0

Miért szárazabb a levegő a lakásban télen?

2017.01.16.
Miért szárazabb a levegő a lakásban télen?
Nyáron még a lakótelepi lakásokban sincs szükség arra, hogy párásítóval állítsd be a helyiségek optimális páratartalmát. Amint tartósan lehűl a kinti levegő és elindul a fűtési szezon, máris jelentkeznek rajtad is a száraz lakás okozta kellemetlen tünetek. Ha száraz a lakásod, akkor télen nem nélkülözheted otthon a párásító használatát.

Ezen a télen a december végén érkezett extrém hideg tette be a kaput a lakások páratartalmának. Aki korábban még nem érezte túl száraznak az otthona levegőjét, ezekben a hetekben már biztosan annak is megváltozott a véleménye.

Reggelente egyre többen ébrednek kaparó torokkal, eldugult orral, kiszáradt légutakkal. A gyerekorvosoknál is megnőtt a forgalom, s sok szülő nem is nagyon értette, hogy gyermek hol kapta el a náthát, ha egyszer a téli szünet alatt végig a szülőkkel otthon tartózkodott. Vajon mi ennek az oka?

Egy átlagos társasházi lakás levegője általában túl száraz. Ez alól kivétel, ha a lakásnak nincs rendben a szigetelése, vagy új építésű és a falak még nem száradtak ki egészen. Sajnos, sok új lakás építtetője még azelőtt beköltözteti a lakókat, hogy az épület megfelelően kiszáradna. Ilyenkor jelenik meg az extrém magas páratartalom miatt pár hónappal a használatba vétel után a penész.

Egy nem most épült, megfelelően szigetelt, jól szellőző lakott lakás levegője ilyenkor már szinte mindig túl száraz. A páratartalom 20-30 százalék körüli, ami még egy teljes nagymosás kiteregetésekor sem emelkedik 3-4 százaléknál többet. Nyáron ennél sokkal magasabb értékeket lehet mérni.

A relatív páratartalom a hőmérséklettől függ


Amit mérni szoktunk, és ami műszer nélkül is az emberi szervezet számára érzékelhetővé teszi a levegő nedvességtartalmát, az a relatív páratartalom. A relatív páratartalmat százalékban határozzák meg. A 100 százalék az a páramennyiség, amennyit a levegő az adott körülmények között összesen képes felvenni.

Ha a relatív páratartalom 50 százalék, az azt jelenti, hogy pontosan fele annyi nedvesség található a levegőben, mint amennyit az összesen képes lenne magába fogadni. Ugye, innen nézve milyen kevés a lakásokra nagyon is jellemző 20 százalékos páratartalom? A szoba levegője ilyenkor ötször annyi nedvességet is elbírna.

Miért télen alacsonyabb a páratartalom?

A relatív páratartalom függ a hőmérséklettől is. A meleg levegő többet tud párologtatni, mint a hideg. Ha a lakás felmelegszik, ugyanakkora tényleges nedvességtartalom mellett is alacsonyabb lesz a relatív páratartalom.

A kinti, nagyon hideg levegő páratartalma nagyon csekély. Amikor szellőztetünk, akkor ezt a nagyon száraz levegőt engedjük be a lakásba, s eresztjük ki a sokkal párásabb, meleg benti levegőt. Ez is jelentősen szárítja a lakás levegőjét. A nedvességtartalomnak nincs kívülről jövő utánpótlása.

A páratartalmat belülről, mesterségesen kell ilyenkor pótolni. A ruhák kiteregetése, a főzés, a fürdés természetes páratartalom-növelő hatása ilyenkor már kevés.  Túl száraz ahhoz a levegő, hogy ezek érdemben emelni tudják a páratartalmat. Mindenképpen mesterséges párásításra, párásító készülék használatára van szükség.

Párásító készülék használata szükséges, ha 30 százalék alatti a relatív páratartalom
Párásító készülék használata szükséges, ha 30 százalék alatti a relatív páratartalom

Miért baj az, ha túl száraz a lakás levegője?

A túl száraz levegő rontja a lakás életminőségét. Aki tartósan túl száraz levegőjű helyiségekben tartózkodik, az előbb-utóbb érezni fogja magán a tüneteket:

  • állandóan száraz bőr: főleg a kéz és a láb szárazsága érezhető; a bőr pergamenszerűvé válik, szinte kellemetlen a tapintása
  • alvásproblémák; a kiszáradó légutak miatt eldugul az orr, a szánkon vesszük a levegőt, ami rendszeres torokfájást, gyakori horkolást okoz
  • állandó, száraz köhögés, főleg éjszaka
  • hidegérzet; az egyre melegebb lakást is egyre inkább hűvösnek érezzük.

