0

Milyen robotporszívó való szisztematikus takarításra?

2017.01.03.
Milyen robotporszívó való szisztematikus takarításra?
Ha a lakásodban vannak nagy, összefüggő területek, nincsenek átjárhatatlan küszöbök és napközben nyitva tudod tartani a belső ajtókat, akkor mindenképpen érdemes egy szisztematikusan takarító robotporszívót választanod. Ezzel tudod legjobban automatizálni a takarítást.

Mi az a szisztematikus takarítás?


A robotporszívók egyik, egyszerűbb csoportja véletlenszerűen közlekedik a lakásban. Ezek a készülékek érzékelik az eléjük kerülő akadályokat, finoman ütköznek velük, vagy kikerülik őket, takarítás végén pedig visszatérnek a dokkolóállomásukra.

A fejlettebb robotporszívók azt is tudják, hogy takarítás közben merre járnak. Memóriájukban a különböző érzékelőkből származó információk alapján felépítik a lakás képét, s emlékeznek a megtett útvonalakra. Ez két dologra jó: az egyik az, hogy tudják, hol tartózkodnak éppen. Ez a viselkedésükből látszik. Például, ha lemerül az akkumulátor, a robotporszívó visszatér a dokkolóra és feltölti magát. Egy ilyen okosabb, szisztematikus módon dolgozó robotporszívó a töltés után visszatér arra a pontra, ahol félbehagyta a takarítást és onnan folytatja a munkát. Azért tudja ezt megtenni, mert képes a tájékozódásra, mert memóriájában ott van a helyiség térképe és el tud igazodni a terep tárgyai között.

A másik jele ennek a viselkedésnek, hogy hogyan folytatja egy akadály után a munkáját a robotporszívó. A szisztematikusan dolgozó robotporszívó például nem véletlenszerű mozgással takarít, hanem egyenes vonalakban halad a kijelölt területen. Ha egy akadállyal találkozik, kikerüli. És itt jön az érdekes pillanat.

A hagyományos, azaz véletlenszerű üzemmódban dolgozó robotporszívó az akadály kikerülése után irányt vált és másfelé halad tovább.  A szisztematikusan dolgozó robotporszívó viszont észleli az akadályt, körbetakarítja, majd visszatér ugyanarra az egyenes vonalra, ahol korábban haladt.

Melyikek a szisztematikusan takarító robotporszívók?

Szisztematikus takarításra a Robotgurunál kapható készülékek közül az iRobot Roomba 900-as sorozata, az LG minden modellje, a Samsung Powerbot és a Neato Botvac D sorozat tagjai képesek.  

iRobot Roomba 900-as sorozat

Az iRobot nagyon sokáig ragaszkodott a véletlenszerű takarításhoz, szinte a márka védjegye lett ez a mozgásforma. Csak a legutóbbi időben adta be a cég a derekát, s építette bele a legmagasabb szintű tudással rendelkező 900-as sorozat tagjaiba ezt a képességet. Az iRobot Roomba 980 robotporszívó ma minden szempontból a csúcsmodell, ez a legnagyobb tudású robotporszívónk. Hasonló hozzá az újabb modell, a Roomba 960 robotporszívó, mely közel 50 ezer forinttal kerül kevesebbe, a tudása viszont alig marad el a nagyobb testvérétől. A két legnagyobb különbség, hogy a Roomba 960 valamivel kisebb kapacitású akkumulátorral rendelkezik és hiányzik belőle az a speciális szőnyegtakarítási funkció, mely megnöveli a takarítási teljesítményt, amikor a robot szőnyegre érkezik. Mindkét készülék szisztematikus takarítást végez, időzíthetőek, s több helyiség egymást követő takarítására is alkalmasak.

LG robotporszívók

Míg az iRobot csak a legmagasabb kategóriájú robotporszívóit látta el a szisztematikus takarítás képességével, addig más gyártók nem mérték ilyen szűkmarkúan ezt a tudást. Az LG valamennyi robotporszívója így működik. A navigációt nem csak a megszokott szenzorok, hanem kamerarendszer is segíti. Az LG Hom-Bot Square tudását már több tesztben és cikkben is bemutattuk, videón is látható, hogyan kerüli ki az akadályt és folytatja tovább a takarítást a korábbi útvonalon.

A másik népszerű LG modell az LG VPARQUET. Az előző modelltől főleg az különbözteti meg, hogy a robot aljára egy mikroszálas kendő is rögzíthető. Így nem csak porszívózni tud, de finoman fel is törli maga után a padlót.

Samsung Powerbot

A Samsung Powerbot – jelenlegi hivatalos nevén a Samsung VR20H9050UW/GE – az egyik legnagyobb tudású robotporszívó a mai kínálatban. Természetesen ez is rendelkezik a szisztematikus takarítás képességével. Ezen túl például ez az a robotporszívó, amelyik a legkevesebb port fújja vissza a környezetébe. Ez a ciklonrendszerű felépítésének köszönhető. Ennek az a lényege, hogy a hagyományos porszívókban a por egyenes vonalban áramlik végi a beszívónyílástól a kifújásig. Így elkerülhetetlen, hogy a kifújt levegővel együtt valamennyi por is távozzon. Ezt a hagyományos porszívóknál a legjobb szűrők sem tudják megakadályozni.  A ciklonrendszerű porszívók viszont nem így működnek - és egy ehhez hasonló rendszer dolgozik a Samsung Powerbot belsejében is. Ezekben körforgásra kényszerítik a beszívott levegőt. A körforgás közben a por lecsapódik a tartály oldalán, a levegő pedig más útvonalon távozik – azaz a tartályban szétválik egymástól a por és a levegő. Az ilyen porszívók sokkal kevesebb, néha szinte semmi port sem fújnak vissza a környezetükbe a többiekhez képest.

Így működik a Samsung ciklonrendszerű portartályaÍgy működik a Samsung ciklonrendszerű portartálya


A Samsung Powerbot másik különlegessége a pontszerű takarítás lehetősége. Egy lézeres távirányítóval ki lehet jelölni egy pontot, ahol takarítást kérünk (például ott borult ki egy süteményes tálca és tele van minden morzsával, de a lakás máshol tiszta). A robotporszívó arra a pontra megy és csak a kijelölt pont körül takarít ki.

Neato Botvac D sorozat

A Neato Botvac D85 és a D95 kapható ebből a sorozatból. A D85 és a D95 között 60 ezer forint a különbség. Mindkettő okos, lézeres navigációval van ellátva és programozhatóak. A fő különbség, hogy a Dö95-ös okostelefonos alkalmazással is rendelkezik, melynek segítségével okostelefonról is közvetlenül irányítható a robotporszívó mozgása. A korábbi típushoz képest a D95 nagyobb teljesítmény akkumulátort és jobb szűrőket is kapott – ez utóbbiakkal már a 0,3 mikrométer méretű szemcséket is ki tudja szűrni a beszívott levegőből (ez a legkisebb porszemcsék mérete).

 A felsorolt készülékek többsége a 200 ezer forint feletti kategóriába tartozik. Üdítő kivétel az LG, mely készülékek a 160 ezer forintos sávban kaphatók és a Neato D85-ös, mely kevéssel 190 ezer forintért vásárolható meg a Robotgurunál.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.