősebb robotporszívók – például a Roomba 980 is így működik – nagyobb szívóerőre váltanak, szinte turbófokozatra kapcsolnak, amikor szőnyegen kezdenek dolgozni.

A robotporszívónak a padlón nincs szüksége jelentős szívóerőre. Az oldalkefék a szívónyílás felé söprik, szinte belelökik a padlón talált porszemeket és más szennyeződést. Egy egészen kicsi szívóerő is elég ahhoz, hogy a kefék által már megmozdított porszemeket be tudja szippantani.

A szőnyegen ez a megoldás már nem működik ilyen jól. A szőnyeg szálai között megbújik a por, rátapad a szálakra. Nagyobb erőre van szükség ahhoz, hogy a szálak közül a szennyeződést meg lehessen mozdítani.

Forgó kefe a robotporszívó alján


A harmadik eszköz, amitől egy gyengébb robotporszívó kevésbé boldogul a szőnyegen, az a forgó kefe a készülék alján. Ennek a kefének igazán szőnyegen van jelentősége. A robotporszívó nagyrészt ennek a kefének köszönhetően tudja ellensúlyozni a gyengébb szívóerőt. A nem szimmetrikusan forgó kefék pontosan azt a szerepet töltik be, mint a kézi poroló, amikor kitesszük a szőnyeget az udvarra és alaposan kiporoljuk. A kefe „üti” a szőnyeget, minden egyes fordulattal. A kefe szálai pedig behatolnak a szőnyegszálak közé és leszedik róluk a rájuk tapadt porszemcséket.

Ahhoz tehát, hogy egy robotporszívó eredményesen dolgozzon a szőnyegen, a következő három tényezőre van együttesen szükség:

  • Nagyobb kerekek, erősebb mechanika, hogy jól vegye az akadályokat
  • Nagyobb szívóerő, hogy a szőnyegből is ki tudja szívni a port
  • Forgó kefe az eredményesebb takarítás érdekében.

Egyszerűbb robotporszívó kemény padlós lakásba


Fordítsuk csak meg az előző megállapításokat. Mivel tudjuk egyszerűsíteni a szőnyeg nélküli lakásba szánt robotporszívót?

  • Választhatunk kevésbé robosztus, akadályokat kevésbé bíró típust is
  • megelégedhetünk gyengébb szívóteljesítménnyel
  • nem feltétlenül kell ragaszkodni a forgó kefékhez


Ha tehát szőnyeg nélküli lakásba szánod a robotporszívót, akkor bátran válogathatsz az egyszerűbb, belépő típusok között is. Például a Roomba 600-as sorozat darabjai, mint a Romba 616 robotporszívó, kiváló választásnak bizonyulnak.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.