A hőérzet és a levegő nedvessége

A túl száraz szobát hűvösebbnek is fogod érezni. Ilyenkor télen nem ritka, hogy a 23-24 fokos szobában is jól esik még egy pulóver, mert hűvösnek érzed a levegőt. Sokkal melegebbnek éreznéd ugyanazt a szobahőmérsékletet, ha magasabb lenne a helyiség páratartalma.

Ugyanakkora hőmérséklet mellett a párásabb levegőt melegebbnek érezzük, mint a szárazabbat. Így a fűtéssel is spórolsz, ha sikerül a lakás páratartalmát optimális értékre beállítani. Nem fűtesz feleslegesen, nem lesz állandó hideg érzésed otthon.  

A megoldás: párásító készülék

Párásító készüléket ma már minden igényt kielégítően választhatsz. A hagyományos, ventillátoros párásítókat az alacsonyabb áron kapható, egyszerűbb készülékek közé soroljuk, míg az ultrahangos párásítók már automata működésűek és a legmagasabb igényeket is kielégítik. Mi a különbség a kétféle típus között?


A ventillátoros párásító a szoba levegőjét egy ventillátor segítségével szívja be, majd egy nedvesítő betéten juttatja keresztül. A beáramló levegő felveszi a magasabb nedvességtartalmat és úgy lép ki a készülékből. Ezeknél a készülékeknél a páratartalmat azzal tudjuk szabályozni, hogy mennyi ideig hagyjuk működni a készüléket. Az nem befolyásolható, hogy a készüléken átáramló levegő mennyi vizet vesz fel, az csak a levegő szárazságától függ.

Az ultrahangos hidegpárásítók más elven működnek. Nem a levegőt szívja be és juttatja át egy nedvesítő felületen, hanem magát a vizet szórja szét a helyiség levegőjében. A vizet egy különleges ultrahangos eljárással porlasztja a készülék. A vizet mikroszkopikus méretű cseppekre porlasztja szét, s e cseppeket szórja szét a helyiségben. A páratartalom így jobban befolyásolható, hiszen a vizet az eszköz közvetlenül juttatja a levegőbe.

Párásítasz, de nem használ?

Van, aki csalódott a párásításban, s azt mondja, semmit nem használnak a párásító készülékek. Megbízhatóan használják a lakásban, mégsem emelkedik a páratartalom. Valószínű, hogy akinek ilyen tapasztalata van, az ilyen esetben kisebb teljesítményű eszközt használ, mint amilyenre szüksége lenne.

Ha túl kicsi a párásító kapacitása, akkor nem képes a szükséges mértékben megemelni a helyiség páratartalmát, bármeddig működik is. A természetes légcsere túl nagy a párásító kapacitásához képest.

Amennyi páradús levegőt a készülék termel, annál több jut ki a szabadba egy szellőztetéskor, vagy a természetes szellőzés révén. A megoldás ilyenkor valami nagyobb teljesítményű párásítónak a használata. Érdemes előtte pontosan tájékozódni, s egy páratartalom-mérő segítségével felmérni, hogy mennyire súlyos valójában a helyzet, mennyire szükséges a párásítás a lakásban.

Minőségi párásítók, páramentesítők, tulajdonságok, részletes leírás, kérdések/válaszok.

 
Kapcsolódó bejegyzések

Miért van szükséged páratartalom-mérőre?

Egy páratartalom-mérő műszer ma már éppen úgy hozzátartozik egy lakás berendezéséhez, mint régen a sima hőmérő. Rengeteg eszközünk van ahhoz, hogy a lakás klímáját barátságosabbá tegyük, de bizony mindegyik helyes működéséhez adatokra is szükség van! Ezt adja meg a páratartalom-mérő.


Ezüstionok segítenek csíramentessé tenni a levegőt

A már több hónapja tartó fűtési szezonban sok lakás levegője az utolsó csepp nedvességtartalékát is elveszíti. A túl száraz otthoni levegő ellen védekezhetünk párásító készülékek használatával. A párásítás azonban egy új, nem várt veszélyforrást is magával hozhat: jelentősen hozzájárulhat az egészségre káros mikroorganizmusok, gombák, baktériumok elszaporodásához.

Mi kell ahhoz, hogy egészséges legyen a lakás levegője?

 ma elérhető háztartási gépek jó minőségű megoldást kínálnak az otthon felmerülő problémák nagy részének a megoldására. Jó gépeket találunk a lakás takarítására, a mosásra, ruhaszárításra, ételtárolásra, mosogatásra egyaránt.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.