0

Mikor térül meg a robotporszívó vásárlása?

2016.04.14.
Mikor térül meg a robotporszívó vásárlása? Egy új háztartási eszköz vásárlása előtt sokak számára fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt fog megtérülni a beruházás. Vajon van-e értelme ilyen megtérülést számolgatni a robotporszívó esetében?

Egy háztartási eszköz megésén talán azt érthetjük, hogy mennyi pénzbe került ugyanannak a feladatnak az ellátása az eszköz nélkül, és mennyibe az új eszközzel. Ezt a megtérülést minden eszköznél ki lehet számolni. Egy mosogatógépnél is összeadhatod, hogy a vásárlás előtt mennyit költöttél mosogatószerre, mekkora volt a villanyszámlád, mennyi vizet fogyasztottál, és mennyit fogyasztasz most, a mosogatógéppel.

Ha a robotporszívó esetében rövid válaszra vársz, nem is kell tovább olvasnod. Nem fog megtérülni a vásárlás. Ha a filléreket számolgatod, soha nem fogod azt érezni, hogy a robotporszívód behozta az árát. Tudod, miért? Mert nem ez a dolga.

Gondolj csak bele: amikor a régi, lassú, hamar lemerülő középkategóriás androidos telefonodat lecseréled egy iPhone 6-ra, ki tudod-e számolni a beruházás megtérülési idejét? Tudod-e forintosítani, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát? Lesznek persze előtted számok, melyeket az érdeklődők előtt fel tudsz mutatni. Lehet forintosítani a lassú betöltéssel, a leálló alkalmazásokkal elpazarolt időd értékét, a lemerülő akkumulátor miatt elszenvedett veszteségek összegét és a többit. De valószínű, hogy nem ezért veszed az új telefont. Egyszerűen KELL. Nem azért cseréled le a régit, mert 26 másodpercet meg tudsz spórolni a betöltési időn, s ezzel 14 forint 40 fillért megtakarítasz minden egyes telefonhívás előtt. Erre kár lenne 200 ezret kifizetned.

A mosogatógép esetén is számolhatod a végtelenségig ,hogy mennyibe kerül egy köbméter víz és egy kWh áram. A mérlegbe döntős súllyal úgyis a pénzzel ki nem mutatható érvek kerülnek. Azért veszed meg, mert nem szereted a zsíros edényeket mosogatni és jó érzés egy az egyben letudni ezt a feladatot. Így van, igaz?

A robotporszívó valódi értéke

A robotporszívó valódi értékét sem a közvetlen gazdasági megtérülése adja. Ha azért vennél robotporszívót, mert ezzel meg lehet spórolni a takarítónő napi díját, akkor nem jó úton jársz. A robotporszívó jelentős mennyiségű munkát fog elvégezni, de nem nem váltja ki a rendszeres, napi, heti takarítást. Nem fog helyetted elpakolni, nem mosogat és nem hajtogatja össze a ruhákat. Ha bejárónőd, takarítónőd van, ezután is járni fog hozzád, csak lehet, hogy ritkábban. Vagy ugyanannyi alkalommal jön, de a porszívózás alól felszabaduló idejében mással tud foglalkozni – például többször mossa le az ablakokat.

Nem tudod forintosítani azt a különbséget sem, amit egy hagyományos és egy robotporszívóval takarított lakás tisztaságának a minősége jelent.

Mennyi időt spórol neked a robotporszívó?

Legjobban talán a saját időd felhasználását és annak értékét tudod pontosan kiszámolni. Ha magad foglalkozol a takarítással, akkor értékelni tudod, hogy mennyi takarítással töltött időtől szabadít meg az új eszköz. De vajon ez mennyi lesz?

Emlékszem, amikor szüleim az első automata mosógépüket vásárolták, anyám az első mosások alatt végig ott ült a gép mellett és figyelte a működését. Kivárta azt a 3 órát, amíg a program lefutott. Látni akarta, hogy a gép hogyan dolgozik, mit csinál a mosás egyes szakaszaiban.

Valószínű, hogy te is így leszel az első alkalommal, amikor a kis robotot bekapcsolod. Időmegtakarításról ne is álmodj az első időben! Ott loholsz majd a kis gép nyomában, lesed a mozdulatait, figyeled, hogyan kerüli ki a különböző akadályokat. Az első takarítások biztosan ezzel telnek majd el.

Ahogy telik az idő, a robotporszívó része lesz a napjaitoknak. Nem okoz már újdonságot a működése. Egy idő után éppen annyira nem veszel róla tudomást, mint ahogyan nem ülsz ott a mosogatógép mellett sem, amikor a munkáját végzi. Ekkor jön csak el a pillanat, hogy fel tudd mérni az időmegtakarítás mértékét.

A robotporszívó először is megtakarítja neked a ténylegesen a porszívózással töltött időt. Hogy ez mennyi, azt akár már ma is, stopperrel is megmérheted.

Másodszor megtakarítja azt az időt, amikor a porszívózásra gondolsz, amikor a feladatot megtervezed. Bár ki nem mondod, de amikor neki kell állni takarítani, ez már órákkal korábban lefoglalja a gondolataidat. Előbb talán csak halogatod, aztán lassan rászánod magad. Mindez időt vesz el tőled: a porszívózás tervezésével és halogatásával töltött időben nem a feladataidra koncentrálsz, hanem valami egészen másra.

Biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb nyereséget ezen a területen tudod majd elérni. Úgy vagyunk összerakva, hogy amivel foglalkozni kell, az leköti a gondolatainkat. Ha a takarítás megoldandó feladatot jelent, akkor erre fogsz koncentrálni más munkák helyett. Ha viszont a napi portalanítást egy az egyben, beavatkozás nélkül rábízhatod egy magától működő, megbízható eszközre, akkor az így felszabadított gondolataidat sokkal hasznosabb tevékenységekre is tudod a jövőben fordítani.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.