0

Miért ül a macska a robotporszívó tetejére?

2016.06.29.
Miért ül a macska a robotporszívó tetejére? Igazi sztár lett az interneten a macska, aki rendszeresen cápajelmezben üldögél egy Roomba robotporszívó tetején. Az első film két éve pörög a neten, s eddig 11 millióan nézték meg, komoly rajongótábora alakult ki. A sztori azóta is folytatódik: a Max nevű macska most már egy új robotporszívó hátán üldögél, cápajelmez helyett egy dobozt is kapott, hogy kényelmesebben figyelhesse a takarítást.
Az interneten persze nem Max az egyetlen kapocs a macskabolondok és a robotosok világa között.  Már egy gyors kereséssel is egész szép csokrot találunk a roboton üldögélő macskás videókból, még egy Tumlbr gyűjtőoldala is van a témának. De mi a csudát keres ott a macska? Mi a jó neki abban, hogy a mozgó, zümmögő robot hátán üldögél haláli nyugalomban hosszú perceken keresztül?

A legtöbb mozgó tárgy a legtöbb macskában inkább a vadászösztönt ébreszti fel.  Kergetni kezdi, vadászni kezd rá, zsákmánynak tekinti. Egy guruló labda éppen úgy kiváltja ezt az ösztönös reakciót, mint a megmozduló cipőfűző. A legmacskásabb reakció tehát az lenne, ha nagyra nőtt egérként próbálná azonosítani a robotporszívót, s megpróbálná becserkészni mozgás közben. De nem ezt teszik.

A macskák sok furcsa helyen képesek nagyon is jól érezni magukat. Vonzza őket a meleg, s olyan erők, melyeket emberi érzékszerveinkkel nem veszünk észre. Egyes vélemények szerint a macskák olyan energiamezőket is képesek érzékelni, melyeket a Föld mélyén húzódó vízerek hoznak létre (sokan hisznek ebben, de nem bizonyított a létezésük). Emiatt is mondják, hogy ahová a macska letelepszik, azt a helyet kerüljük el, semmiképpen ne tegyünk oda például ágyat. A macska által kedvelt helyeken ugyanis olyan energiaáramlás tapasztalható, ami az ember egészségére ártalmas.

Ez alapján azt is gondolhatjuk, hogy a macskák a porszívó robot motorjának elektromos mezőjét kedvelik. Kevésbé ezoterikusan arra is gondolhatunk, hogy kedvükre való a motor finom zümmögése, na meg a meleg, amit a mozgó gép és a benne forgó motor gerjeszt. A meleg zümmögés ideális hely egy macskának, még akkor is, ha az a valami éppen mozog.

Bárhogy is reagál házi kedvencünk a robotporszívó cirkálására, nagy kárt nem tud benne tenni. Ha ráül, maximum beveri a fejét és leesik, amikor a robot bekúszik a szekrény alá. Félteni nem kell, azért egy macska sem annyira bolond, hogy beszoruljon. Üldögélése még hasznunkra is válhat: a földet söprő farka egy plusz kefeként segít a porszívónak a porcicák összegyűjtésében.

Macskatartóknak egyébként különösen ajánlott az iRobot Roomba 786 PET porszívó robot. Ezt a készüléket kifejezetten a kisállat-tartók igényei szerint tervezték.  Ahol kutya vagy macska van, ott a takarítás napi küszködés az állatszőrökkel. Egy idő után a kutyaszőrtől, macskaszőrtől nem lehet megszabadulni. Az állat a lakás melegében folyamatosan vedlik, s a lehulló állati szőr kisebb-nagyobb csomókban az egész lakást ellepi. Nagyrészt apró kis szőrszálakról van szó, melyeket egyesével nem is veszünk észre. Takarítás? Csak a folyamatos, napi porszívózás érne valamit – de hoppá, pont erre találták ki a robotporszívót, igaz?

A Roomba 786 PET elsősorban azzal kedvez a kisállattartóknak, hogy megnövelték a portartály kapacitását és megerősítették a keferendszerét. A gép így már meg tud birkózni azzal a megnövekedett igénybe vétellel, amit a folyamatosan termelődő kutyaszőr okoz.

A gép egy plusz kényelmi funkcióval is rendelkezik, ami az állatok etető- és itatóedényeit védi. Ez a virtuális falnak egy különleges változata, kifejezetten ilyen célokra kifejlesztve. Ez a virtuális fal HALO változata (egy gumiharang, amit leteszünk a tálak közelébe), ami nem egyenes vonalú akadályt képez, hanem kör alakút egy 25 centiméteres sugarú körben. Ez megvédi az állatok tálkáit a robotporszívótól, a gép nem fér a közelükbe és nem fogja feldönteni vagy elmozdítani őket. A macsek pedig nyugodtan ülhet a gép tetején, akár cápajelmezben is – az egész világ imádni fogja érte.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.