0

Miért nem néma a robotporszívó?

2017.03.28.
Miért nem néma a robotporszívó? Sötét éjszaka van, amikor felriadsz. Valami mélyről érkező nyugtalanság vett rajtad erőt. Lassú másodpercek telnek el, mire a nehéz álom után visszatérsz a valóságba. Megérzed a párod melegét az ágy másik oldaláról, a takaró súlyát, a régi, hagyományos falióra lágy ketyegését. Tikk-takk, tikk-takk, hány óra is lehet?

 A falióra juttatja eszedbe az időt, de telefonod után kotorászol, s annak képernyőjén villantod fel a számot: még csak fél 4 múlt. Az álom már kiment a szemedből, felkelsz, kibotorkálsz a konyhába egy pohár vízért. Papucs nem kell, élvezed talpad alatt a kőpadló hűvös érintését a forró nyári éjszakában. Megindulsz a konyha felé, amikor sötét árnyék vetődik eléd a nappali padlóján, s te alig bírod visszatartani riadt sikolyodat, mikor megérzed a lábadhoz érő rezgő testet. – Óh, Roomba, te dög! – sóhajtod fogad között sziszegve, vigyázva a lakás éjjeli csendjére.


Roomba, a kis robotporszívód nem sértődik meg a kínos éjjeli találkozásotok után. Nem veszi a lelkére a sértésnek szánt hajnali üdvözlést. Egy pillanatra talán megzavarodnak a szenzorai a nem várt ütközés következtében, de aztán csendesen megfordul, s némán elporzik az ellenkező irányba. Teszi a dolgát, hogy reggel frissen takarított, tiszta padló fogadja a család legkorábban felkelő tagjait.

Rájöttél, hogy hol a hiba?

Szép is lenne, ha így lenne, de amit eddig olvastál, bizony nem lehet igaz. Rájöttél, hogy hol a hiba? 

Bizony, a robotporszívó zajos. Kevésbé hangos, mint egy hagyományos porszívó, de azért ennek is van jócskán hangja. Nem fordulhat elő, hogy éjjel, félálomban rálépsz, mert nem veszed észre a sötét szobában.

Azt is mondhatnánk, hogy a robot hangja nagyon is szándékos. Kell valami, amitől észreveszed, hogy ne rémülj meg tőle, amikor hangtalanul a lábad alá siklik az üres szobában. Hiába tudod, hogy ott van, ha néma csendben érkezik, mint egy fekete macska, a padlón megvillanó mozgástól akkor is felállna a szőr a hátadon. Tudod, testünkben ez még az ősember hagyatéka – a hirtelen mozgást még a szemük sarkából is észre kellett venniük, ha nem akartak egy lesből, némán támadó ragadozó prédájává válni.

A robotporszívó ma nem zsákmányra les, s mivel villanymotor hajtja előre, a hangja mindenképpen érzékelhető. Hangot kelt a porszívómotor is. A szívóerő létrehozásához a méretéhez képest nagy teljesítményű ventillátorra van szüksége, s ez mindenképpen hangot kelt. 

Hangtalan feltörlés

A Braava 390T például egy feltörlőrobot, mely szinte hangtalanul működik. Csak a kerekeket hajtó villanymotor termel zajt, az pedig nagyon csendesen dolgozik. A Braava szinte néma csendben működik, miközben egy átlagos robotporszívó körülbelül 60 db zajt kelt működés közben.

A működés zaja miatt is a legtöbben, akik robotporszívót használnak, nem éjjeli őrjáratra programozzák a készülékeket. Ilyenkor a legkisebb zaj is bosszantó tud lenni, főleg, ha álmatlanul forgolódsz otthon az ágyadban. Ha ilyenkor a robot jön és zúg, akkor ezt a zúgást bizony úgy érzed, mintha követ törnének az ágyad mellett. 

A robotporszívót éppen ezért nappal célszerű használni. Például délelőtt, amikor a család tagjai elindulnak munkába. Az se baj, ha a robot nem programozható. Indulás előtt tedd le a nappali közepére, nyomd meg a közepén a gombot és hagyd magára nyugodtan. Mire hazaérsz, elvégzi a munkáját. És ne félj, ha belépsz az ajtón, nem fog lesből rád támadni: csendesen, munkáját elvégezve várakozik majd a dokkolóállványán.


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik robotporszívó illik hozzád...

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.