0

Mikor kap személyi igazolványt a robotporszívó?

2016.07.06.
Mikor kap személyi igazolványt a robotporszívó? Egy érdekes cikk jelent meg nemrég a robotok jogairól az OrmosNet oldalán. A nem is nagyon elszállt ügyvédi megközelítés szerint nem kell sokat várni, hogy megismerkedjünk a robotjogokkal. Az önálló döntésre képes robot elektronikus személy lesz, vásárolhat tulajdont, hozhat döntéseket saját sorsát illetően. Sőt, még tb-járulékot is fizetnie kell, hogy abból fedezzék majd a robotok által okozott károkat. Hoppá, személyi igazolvány kell majd a robotporszívó működtetéséhez is?
Bár a feltételezett jövő nagyobbik fele a mese, azért érdekes a helyzetet elképzelni. Szeretnél egy kis rendet a lakásban, de a robotporszívó közli, hogy ő most inkább meccset néz, mert hát tetszik, nem tetszik, neki is szabad akarata van. Eddig azért nem fogunk eljutni.

Robot és robot között persze igen nagyok lesznek a különbségek, úgyhogy nem kell még megijedni. A háztartási gépek nem fognak minket terrorizálni a szabad akaratukkal, mert feltehetően nem lesz nekik olyan.

A robotok fejlesztése ma két irányban zajlik. Az egyik irány azok a robotok jelentik, melyeket egy-egy pontosan meghatározott feladatra hoznak létre. Ilyen a robotporszívó, a fűnyíró robot, meg az összes többi, önállóan működő ház körüli eszköz. Ezek az eszközök egy bizonyos szempontból felmérik, elemzik a környezetüket. Például a porszívó robot a szenzoraival fel tudja mérni a takarítandó terület nagyságát, megtalálja benne az akadályokat és kialakítja a takarításhoz szükséges legjobb útvonalakat. Soha nem fog gondolkodni, a gondolkodáshoz még csak hasonló folyamatok sem zajlanak benne sem a mostani típusokban, sem később. Szenzoraival információt gyűjt, amit fel tud dolgozni és ennek megfelelően módosítani a viselkedésén. Ez a fejlett és okos eszközök sajátossága, de ez nem gondolkodás és nem is lesz az.

A másik irány viszont kifejezetten a gondolkodó robotok létrehozása. Ez már sokkal többre képes, mint egy robotporszívó. Az ilyen robotokat nem egy előre meghatározott munkafolyamatra tervezik. Éppen ellenkezőleg. Az a cél, hogy a robot képes legyen sokféle munkát ellátni, meg lehessen tanítani különböző dolgokra. Képes legyen tanulni és döntést hozni. A fejlesztésük során a tudósok főleg az emberi viselkedés mozgatóit keresik. Hogyan hozunk meg egy döntést, hogyan tájékozódunk, hogyan viselkedünk idegen környezetben.

Ezek lesznek azok a gépek, melyek sok ember munkáját át fogják venni néhány évtizeden belül. Talán egy évtizednél sem kell több idő ahhoz, hogy egy irodaházban ilyen robot ügyfélszolgálatos fogadja az ügyfeleket. A boltban a 10 deka parizert sem kell feltétlenül emberi munkaerőnek mérnie és csomagolnia. Sok területen a robot munkaerő fogja megoldani a mai szakemberhiányt.

Egészen biztos, hogy a háztartásban is megjelennek majd az ilyen típusú gépek. Nem robotporszívó lesz, hanem valódi háztartási alkalmazott, mely alá beosztott gépek tucatjainak a munkáját felügyeli.

Mondhatnánk, hogy ez még nagyon a jövő, kár még ilyen dolgokon gondolkodni. Pedig nincs olyan nagyon messze, s igazuk van azoknak az ügyvédeknek is, akik már most elkezdenek dolgozni a majd egyszer megjelenő értelmes robotok jogainak a kialakításán. Sokkal jobb előre felkészülni egy hamarosan bekövetkező helyzetre, mint értetlenül állni az események előtt akkor, amikor már benne leszünk a sűrűjében.

S bizony, még akár az is elképzelhető, hogy a robotporszívónak is kötelező lesz a személyi igazolvány kiváltása, s biztosítást is fizetni fogunk utána, hogy az térítse majd meg a robot által okozott károkat.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.